Mısır: Protesto kamplarına 'aşamalı' müdahale hazırlığı
Abone olMısır'daki geçici yönetim, devrik Cumhurbaşkanı Mursi'nin göreve geri dönmesi talebiyle iki meydanda kurulan protesto kamplarına müdahaleye hazırlanıyor. Müdahalenin 'aşamalı' olması bekleniyor.
Mısır'da ordu tarafından görevden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı
Muhammed Mursi'nin göreve iadesini isteyenlerin kurduğu iki
protesto kampı, güvenlik kuvvetleri tarafından kuşatma altına
alınıyor.
"Günler sürebileceği" belirtilen operasyonun, aşamalı olarak gerçekleşmesi bekleniyor.
Geçici yönetimin Dışişleri Bakanı, oturma eylemlerinin "sonsuza kadar" devam edemeyeceğini belirterek, müdahale hazırlıklarını doğruladı.
Mursi'nin üyesi olduğu Müslüman Kardeşler hareketi üyeleri ise, kamp alanlarında savunma önlemleri alırken, halka meydanlara çıkma çağrısı yaptı.
'Aşamalı' müdahale planı
İçişleri Bakanlığı'dan bir yetkili Pazar akşamı BBC'ye, protesto
kamplarını dağıtmak için operasyona Pazartesi gün doğumunda
başlanacağını söylemişti.
Bu sabahın ilk saatlerinde, Adeviyye Meydanı civarında olan BBC muhabiri James Reynolds, güvenlik güçlerinin hareket halinde olmadığını bildirdi.
İçişleri Bakanlığı yetkilisinin verdiği bilgiye göre, Mursi'nin göreve iadesini talep eden göstericilerin dağıtılması için müdahelelerin "aşamalı" olması bekleniyor.
İlk aşamada, güvenlik güçlerinin Adeviyye ve Nahda meydanlarının etrafını kuşatarak, burada kalanlara yiyecek-içecek ulaştırılmasını engelleyebileceği belirtiliyor.
Yetkililerin New York Times gazetesine aktardığına göre, sonraki aşamalarda göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile kalabalığın dağıtılması planlanıyor.
Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi, bugün BBC'ye yaptığı açıklamada, sorunun "diyalog veya kanun üstünlüğü ile" çözülmesi gerektiğini söyledi.
3 haftadır yetkililerin diyalog sağlamaya çalıştığını söyleyen Fehmi, "Polis harekete geçtiğinde, kanunlara ve bu tür bir işin nasıl yapılacağına ilişkin temel kurallara uygun davranacaktır" dedi.
Çoğunluğunu Müslüman Kardeşler üyelerinin oluşturduğu göstericiler ise, kamp alanlarının etrafını kum torbaları ve taşlarla korumaya aldı. Ayrıca, kask takan ve sopalar taşıyan göstericiler, olası müdahaleye karşı nöbet tutmaya başladı.
İşportacılar, çok sayıda gaz maskesi sattıklarını söylüyor.
Müslüman Kardeşler'den çağrı
Göstericilerden Mustafa el Kâtib, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, "Psikolojik olarak her şeye hazırlıklıyız; protesto alanlarının tüm giriş çıkışlarını koruma altına aldık" dedi.
Yetkililer, olası bir müdahale için Ramazan Bayramı'nın sona ermesinin beklendiğini ve operasyonun günlerce sürebileceğini söylüyordu.
Müslüman Kardeşler liderlerinden Ferid İsmail ise, şu çağrıda bulundu:
"Darbe liderlerine bir mesaj göndermek istiyoruz. Mısır halkı devrimi sürdürmekte ısrarlı. Halk, tüm meydanlara çıkmakta ısrarlı."
BBC muhabirleri, kitlesel protestoların ardından Mursi'nin 3 Haziran'da görevden alınmasından bu yana, en az 250 kişinin ölümüne sebep olan krizde, daha fazla kan dökülmesinden endişe edildiğini belirtiyor.
Kahire'deki BBC muhabiri Caroline Wyatt, 2011'de Hüsnü Mübarek'in devrilmesine yol açan halk hareketinde Müslümanlarla Hristiyanların birlik olmasına karşın, şimdi radikal İslamcıların, Mısır Kıpti Kilisesi cemaatini, Mursi'nin devrilmesine destek olmakla suçladığına dikkat çekiyor.
Mısır'da ve Sünni İslam'ın yaygın olduğu Arap ülkelerinde en üst düzey dini kurum olan El Ezher Üniversitesi'nin Şeyhi Ahmed el Tayyip, ulusal uzlaşma için tarafları .
Müslüman Kardeşler ise "arabuluculuk ile her çeşit diyaloğa açık" olduklarını belirtmekle birlikte, El Tayyip'in tarafsız olmadığını belirtmişti.
Zira, El Tayyip, Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı General Abdülfettah el Sisi'nin Mursi'ye yönelik darbesini desteklemişti.
El Sisi, Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur liderliğindeki geçici yönetimde Başbakan Yardımcısı olarak da görev yürütüyor.
Geçici yönetim Müslüman Kardeşler'in kurduğu Hürriyet ve Adalet Partisi'ni, uluslararası arabuluculuk çabalarını engellemekle suçluyor.