Mısır'da Abdülfettah Sisi dönemi!
Abone olMısır'da yapılan seçimler boykotun gölgesi altında gerçekleşti. Seçimlerden bir hafta sonra Sisi, galibiyetini ilan etti.
Mısır'da geçen hafta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi ilan edilen Abdülfettah Sisi halktan, "ülkede istikrarı sağlama" çabasına destek istedi.
Sisi konuşmasını, oyların yüzde 96,9'unu aldığının resmen ilan edilmesinin ardından yaptı. Solcu aday Hamdin Sabahi'nin oy oranı ise yüzde 3,1'de kaldı. Böylece, Abdülfettah Sisi, seçimle iş başına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi devirerek Savunma Bakanı olmasından tam 11 ay sonra, bizzat Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturma hakkı elde etti.
SEÇİMLER BOYKOT EDİLDİ
Geçen yılki darbenin ardından, Mursi'nin üyesi olduğu Müslüman Kardeşler hareketi yeniden yasadışı ilan edildi.
Müslüman Kardeşler ise Cumhurbaşkanlığı seçimini boykot çağrısı yaptı.
Yurttaşlık haklarının kısıtlanmasını protesto eden solcu ve liberal insan hakları savunucuları ile 2011 devriminde Tahrir Meydanı'nın işgal edilmesine önayak olan 6 Nisan gençlik hareketi de sandığa gitmedi.
Buna karşın, resmi sonuçların açıklanmasının ardından binlerce Sisi taraftarı Tahrir Meydanı'nda havai fişekler eşliğinde sloganlar attı ve marşlar söyledi.
Sisi, televizyondan yayımlanan konuşmasında, seçmenlerin güvenine layık olmak istediğini belirterek, "İşte ve inşaattaki işbirliğimiz refah ve konfor sağlayacak" dedi.
KRAL ABDULLAH VE İNGİLTERE KUTLADI
Suudi Arabistan Kralı Abdullah bir tebrik mektubu yayımlayarak, Mısır'ın "kaos döneminden" çıktığını öne sürdü ve Kahire'de kurulan yeni hükümetin ekonomik krizle mücadelesine destek için bir bağış konferansı toplayacağını ilan etti.
Suudiler ile Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt darbenin ardından kurulan geçici hükümete 12 milyar dolar mali yardım önermişti.
Resmi sonuçlara göre, Cumhurbaşkanlığı seçimine katılım oranı yüzde 47,45'te tıklayın kaldı.
Sisi'nin yüzde 74'lük destek hedefine ulaşılması için oy verme süresi üçüncü güne kadar tıklayın uzatılmıştı.
Yorumcular, Sisi'nin önündeki en zorlu görevlerin, 11 ay içinde yüzlerce güvenlik görevlisini öldüren İslamcı militanların saldırılarını durdurmak ve ekonomik istikarı sağlamak olduğunu belirtiyor.
Ancak, şiddet eylemlerinden uzak durduğunda ısrar eden Müslüman Kardeşler hareketi liderleri tutuklanmaya ve yargılanmaya devam edilirken bu çabaların sonuç vermesinin kolay olmayacağı dile getiriliyor.
MISIR'DAN TÜRKİYE RAHATSIZLIĞI
Bu arada Mısır Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alper Bosuter'in, bakanlığa çağrıldığını bildirdi.
Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bedr el-Abdulati tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi'nin talimatı üzerine, Dışişleri Bakanının doğu ve güney Avrupa'dan sorumlu yardımcısının vekili, Türkiye'nin Kahire'deki maslahatgüzarını, Mısır cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin bazı Türk yetkililerin yaptığı açıklamalardan memnuniyetsizliğini belirtmek için Dışişleri Bakanlığına çağırdı" denildi.
Açıklamada, ismi zikredilmeyen Mısırlı bir yetkilinin, Türkiye'nin Kahire Maslahatgüzarı Bosuter'e, "Türk yetkililerin açıklamaları, şeffaf bir şekilde uluslararası toplumun, uluslararası, yerel ve bölgesel örgütlerin yoğun ilgisinin olduğu bir ortamda gerçekleşen seçim sürecine vakıf olmamasının veya kasıtlı olarak görmezden gelmesinin bir ifadesidir" dediğini belirtti.