Mısır'da dönüm noktası: Mübarek yargılanıyor
Abone olBBC'nin Kahire'deki muhabiri John Leyne, eski Cumhurbaşkanı Mübarek'in yargılanmasının kilit önemde tarihi bir olay olabileceğini söylüyor.
Mübarek'i mahkeme yakınına taşıyan helikopter
Mısır'ın, Şubat ayında devrilen eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in davası, ülkenin geleceği açısından kilit öneme sahip bir olay olabilir.
Mübarek'e yöneltilen yolsuzluk ve göstericilerin öldürülmesinden
sorumlu olmak gibi suçlamalar, idam cezasını dahi öngörüyor.
Eski cumhurbaşkanının yargılanması için Kahire Polis Akademisi içinde geçici bir mahkeme salonu kuruldu. Akademi kısa süre önce ismi süratle değiştirilinceye kadar Mübarek Polis Akademisi olarak biliniyordu.
Nisan ayından bu yana Mısır'ın lüks tatil bölgesi Şarm eş-Şeyh'te tutuklu bulunan Mübarek, davada oğulları Gamal ve Alaa, ayrıca eski İçişleri Bakanı Habib el-Adli ile birlikte yargılanıyor.
Komutanını yargılatan ordu
Mısırlılar, ülkede yönetimi devralan ordunun, 83 yaşındaki eski komutanlarının bir mahkeme salonunun karşısına çıkarılıp aşağılanmasına izin verip vermeyeceğine şüpheyle yaklaşıyor.
Kahire Üniversitesi'nden Profesör Mustafa Kamel, Mübarek'in sağlık gerekçeleriyle duruşmaya çıkarılmayacağına inanan çok sayıda Mısırlıdan biri.
Özgün bir kurum olarak ordunun, eski komutanının aşağılanmasına razı olmayacağını düşünüyor.
Kamel'e göre, işin içinde bir de kişisel bir unsur var: "Yönetimdeki Yüksek Askeri Konseyin başında bulunan Mareşal Tantavi, yıllar boyunca cumhurbaşkanlığı muhafızları arasında, Hüsnü Mübarek'in korunmasında görev aldı."
Bir dönem korunmasını üstlendiğiniz birini yargılamak Mısır kültüründe hoş karşılanacak bir şey de değil, Profesör Kamel'e göre.
18 gün süren ve yaklaşık 850 kişinin öldüğü gösteriler sonrasında devrilen Mübarek daha önce ifadeye çağrılmış ve ifadesinin bazı bölümleri medyada yer almıştı.
İfadesinde, güvenlik güçlerinin göstericilere ateş açtığından haberi olmadığını söyleyen eski cumhurbaşkanı, “durmaları için emir verseydim bile kimse beni dinlemezdi” diyor.
Bu savunma, 30 yıl bilfiil yönetimi altında yaşayan Mısırlıların en safının bile insafını zorluyor.
Ancak yine de göstericilerde akan kanın sorumlusu bir hiyerarşik mekanizmayı ortaya koymak kolay olmayacak.
Hukukun üstünlüğü
Profesör Kamel, Mübarek döneminin otoriter yönetiminin nasıl işlediğini şöyle anlatıyor: "Cumhurbaşkanı, kendi isteklerini anlayan ve ona göre davranan insanlar üzerinden yönetiyordu ve birçok durumda özel olarak somut bir emir vermesi dahi gerekmiyordu."
Ancak, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Kahire'deki araştırmacısı Heba Morayef, Mübarek'in ve eski yetkililerin adalet önüne çıkarılmaları gerektiğini düşünüyor.
Mahkemenin hukuka uygun bir şekilde yürütülmesi, ülkede kimsenin hukukun üzerinde olmadığının işareti olacak Morayef'e göre.
Bazı Mısırlılar ise, Mübarek'in yargılanmasının, dikkati ülkenin güncel sorunlarından uzağa çekecek olmasından kaygılı.