Mısır'da asıl tehlike bu
Abone olThe New York Times gazetesi, Mısır'daki askeri baskının iç savaş riski taşıdığı yorumunu yaparak bunun Mısır için trajedi ABD için ise dış politika felaketi olabileceğini vurguladı.
Gazetenin " Kahire 'de askeri cinnet" başlıklı
editör yazısında Kahire sokaklarının kan gölüne döndüğü
belirtilerek, Mısır'ı yöneten generallerin ülkelerinin demokrasiye
dönmesine rehberlik etmeye meyilli olmadıklarını gösterdikleri
kaydedildi.
Barışçıl göstericilere helikopterler, keskin nişancılar, buldozerler, asker ve polislerle yapılan baskında yüzlerce kişinin öldürüldüğü dile getirilen yazıda "geçici hükümetin" 19'u general 25 vali atadığını ve olağanüstü hal ilan ettiğini belirtti.
Ülkenin de facto lideri Sisi'nin acımasız baskısının kanlı bir iç savaş tehlikesine yol açabileceğinin vurgulandığı makalede, "Bu durum, onlarca yıldır süren baskı ve diktatörlükten kurtulma yönünde ilerlediği düşünülen Mısır için trajedi, ABD için ise dış politika felaketi olur. Mısır Arap dünyasının en kalabalık ve etkili ülkesi. İsrail'in de en stratejik önemdeki komşusu" ifadeleri kullanıldı.
Başkan Barack Obama 'nın Mısır'daki duruma ilişkin muğlak tutumunu netleştirmesi gerektiği belirtilen yazıda, Obama'nın bunu askeri yardımı askıya alarak ve ortak askeri tatbikatı iptal ederek gösterebileceği kaydedildi.
Makalede ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Savunma Bakanı Chuck
Hagel'in Sisi ile yaptıkları görüşmelerde itidal çağrısı yaptığı
hatırlatılarak yaşananların bu çağrıların kulak ardı edildiğini
gösterdiği dile getirildi.
MÜSLÜMAN KARDEŞLER SORUMLULUĞU PAYLAŞTI
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaların tonunun düşük olduğu ve Mısır'daki generallerin dikkatini çekmekten uzak olduğu belirtilerek, askeri yardımın askıya alınmasının en azından Mısırlılara ABD'nin yaşananları desteklemediğini göstereceği vurgulandı.
Gazete, "3 Temmuz'daki darbenin ardından Müslüman Kardeşler, krizi sonlandırmak için barışçıl çözüm yolları için müzakerelere fazla ilgi göstermemeleri nedeniyle yaşananların sorumluluğunu paylaşmalı. Ancak esas suçlanması gereken General Sisi. Kendisi demokratik yolla seçilmiş hükümeti devirdi. Siyasi muhaliflere işkence eden güvenlik güçlerini O yönetiyor. Mısır'ın ilk demokratik yolla seçilmiş liderinin devrilmesi ve gizli bir yerde tutulmasına karşı düzenlenen son derece meşru barışçıl göstericilere ağır silahlarla saldırılması emrini onayladı" yorumunu yaptı.
Makalede, ABD 'nin on yıllardır Mısır'da askeri yönetimleri ve diktatörlükleri desteklediği ve 84 milyonluk Mısır halkına önem vermediği belirtilerek, "Obama'nın bu dengesizliğin giderilmesi için Mısır'ın anti-demokratik askeri yönetimine yapılan yardımı askıya alması iyi bir başlangıç olabilir" ifadesine yer verildi.