Migren ataklarından kurtulmanın yolları

Abone ol

Migren ataklarının çoğaldığı bu aylarda neler yapmalı? Migren ataklarından kurtulmak mümkün mü?

Tekrarlayıcı baş ağrısı ataklarından oluşan ve her 100 kişiden 16’sında görülen migren ataklarının sıklığı Kasım-Aralık aylarında artıtığını biliyor musunuz?

Bunun nedeni ise mevsim geçişlerindeki basınç değişikliklerinin oluşturduğu halsizlik ve yorgunluk hissinin, atakları tetiklemesi ve hayat düzenimizin değişmesi. Üstelik bu ataklar, migren hastalarının iş ve sosyal yaşamını ciddi boyutlarda aksatacak kadar sık ve şiddetli olabiliyor.

Hasta ataklar nedeniyle işe gidemiyor, planlı sosyal aktivitesi varsa iptal etmek durumunda kalıyor ya da günlük rutin işlerinin tümünü bir kenara bırakarak sessiz ve karanlık bir ortamda ağrının geçmesini bekliyor. Migreni tetikleyen faktörlere karşı önlem alındığında atakların sıklığı ve şiddetinin büyük oranda azaltılabildiğine dikkat çeken Aile Bahçelievler Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Arif Çakır, “Eğer tüm önlemlere rağmen ağrı hala çok sık ve şiddetli geliyorsa, bu durumda ağrıyı önleyen ya da sıklığını belirgin düzeyde azaltan ilaç tedavisi uygulanıyor,” diye açıkladı. Nöroloji Uzmanı Dr. Arif Çakır, migren ataklarını önlemenin 8 formülünü ise şöyle sıraladı:

1. Ağrı kesicileri doğru kullanın



Başımız ağrıdığında hemen bir ağrı kesici ilaç alıyoruz. Eğer bu ağrı bir migren ağrısıysa ve ayda ortalama 4-5 adetten fazla ağrı kesici içildiyse, migren ağrıları daha da şiddetleniyor ve atak sıklığı artırıyor. Çünkü ağrı kesiciler sık kullanıldıklarında beyindeki ağrı merkezlerinin duyarlılığını artırabiliyorlar. Bu yüzden yapmanız gereken ilk şey, gelişigüzel ağrı kesici almak yerine bir nöroloji uzmanına başvurmak olmalı. Eğer migren tanısı konulursa ağrı kesici ilaçlarınızı sadece hekiminizin önerdiği şekilde almaya özen gösterin.

2. Migren günlüğü tutun

Kendinize bir “migren günlüğü” tutun. Günlüğe her gün düzenli olarak ne yiyip içtiğinizi, koku ve stres gibi tetikleyici faktörlere maruz kalıp kalmadığınızı, kaç saat uyuduğunuzu ve hangi sporu ne kadar süreyle yaptığınızı not edin.



Ayrıca ağrının sıklığı, süresi, yeri, karakteri gibi bilgilerin yanı sıra kullandığınız ilaçları da yazın. Bu düzenli notlar sayesinde hem ağrınızı tetikleyen faktörleri daha iyi tanıyacak hem de tedavinizin düzenlenmesine de katkıda bulunacaksınız.

3. Uyku düzeninizden şaşmayın

Uyku düzeninizi değiştirmeyin. Örneğin bazı kişiler uykusuz kaldıklarında, bazıları ise tam aksine çok uyuduklarında migren atağı yaşıyorlar. Migreni olan bir kişi bütün hafta işe gitmek için erken kalkar ve ağrısı olmazken, hafta sonu “güzel bir uyku çekeyim” deyip saat 10’da kalkarsa şiddetli migren ağrıları yaşayabiliyor. Bu nedenle her gün aynı saatte kalkmaya ve uykusuz kalmamaya özen gösterin.

4. Spor yapın

Yüzün, yürüyün, bisiklete binin… Ağrılarınız egzersizle tetiklenmiyorsa, bedeninizi rahatlatacak hemen her türlü spor aktivitesiyle salgılanan serotonin hormonu hem stresinizi azaltmada hem de migren ağrılarının önlenmesinde faydalı olabiliyor. Ancak egzersizin ağır değil, ılımlı bir düzeyde olması ve performans göstermek için yapılmaması çok önemli. Aksi halde ağrıyı tetikleyebilirsiniz.

5. Öğünlerinizi düzenli yiyin

Her gün düzenli olarak yemeye, öğün atlamamaya özen gösterin. Eğer öğün aralarında ya da akşamın ilerleyen saatlerinde açlık hissederseniz bu durumda kan şekeriniz düşebilir ve bu ağrınızı tetikleyebilir. Böyle durumlar yaşıyorsanız, kendinize has küçük ara öğünler ekleyebilirsiniz.

 

6. Dans edin, meditasyon yapın

Stres ağrıyı tetikleyen en önemli faktörlerden biri. Stres düzeyini hafifleten, zihni berraklaştıran, odaklanmayı artıran, anda kalmanızı sağlayan aktiviteler yapın. Örneğin dans edebilir, yoga veya meditasyon yapabilir ya da ağrı giderici çeşitli masajlar yaptırabilirsiniz.

7. Kahve, çay ve alkolden uzak durun

Kafein bazı migren ilaçlarında da bulunan ve dolayısıyla migren tedavisinde kullanılan bir madde olmakla beraber, migren ağrıları için tetikleyici de olabiliyor. Eğer ağrılarınız kafein içeren gıdalarla tetiklenen ağrılar değilse günlük bir miktar (örneğin maksimum 2 fincan kahve ya da 3-4 fincan çay yeterli olur) kafein almak migren ağrılarına iyi gelecektir. Ancak her şeyde olduğu gibi burada da aşırıya kaçmamak çok önemli.

8. Bu besinlere dikkat edin

Her hastada farklı yiyecekler tetikleyici olabiliyor. Ancak en sık olarak; peynir, mayalı içkiler, yağlı ve baharatlı yiyecekler, yapay tatlandırıcılar, aroma artırıcı katkı maddeli yiyecekler (örneğin hazır et ve tavuk suyu tabletleri gibi), süt, her türlü sakatat, salam, sosis, pastırma, sucuk, karides veya midye gibi bazı deniz ürünleri ağrıyı tetikleyen yiyecekler arasında sayılabilir.

Günün Önemli Haberleri