Mide koruyucu kullanıyorsanız aman dikkat! Koronavirüs daha ağır seyrediyor
Abone olProf. Dr. Vedat Göral, pandemi süresince hazımsızlık ve şişkinlik nedeniyle bilinçsizce kullanılan mide koruyucu ilaçlara yönelik uyarı yaptı. Göral, bu tip mide ilaçlarının bağırsaklardaki enfeksiyonu arttırdığını belirterek koronavirüsün vücutta daha ağır seyretmesine yol açtığını söyledi.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamada
görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Vedat Göral, proton pompa
inhibitörleri yani mide koruyucu olarak toplumda
bilinen ilaçları alan hastaların Kovid-19'un ciddi klinik sonuçları
için yüksek risk altında olduklarını belirtti.
American Journal of Gastroenterology Dergisi’nde yayımlanan mide asidini düzenleyen ilaçların Kovid-19'a yakalanma ihtimalini yükselttiği yönündeki rapora değinen Göral, şunları kaydetti:
"Mide koruyucu ilaçlar alanlarda Kovid-19 enfeksiyonu daha ağır seyredebilir. Bu ilaçların mide asit miktarını azaltma özelliği nedeniyle bağırsaklarda bakteriyel ve viral enfeksiyon riski artıyor. Bu nedenle, doktorların Kovid-19 pandemisi sırasında, asitle ilişkili hastalıkların yönetiminde fayda-risk değerlendirmelerini göz önüne almaları gerektiği öneriliyor."
Çift doz alanlarda virüs daha ağır
seyrediyor
Sabah akşam çift doz mide koruyucu alanlarda, tek doz mide koruyucu alanlara göre, Kovid-19'a yakalanma ve hastalığın seyrinin daha ağır olabileceğini belirten Göral, "Proton pompası inhibitörleri ile tedavi edilen hastaların Kovid-19 ile enfekte olma riskinin daha yüksek olabileceği belirtiliyor. Bu nedenle mide koruyucuların gerekmedikçe kullanılmaması öneriliyor. Corona dönemlerinde famotidin içerikli ilacın daha yararlı olacağı vurgulanıyor." ifadelerini kullandı.
Neredeyse herkesin evinde var
Göral, toplumun büyük bir kesiminin evlerinde sürekli bulundurduğu ve sıklıkla kullandığı aljinik asiti barındıran ilaçların sadece reflüde kullanıldığını, mide asidine etkisi olmadığını, gastrit ve ülserde çok önerilmediğini kaydetti.