Minare yasağı mahkemeye gidecek
Abone olİsviçre'nin yasakladığı minareler, tepki çekti. İsviçreli Bakan Schlumpf, yasağın mahkemeden dönebileceğini söyledi.
İsviçre Adalet Bakanı Eveline Widmer-Schlumpf, ülkesinde dün düzenlenen referandumla yeni minare yapımının yasaklanmasını, "Müslümanları değil, İslamcı köktenciliği hedeflediği" gerekçesiyle savundu. Bakan, minare kararının derhal yürürlüğe gireceğini, ancak bunun mahkemeden dönebileceğini söyledi.
Ülkesinin ortak vize alanı Schengen'e dahil olması nedeniyle AB adalet ve içişleri bakanları toplantısına katılan Widmer-Schlumpf, "Bu referandumun Müslümanlara değil, köktencilere karşı olduğunun altını çizmeliyiz. Minare yasağı bir sinyal gönderiyor, fakat Müslümanlara değil" dedi.
Eveline Widmer-Schlumpf, Zürih'te yayımlanan Blick gazetesine verdiği demeçte ise, minare kararının derhal yürürlüğe gireceğini, ancak bunun mahkemeden dönebileceğini söyledi.
Widmer-Schlumpf, Zürih'te yayımlanan Blick gazetesinde yer alan demecinde, "Yasak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı" dedi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, kararlarında bu sözleşmeyi de esas alıyor. Blick gazetesine göre bakan, yasağın BM çerçevesindeki insan hakları belgelerine de aykırı olduğuna, İsviçre'nin bu sözleşmelerde de taraf olduğuna dikkati çekti.
AP ajansı, hukukçuların, yasağın İsviçre anayasasına uygun olup olmadığını da tartıştıklarını kaydetti.
İsviçre'nin birçok Avrupa ülkesinde tepkiyle karşılanan referandumunda seçmenlerin yüzde 57'den fazlası yeni minare yapımının yasaklanmasına destek vermişti.
AB'li bakanlar: "Referandum gereksiz"
Widmer-Schlumpf'un gerekçesine katılmayan AB'li bakanlar ise minare referandumunun gereksiz olduğu konusunda birleşti.
AB Dönem Başkanı İsveç'in Göçmen Bakanı Tobias Billstrom, "İsviçre'nin referandumuna epey şaşırdım. Bence bu tür konuları referanduma götürmek biraz garip" dedi.
Billstrom, "İsveç'te biz bu tür konuları şehir planlaması kapsamında ele alıyoruz. Yapıların ne kadar yüksek olabileceğine ve inşa edilip edilemeyeceğine bizde şehir planlamacıları karar veriyor" diye konuştu.
"Konunun referanduma götürülmeye gerçekten uygun olmadığını belirten Billstrom, dini özgürlükler nedeniyle İsveç'te benzer bir referandum düzenlenmesinin çok zor olduğunu vurguladı.
Billstrom'a katılan Avusturya İçişleri Bakanı Maria Fekter de "Avusturya'da din özgürlüğü var ve minarelerle ilgili kararlar şehir planına uygunluğa göre alınıyor" dedi.