Milyon dolarlık PKK vurgunu
Abone ol45 firmanın 400 milyon dolarlık hayali ihracat yaptığı vurgun Maliye’nin SARP programına takıldı.
45 firmanın 400 milyon dolarlık hayali ihracat yaptığı vurgun Maliye’nin SARP programına takıldı. Paraların PKK finansmanında kullanılıp kullanılmadığının izi sürülürken Bakan Şimşek, “Mükelleflerin yüzde 98’inin belgeleri sahte çıktı” dedi.
Maliye, İçişleri ve Gümrük bakanlıkları ile MASAK; Hakkâri ve Yüksekova mükellefi olan 45 firmanın Halkalı, Ambarlı ve Hakkâri/Esendere Gümrük müdürlüklerinden 400 milyon dolar tutarında hayali ihracat yaptıklarının ortaya çıkmasının ardından, paraların aklanıp aklanmadığı ve PKK’nın finansmanında kullanılıp kullanılmadığının izini sürüyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sahte evrakla vurgunun kara para aklama ve PKK’nın finansmanında kullanılıp kullanılmadığına ilişkin çalışmanın hızla devam ettiğini belirtti. Bilgisayar yazılımı SARP’ın yaptığı değerlendirme sonucu “riskli” olarak tanımladığı mükellefler incelemeye alındı. Bu firmaların yüzde 98’inin sahte belge düzenlediği sonucuna ulaşıldı. Bakan Şimşekm, “Usulsüzlüğü gerçek miktarı inceleme sonunda ortaya çıkacak” dedi.
İNCELEME DEVAM EDİYOR
Şimşek, MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık’ın sorusu üzerine TBMM’ye gönderdiği resmi yazıda, Mayıs 2012 kamuoyuna yansıyan Esendere Sınır Kapısı’ndaki vurgun konusunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın isteği üzerine, paraların kara para aklamada kullanılıp kullanılmadığının belirlenmesi için denetim elemanları görevlendirdiği belirtti. MASAK’ın kara para aklamanın yanı sıra vurgun paralarının PKK’nın finansmanında kullanılıp kullanılmadığı konusunda da çalışma yürüttüğünü dile getiren Şimşek, sahte belge risk analiz programı doğrultusunda yapılan çalışmaların çarpıcı sonuçları hakkında bilgi verdi. Şimşek, “Yapılan analizler sonucunda riskli olarak belirlenerek incelemeye sevkedilen mükelleflerden, vergi incelemesi tamamlananların yüzde 98’i sahte belge düzenleyicisi olarak tespit edilmiştir” dedi. Şimşek şunları kaydetti:
'ORGANİZE SAHTECİLİK'
“Gerek tüm ülke kapsamında periyodik olarak her KDV döneminde, gerekse Hakkari Vergi Dairesi Müdürlüğü ve Yüksekova Mal Müdürlüğü’nün KDV iadesi talep eden mükelleflerinin tamamına yakını üzerinde yapılan bölgesel analizler neticesinde, haksız KDV iadesi talep eden ve bunların mal veya hizmet tedarik ettiklerini bildikleri ve yapılan analizler sonucunda sahte belge düzenleme riski yüksek bulunan, Hakkari Vergi Dairesi Müdürlüğü ya da Yüksekova Mal Müdürlüğü mükellefi olan toplam 127 mükelleften, 23 tanesi incelemeye sevk edilmiş olup, 104 mükellef hakkında da haksız KDV iadesine yönelik olarak organize sahtecilik faaliyeti şüphesinin yüksek olması sebebiyle Vergi Dönetim Kurulu ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile ortak çalışmalar yürütülmektedir. Ayrıca, Türkiye’nin diğer bölgelerinde faaliyet gösteren, ancak bu mükellefler ile ilişkisi olan, birçok mükellef de bu kapsamda değerlendirilmiştir.”
KDV İADELERİ ENGELLENDİ
Şimşek, vurgun olayının ortaya çıkmasının ardından, Hakkâri Vergi Dairesi Müdürlüğü ve Yüksekova Mal Müdürlüğü mükellefleri ile ülke genelinde aynı durumda olan tüm mükellefler tarafından talep edilen “KDV iadelerinin” yapılan teknik analizler sonrasında engellendiğini kaydetti. Şimşek, vurgunun boyutuna ilişkin sorulara ise, “Gerçekleştirilen ihracatın ne kadarının hayali ihracat olduğu yapılan ya da yapılacak olan vergi incelemesi sonucunda ortaya çıkacaktır” dedi.
İSTİHBARAT ÇALIŞIYOR
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise, Işık’ın aynı konuya ilişkin sorularını yanıtlarken, vurguna ilişkin soruşturmaların titizlilikle sürdürüldüğünü kaydetti. Yazıcı, PKK’nın finansmanı konusunda şunları kaydetti: “Özellikle terörün finansmanı suçunun tespiti ve terör örgütlerine yönelik fon akımlarının engellenmesi amacıyla çalışmalar yürütülmekte olup ilgili istihbarat ve kolluk kurumlarımızla da işbirliği içerisinde çalışılmaktadır. Sözkonusu soruşturmada isimleri geçen firmaların PKK terör örgütüne para aktardığı ve terör örgütüyle bağlantılı oldukları iddialarının incelenmesi de sürdürülmektedir.”