Mısır Hava Yolları TAV'a emanet
Abone olTAV’ın, Suudi Bin Ladin-Amerikan Turner ortak şirketini geride bırakarak ihalesini kazandığı Kahire Uluslararası Hava limanı 3. Terminali Binası’nın temeli atıldı
Temel atma törenine Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen ile Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Mısır Sivil Havacılık Bakanı Ahmed Şefik, Mısır Hava ve Deniz Limanları Holding Başkanı İbrahim Mannaa katıldı.
Temel atma töreninde konuşan Devlet Bakanı Tüzmen, TAV (Tepe Akfen Vie)’ın hava limanı inşaatı ve işletmesinde ihtisas sahibi, kendini ispatlamış, dünya markası bir şirket olduğunu ifade ederek, temeli atılan üçüncü terminalin kapasitesinin Kahire Hava Limanı’ndaki birinci ve ikinci terminalin toplam kapasitesinden daha büyük olduğunu kaydetti. Tüzmen, “Bu terminalle Kahire Hava Limanı’nın kapasitesi yaklaşık 21 milyona çıkacak. Aslında burada Mısır’ın parlak geleceğine temel atıyoruz.” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in her iki ülke arasındaki ticaret hacminin yıllık 2 milyar dolara çıkarılmasını hedef gösterdiklerini kaydeden Tüzmen, kısa sürede 2 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşacaklarını, bunun için de iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması konusunda çalışmaların son aşamaya geldiğini açıkladı. Tüzmen, yurtdışı müteahhitliklerinden 2005 yılında en az 7 milyar dolar gelir beklediklerini kaydetti. Yurtdışı müteahhitlik gelirlerinin 2003’te 3,4 milyar dolara, 2004’te de 5,2 milyar dolara çıktığını hatırlatan Tüzmen, bütün firmalara danışmanlık yaptığını ve bundan gurur duyduğunu ifade etti.
Tüzmen, bankacılık sektörüyle ilgili bir soru üzerine ise şunları söyledi: “Türk bankacılık sektörü yeterince büyüyemedi. Firmaların ölçeğini karşılayacak şekilde büyüklük göstermesi lazım. Şu andaki ölçeğine uygun hareket etmeye çalışıyor; ama Türkiye’deki firmalar yurtdışı hizmetlerde bankacılıktan daha fazla atılım yapmış durumdalar. Yani Türkiye’deki bankacılık sektörü son yapılandırmalar sonucunda daha güç kazanırsa, istenilen seviyeye ulaşır ve dünyada hareket eder hale gelirse böylesine büyük şirketlerin yapacağı çalışmalar çok daha fazla artacaktır. Daha yeni yeni kendilerini toparlıyorlar. Fazla yüklenmek istemiyorum onlara. Ama şunu söyleyeyim bundan sonra Türkiye’de bankacılık hizmetleri büyüdükçe hem yurtdışı müteahhitlik sektörü hem de dış ticaret şirketleri hızlı büyüme göstereceklerdir.”
Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen, yurtdışı müteahhitlik çalışmalarının ülkeler arası ticari ilişkiler için çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek TAV’ın Mısır’da aldığı terminal inşaatı ihalesinin en başarılı yurtdışı müteahhitlik işlerinden biri olduğunu söyledi. Hükümetin 2005’i Afrika yılı ilan ettiğini hatırlatan Ergezen, bölgenin lider ülkelerinden biri olan Mısır’da yapılacak işlerin Afrika bağlantıları için çok önemli olduğunu vurguladı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 750 milyon dolar civarında olduğunu kaydeden Ergezen, “Son 5 yılda ikili ticaret hacminde yüzde 40 seviyesinde artış sağlanmıştır. Yeni yatırımlarla bu artışın devam edeceğini temenni ediyorum. Başka alanlarda da yatırımların olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.
TAV İcra Kurulu Başkanı Mustafa Sani Şener ise projenin 900 günde tamamlanmasının planlanmasına karşın kendilerinin bunu daha kısa sürede bitireceklerini dile getirdi. “TAV, havaalanı inşaatı ve terminal işletmeciliğinde bölgenin ve dünyanın en güçlü şirketlerinden biridir. Bu hava limanını mühendisliğin ilk çıkış noktası olan Mısır’da, Mısırlı mühendislerle inşa etmekten dolayı büyük gurur duyuyoruz.” diyen Şener, terminal inşaatı ve işletme ihalesinin ayrı yapıldığını, birine giren şirketin diğerine giremediğini söyledi. Bu yüzden hava limanının işletmesini başka şirket yapacak.
11 milyon yolcuya hizmet verecek
Proje bedeli: 350 milyon dolar
Terminal binası: 164 bin metrekare
Yolcu köprüsü: 23
Kapasite: Yılda 11 milyon yolcu
Bagaj işletme sistemi: Saatte 10 bin bagaj
Yürüyen bant: 46
Asansör: 58
Yürüyen merdiven: 48
Projenin normal süresi: 900 gün
Hedeflenen süre: 833 gün
Haber: Selim Kuvel
Kaynak: