Milli Piyango sahte bilet nasıl anlaşılır?

Abone ol

Milli Piyango Yılbaşı Büyük Çekişi için geri sayım başladı, büyük ödül 50 milyon lira. Peki sahte Milli Piyango bileti nasıl anlaşılır?

Büyük ikramiyenin 50 milyon lira olarak belirlendiği Milli Piyango'nun yılbaşı özel çekiliş biletleri satışa sunulmaya başlandı. Tam bilet 50 liradan, yarım bilet 25 liradan, çeyrek bilet ise 12,5 liradan satışa çıktı.

Peki piyasada satılan her bilet gerçek mi? Sahte Milli Piyango bileti nasıl anlaşılır?

Yılbaşında bilet satış yoğunluğu fırsat bilen dolandırıcılar her yıl bu biletlerin sahtesini yapıp vatandaşlara satıyor. Yetkililer ise vatandaşları sahte biletler konusunda uyarıyor. Peki bu biletler nasıl anlaşılır? Sizin için araştırdık.

İŞTE GERÇEK BİLETİN ÖZELLİKLERİ

Dolandırıcıların yaptığı biletlerin sol alt köşesine dikkat edin. Çünkü gerçek biletin sol alt kısmında bulunan kontrol numarasının rakamları kabarık. Bilet ışığa tutulunca üzerinde Milli Piyango’nun MP logosu görünmeli. Işıkta mavi ve açık yeşil renkli parlayan, kesik çizgiler şeklinde dağılımı bulunan elyaflar görünür. Biletin arkasında kalın çerçeve çizgisinin dışında ince çerçeve çizgisi bulunur. Biletin arka yüzündeki ikramiye planı ve diğer yazıların hepsi nettir.

Ayrıca biletin eni 6, boyu 14.7 santimdir. Biletin ön yüzündeki ikramiye numarası bölümünün üstündeki MP amblemi ile Yönetim Kurulu Başkanı ve üyelerinin imzaları nettir. Tam biletler açık mavi, yarım biletler bayrak kırmızısı ve çeyrek biletler de açık nefti yeşil renkli olup, renkler canlıdır.

Sahte para gibi sahte Milli Piyango bileti düzenleyenler için hazırlanan Kamu Güvenine Karşı Suçlar Bölümü’nde belirtilen cezalar şunlar:

Madde 197 – (1) Memlekette veya yabancı ülkelerde kanunen tedavülde bulunan parayı, sahte olarak üreten, ülaaae sokan, nakleden, muhafaza eden veya tedavüle koyan kişi, iki yıldan oniki yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
(2) Sahte parayı bilerek kabul eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.
(3) Sahteliğini bilmeden kabul ettiği parayı bu niteliğini bilerek tedavüle koyan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

PARAYA EŞİT SAYILAN DEĞERLER

Madde 198 – (1) Devlet tarafından ihraç edilip de hamiline yazılı bonolar, hisse senetleri, tahviller ve kuponlar, yetkili kurumlar tarafından çıkarılmış olup da kanunen tedavül eden senetler, tahviller ve evrak ile millî ziynet altınları, para hükmündedir.

Madde 200 – (1) Paralarla kıymetli damgaların üretiminde kullanılan alet veya malzemeyi izinsiz olarak üreten, ülaaae sokan, satan, devreden, satın alan, kabul eden veya muhafaza eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.

ETKİN PİŞMANLIK

Madde 201 – (1) Sahte olarak para veya kıymetli damga üreten, ülaaae sokan, nakleden, muhafaza eden veya kabul eden kişi, bu para veya kıymetli damgaları tedavüle koymadan ve resmî makamlar tarafından haber alınmadan önce, diğer suç ortaklarını ve sahte olarak üretilen para veya kıymetli damgaların üretildiği veya saklandığı yerleri merciine haber verirse, verilen bilginin suç ortaklarının yakalanmasını ve sahte olarak üretilen para veya kıymetli damgaların ele geçirilmesini sağlaması hâlinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.

(2) Sahte para veya kıymetli damga üretiminde kullanılan alet ve malzemeyi izinsiz olarak üreten, ülaaae sokan, satan, devreden, satın alan, kabul eden veya muhafaza eden kişi, resmî makamlar tarafından haber alınmadan önce, diğer suç ortaklarını ve bu malzemenin üretildiği veya saklandığı yerleri ilgili makama haber verirse, verilen bilginin suç ortaklarının yakalanmasını ve bu malzemenin ele geçirilmesini sağlaması hâlinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.

Günün Önemli Haberleri