Mısır: Bakanlar Kurulu toplanıyor
Abone olMısır'da geçici yönetim, ülkedeki krizi görüşmek için bakanlar kurulunu topluyor. Yüzlerce kişinin öldüğü güvenilk güçleri ve darbe karşıtları arasındaki çatışmalar devam ederken Mursi destekçileri de yeni gösteriler düzenlenmesi çağrısı yapıyor.
Mısır’da bakanlar kurulu, güvenlik güçleri ve Muhammed Mursi
destekçileri arasında çıkan ve yüzlerce kişinin ölümüne neden olan
çatışmaları görüşmek için toplanıyor.
Askeri darbe ile devrilen eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin yerine getirilen geçici hükümetin başbakanı, Mursi’nin de üyesi olduğu Müslüman Kardeşler’in feshedilmesini önermişti.
Ülkede gece sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş olmasına rağmen, İskenderiye, Hilvan ve Kahire’nin güneyinde Minya sokaklarında gece boyu protesto gösterileri düzenlendi.
Güvenlik güçleri, 3 Temmuz’daki darbe sonrası Mursi destekçilerinin kalesi olan Ramses Meydanı’ndaki El Fetih Camii’ne Cumartesi günü baskın düzenleyip camiiyi boşalttı.
Darbe karşıtları ve Mursi destekçileri ile beraber camiide
yaklaşık 24 saat mahsur kalan Türk gazeteciler Hiba Zekeriya ve
Metin Turan gözaltına alınıp Tora Cezaevine götürülmüştü.
Anadolu Ajansı muhabiri Hiba Zekeriya, 8 saat gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakılırken, TRT muhabiri Metin Turan’dan ise henüz haber alınamıyor.
Müslüman Kardeşler, Çarşamba günü güvenlik güçlerinin Mursi destekçilerine saldırısından sonra tüm ülke çapında yeni gösteriler düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu.
Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi de Türkiye’nin Mısır’ya yönelik tutumunun, ‘AKP ideolojisi ve Arap devrimleri karşısında yanlış hesaplamarla ilgili olduğunu’ belirtip “Türkiye 30 Haziran gösterileri karşısında sadece açıklamalarıyla değil, yaptığı uluslararası hamlelerle de düşmanca bir tavır sergiledi” dedi.
Müslüman Kardeşler yönetimi 'hedefte'
Mısır’daki saldırıları Birlemiş Milletler kınarken Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu da Pazar günü yapılan yazılı açıklamada, AB’nin Mısır’la ilişkilerini gelecek günlerde gözden geçireceğini söyledi.
“Öfke günü” ilan edilen Cuma günü ülke genelinde en az 173 kişinin öldüğü, 1000’den fazla Müslüman Kardeşler destekçisinin de gözaltına alındığı belirtiliyor.
Çarşamba günü güvenlik güçlerinin eylemcilere baskınında da 600’den fazla kişinin öldüğü bildiriliyor.
Müslüman Kardeşler tarafından oluşturulan Darbe Karşıtı Meşruiyet Yanlısı Ulusal İttifak, Kahire yakınlarındaki Giza’da yürüyüş düzenlenmesi ve grupların yerel saatle 1600’da Maadi’deki Yüksek Anayasa Mahkemesi önünde toplanması çağrısında bulundu.
Geçici hükümet, Cumartesi günü yaptığı açıklamada ülke genelinde 1004 Müslüman Kardeşler üyesinin gözaltına alındığını ve gözaltılar sırasında çok sayıda bomba, silah ve cephanelik ele geçirildiğini duyurdu.
Müslüman Kardeşler, örgüte baskı uygulama amacıyla grubun liderlik kademesinden çok sayıda kişinin hedef alındığını söyledi.
Cuma günü ölenler arasında Müslüman Kardeşler’in dini lideri Muhammed Bedii’nin oğlu da bulunuyor.
El Kaide liderlerinden Eyman el Zavahiri’nin ağabeyi Muhammed el Zevahiri de gözaltına alınan isimlerden.
Geçici hükümet yetkilileri, kendi ifadeleriyle “terörist güçlere karşı” mücadele ettiklerini söylüyor.
Darbe sonrası, Müslüman Kardeşler üyelerinin de kiliselere, karakollara ve Hristiyanların evlerine, işyerlerine saldırdıkları haberleri geliyor. Fakat ordu destekçileri, Batı medyasını bu saldırıları görmezden gelmekle suçluyor.
AB ilişkileri 'gözden geçirecek'
Mısır’ın geçici İçişleri Bakanı Hazım Beblavi, “Elleri kana bulananlar ve silahlarını devlete ve devlet kurumlarına doğrultanlarla hiçbir uzlaşı olmayacaktır” dedi.
BBC’nin Kahire’den bildiren muhabir Bethany Bell, İçişleri Bakanı’nın Müslüman Kardeşler’in feshedilmesi teklifinin Mısır’da kontrolü sağlamayı daha da güçleştireceği görüşünde.
Müslüman Kardeşler, 1954’te dönemin askeri yönetimi tarafından feshedilmişti.
Daha sonra sivil toplum kuruluşu olarak tescil edilen Müslüman Kardeşler, 2011 yılında da siyasi parti kurdu.
BBC muhabirleri, ne geçici hükümetin ne de Müslüman Kardeşler’in geri adım atmaya yanaşmadığını, böylesi bir durumda da uzlaşının giderek daha uzak bir ihtimale dönüştüğünü aktarıyor.
Çatışmalara uluslararası toplumdan da kınama geliyor.
Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da Mısır’da taraflara itidal çağrısı yapıp şiddetin yayılmasını önlemeleri çağrısında bulundu.
Açıklamada, Avrupa Birliği’nin gelecek günlerde Mısır’la ilişkilerini gözden geçireceğini belirtti.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki-Mun’un sözcüsü yazılı açıklamasında ‘BM’nin kiliselere, hastanelere ve diğer kamu kuruluşlarına saldırıları kınadığını ve bu saldırıların kabul edilemez olduğunu’ söyledi.
Sözcü, “Genel Sekreter, daha fazla can kaybını önlemenin bu tehlikeli ortamda Mısırlıların önceliği olduğuna inanıyor” dedi.