Misafir lemuralar yeni aileleri ile tanışmayı bekliyorlar

Abone ol

Bursa Zoo Park’ın sevimli sakinlerinden olan halka kuyruklu 7 lemura İspanya’dan kırmızı yakalı iki misafir lemur geldi. Kendileri için hazı...

Bursa Zoo Park’ın sevimli sakinlerinden olan halka kuyruklu 7 lemura İspanya’dan kırmızı yakalı iki misafir lemur geldi. Kendileri için hazırlanan özel kafeslerinde adaptasyon sürecini tamamlaması beklenen kırmızı lemurlar, kendi familyasından olan diğer lemurlarla bir araya gelecekleri günü bekliyor. Bakıcılarının üzerlerine titrediği misafir lemurlar, kendileri için özel olarak hazırlanan meyve salatasını yerken, merak saldığı kamerayı incelemesi renkli görüntüler oluşturdu.
Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği üyesi Bursa Zoo Park’a Hollanda’daki Amersfoort Hayvanat Bahçesi’nden bağışlanan 7 lemura, İspanya’dan kardeş geldi. Valencio Bioparc Hayvanat bahçesi tarafından gönderilen kırmızı yakalı iki lemur, adaptasyon sürecini tamamlamaları için özel odaya alındı. Kendi familyalarından olan halka kuyruklu lemurlara göre çok daha iri olan kırmızı yakalı lemurlar, şimdi heyecanla arkadaşlarıyla buluşacağı günü bekliyor. Bakıcıları, daha önceki beslenme programına uygun yiyecekler verdiği misafir lemurların üzerine titriyor. Kendileri için özel olarak hazırlanan meyve salatasını keyifle yiyen misafir lemurların, adaptasyon sürecinin ardından diğer lemurlar için oluşturulan açık havadaki adaya çıkması bekleniyor. Kibar kibar tabaklarındaki meyveleri yiyen meraklı bir lemurların kendisini görüntüleyen kameraya dokunup, incelemesi renkli görüntüler oluşturdu. Ayrıca özellikle çocukların izlenme rekorları kıran Madagascar animasyon filminden aşina olduğu Bursa Zoo Park’taki lemurların sayısı, böylelikle 5’i dişi 4’ü erkek olmak üzere 11’e ulaştı.

"İSPANYA’DAN İKİ KIRMIZI YAKALI LEMUR GÖNDERİLDİ"
Zoo Park veteriner hekimlerinden Nalan Ertaş, Bursa Hayvanat Bahçesi’nin sürekli bir gelişim içinde olduğunu ifade ederek, "Bahçemiz her geçen gün büyüyor. Yeni barınaklarımız yapılıyor ve bunlar tamamlandıkça yeni hayvan türlerimiz bireylerimiz arasına katılıyor. Kırmızı yakalı lemurlarımız da son türlerimizden biri. Kırmızı renginin yanında boyun bölgesinde ve kuyruk dibindeki beyaz pembe renkleriyle isimlerini, kırımızı yakalı lemurlar olarak alıyorlar. Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği koordinatörlüğünde, 26 Haziran’da İspanya’nın Valencio Bioparc’ta bize gönderildi. Şu anda adaptasyon sürelerini tamamlamaları açısından iç alanda misafir ediyoruz. Ama İnşallah çok yakında Madagaskar’a özgü en çok ilgi çeken halka kuyruklu lemurlarımızla birlikte daha doğal bir ortama kavuşacaklar" dedi.

"KAVGA ETSİNLER İSTEMİYORUZ, ADAPTASYONLARINI TAMAMLAMALARI GEREK"
Anavatanları olan Afrika’daki Madagaskar Adası’nın lemurların bir çok endemik türüne ev sahipliği yaptığını hatırlatan Ertaş, "100’e yakın lemur türü olduğu biliniyor. Bu lemur türleri içinde en iri olanı kırmızı yakalı lemurlar. Yakında bahçemizde onları da görmekten büyük keyif alacağız. Adaptasyon süreci hayvanlara göre değişiyor. Şimdi farklı bir ortama geldiler. İkisi de dişi. Şuanda bakıcıların gözetiminde, ürekli izleniyor. Kendilerini rahat hissettikleri zaman açık alana çıkarılıp diğer lemurlarla daha fazla zaman geçirecekler. Tam uyum sağladıklarında onları da dış alana bırakacağız. Çünkü aralarında kavga olsun istemiyoruz" diye konuştu.

"GELDİKLERİ HAYVANAT BAHÇESİNE UYGUN BİR BESLENME PROGRAMI DÜZENLEDİK"
Kırmızı yakalı lemurların büyük çoğunluğunun ağaçlardaki olgun meyveleri yiyerek geçirdiğini anlatan Ertaş sözlerini şöyle sürdürdü:
"Rasyonlarının yüzde 75’ini meyveler oluşturmakta. Tabi bunun dışında çiçek ve bitkilerle de besleniyorlar. Geldikleri hayvanat bahçesinden rasyonları bize bildirildi. Bizde adaptasyonu çabuk sağlamaları için onlara uygun besinler veriyoruz. Rasyonlarında bize yumurta bildirildi. Havuz ve pırasayı çok sevdiği de kaydedildi. Meyvelerin yanı sıra zaman zaman yiyiceklerine bunları da ilave ediyoruz".
(İHA)

Günün Önemli Haberleri