Mısır'da darbe ittifakında ilk çatlak!
Abone olOrdunun yönetime el koymak için bir araya getirdiği muhalefette görüş ayrılıkları ortaya çıktı.
Mısır’da devrik cumhurbaşkanı Mursi taraftarları ile karşıtları arasındaki çatışmalarda onlarca kişinin ölmesinden sonra, ordunun yönetime el koymak için bir araya getirdiği muhalefette görüş ayrılıkları ortaya çıktı.
Mursi’nin yerine geçici cumhurbaşkanı olarak göreve başlayan Adli Mansur, iki maddelik geçici anayasal kararname yayımladı. Kararnameye göre, Mısır Parlamentosu’nun üst kanadı Şura Meclisi feshedildi. Ayrıca, İstihbarat Başkanı Tüm general Muhammed Rafet Şahata, Mansur’un güvenlik danışmanlığına, Şahata’dan boşalan istihbarat başkanlığı görevine ise Muhammed Ahmed Ferid atandı.
NUR PARTİSİ’NDEN İTİRAZ
Selefi Nur Partisi, Mansur’un yayımladığı anayasal kararnameyi reddettiklerini duyurdu. Partiden yapılan açıklamada, Mansur’un herhangi bir kararname yayımlamadan önce topluma ve siyasilere danışması gerektiği vurgulanarak, “Partimizin tutumu, Mısır halkının canlarının, kanlarının korunması ve toplumda birliğin sağlanmasından yanadır” denildi.
ASKERLERDE BÖLÜNME İDDİASI
Yönetime el koyan ordunun üst kademesi arasında görüş ayrılığı yaşandığı ileri sürüldü. Özellikle başkent Kahire’de gösteri yapan Mursi yanlılarına ordu birlikleri tarafından ateş açılmasından sonra bazı üst rütbeli subayların bu duruma karşı çıktığı ifade edildi. Orduya mensup bazı askerlerin devrik cumhurbaşkanı Mursi taraftarlarına katıldığı belirtildi.
Küçük şehirlerde gösterileri bastırması için görevlendirilen askerlerin üniforma ve silahlarıyla birlikte Mursi’nin göreve dönmesini isteyen grupların arasına katıldığı kaydedildi. Ordudan yapılan açıklamada bu tür haberler yalanlandı ancak kaynaklar bu açıklamanın daha büyük katılımların önüne geçmek için yapıldığını ileri sürüyor.
‘FİTNEDEN KAÇININ’ UYARISI
Darbe açıklandığı sırada, Genelkurmay Başkanı Abdulfettah el Sisi’nin yanında yer alan El Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib de halkı fitneye karşı uyardı. Devlet televizyonunda konuşan Tayyib, “Ezher, bütün Mısırlıları ellerini kandan, yıkımdan uzak tutmaya ve fitneden kaçınmaya çağırıyor” dedi. Şiddetin devam etmesi halinde ülkede birliğin yıkılacağı ve kargaşanın hakim olacağı uyarısında bulundu.
Mursi’nin dönmesini bekliyoruz
Tunus’ta iktidardaki koalisyonun en büyük ortağı Nahda Hareketi Partisi lideri Raşid el-Gannuşi, devrik Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin tekrar görevinin başına dönmesini beklediklerini söyledi. Gannuşi, Mursi’nin halkın özgür iradesiyle seçildiğini ve ülkenin meşru Cumhurbaşkanı olduğunu vurguladı.
37 İhvan üyesi tutuklandı
Mısır Başsavcılığı, Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın (İhvan) gözaltında tutulan mensuplarından 37’si hakkında tutuklama kararı aldı. Öte yandan Mursi’ye destek veren göstericilerden 86’sı daha gözaltına alındı.
Dışişleri’nden seyahat uyarısı
Türk Dışişleri Bakanlığı, Mısır’da yaşanan gelişmeler üzerine, bu ülkede bulunan veya gidecek Türk vatandaşlarını uyararak, karayoluyla seyahatten kaçınmalarını, gösterilerin yapıldığı alanlardan uzak durmasını istedi.
Askeri yardımı keselim
ABD’li senatör John Mc Cain, Mısır ordusuna yapılan Amerikan yardımının askıya alınması çağrısında bulundu. McCain “Mısır ordusuna yapılan askeri yardımı askıya almalıyız çünkü ordu halkın oyunu tersine çevirdi. Tarihimizde seçilmiş hükümetlerin devrilmesini destekleyerek yaptığımız hataları tekrarlayamayız.” dedi.
Washington’un Mısır ordusundan seçimler ve yeni anayasa için takvim belirlemesini istemesi gerektiğini belirten senatör Mc Cain, “Ondan sonra yardıma devam edip etmeyeceğimizi değerlendirmeliyiz” diye konuştu. ABD, 1979’dan beri Mısır’a yardımda bulunuyor.
Yıllık 1,3 milyar doları askeri olmak üzere toplam1,5 milyar dolarlık yardımla, Mısır İsrail’den sonra ABD’den en yüksek yardım alan ikinci ülke. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt’den de “demokrasiyi engellemeyelim” uyarısı geldi. Bildt, Twitter mesajında, “Batı eğer Arap dünyasında herkese açık demokrasiyi engelliyor gibi görülürse bu gelecek için felaket olur, şiddeti besler” dedi.