Milli mücadele kahramanı törenle anıldı
Abone ol1958'de yaşamını yitiren Hüseyin Köycü 53. ölüm yıldönümünde anıldı
Milli mücadele kahramanlarından olan şair Hüseyin Köycü, ölümünün 53. yılında düzenlenen törenle anıldı
Hüseyin Köycü Eğitim Kültür ve Araştırma Derneği tarafından Çiftehavuzlar Büyük Kulüp'te düzenlenen anma töreninde konuşan Dernek Başkanı Tokay Köycü, Hüseyin Köycü'nün bir okul, bir kahraman olduğunu dile getirdi.
Köycü, ''O, halkı cehaletten kurtarmak için mücadele eden birkaç Türk büyüğünden biridir. Onu saygı ile anıyoruz'' dedi.
Hüseyin Köycü'nün torunu, Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Koptagel İlgün de Köycü'nün, Birinci Dünya Savaşı sırasında Allahuekber Dağları çevresinde halkı örgütleyerek, milli mücadelenin o bölgede şahlanmasını sağladığını anlattı.
İlgün, Köycü'nün, Oltu, Ardahan, Kars ve Erzurum yöresinde gösterdiği kahramanlıklarla anıldığını da belirterek, Köycü'nün daha sonraki dönemde de hayatını halkın kültürel ve sosyal gelişimine adadığını kaydetti.
Konuşmaların ardından İlgün tarafından hazırlanan, Hüseyin Köycü'nün hayatının anlatıldığı bir sinevizyon gösterisi sunuldu.
Törene, Hüseyin Köycü'nün 79 yaşındaki torunu Kubilay İlgün ile diğer torunları ve aile üyeleri de katıldı.
KAHRAMAN HÜSEYİN KÖYCÜ KİMDİR?
Erzurum'a bağlı Örtülü köyünde 1895 yılında doğan Hüseyin Köycü, 1917'de Kars'ın Oltu sancağında (Olur - Şenkaya - Narman) düşmana karşı milli dayanışma esasına dayanan ''Oltu Gizli İslam Cemiyeti''nin kuruluşuna katılıp, bu cemiyetin Kosor ve Örtülü teşkilatlarını kurdu.
Köycü, 5 Kasım 1918'de, Kars'ta ilk milli müdafaa teşkilatı olarak kurulan ''Milli İslam Şurası'' kurucuları arasında Oltu Şubesi üyesi olarak en ön sıralarda yer aldı. Bu şuranın en genç üyesi olan Hüseyin Köycü'nün de aralarında bulunduğu bir grup, hükümet teşkili için önerge verdi ve 1 Ocak 1919'da ''Cenubi Garbi Kafkas Hükümeti'' kuruldu.
Köycü, Cenubi Garbi Kafkas Hükümeti'nde, yaşı küçük olduğu için çıkarılan özel bir kanunla hükümet meclisine, Oltu Mebusu olarak alındı. Bu Hükümetin meclis idare amirliği görevi de kendisine verildi. Ayrıca Allahuekber Cephesi Komutanlığı'na tayin edildi.
13 Nisan 1919'da İngilizler, Cenubi Garbi Kafkas Hükümet meclisini toplantı halinde iken işgal etti. Üyelerden bir kısmını Malta'ya sürdüler. Köycü ise bu işgalden kurtulmayı başararak Allahuekber cephesine döndü.
Anadolu düşman işgalinden kurtulduktan sonra Köycü, ''Savaş, bize toplu olarak bilgi dairesinde çalışmak zorunda olduğumuzu gösterdi'' diyerek, Örtülü köyü ve civarında kendisini ölümsüzleştiren eserlerini vermeye başladı. 1925'de Oltu Kazası İdare Heyeti Azalığı'na seçilen Köycü, 17 sene Erzurum İl Genel Meclis Üyeliği, 4 dönem İl Daimi Encümen Üyeliği yaptı.
1930'da eğitici ve öğretici tiyatro eserleri yazıp, küçük bir ücret karşılığında çevre illerde sahneleyerek köyün ilkokulunun temelini attı. Özel öğretmenler, özellikle köyün kız çocuklarının da okumasını teşvik için, bayan öğretmenler getirtti. Evini bağışlayarak özel ortaokul ruhsatı aldı. Köyde kütüphane kurup, bilgi yarışmaları düzenledi. 1932'de kurulan halk evinde Köycülük Şubesi Başkanlığı yaptığı için, 1934'te soyadı kanunu çıkınca ''Köycü'' soyadını seçti.
1931 yılında başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere TBMM üyesi 330 mebusa yazdığı 14 sayfa, 16 bölüm ve 150 maddelik mektup, Atatürk'ün de takdirine mahzar olmuş ve önerdiği birçok madde kabul görmüştür. Atatürk İnkılaplarının, bölgesinde yaygınlaşması için büyük gayretler göstermiştir.
31 Ocak 1958'de ebediyete intikal eden Köycü'nün cenazesi, 5 Şubat 1958'de İstanbul Kozlu Mezarlığı'na defnedilmişti.