Mide kanserinden korunmanın reçetesi
Abone olİşte mide kanserinden korunmanın en etkili, pratik ve en düşük maliyetli reçetesi
PROF. Dr. Şuayib Yalçın, yeşil yapraklı sebzelerin, soğanın ve sarımsağın mide kanseri riskini azalttığı belirterek mide kanserinden korunmada en etkili, pratik ve en düşük maliyetli reçetesini açıkladı. Prof. Dr. Yalçın'ın reçetesine göre turşu, salamura yiyecekler ve hazır çorba gibi çok miktarda tuz içeren yiyeceklerden uzak durulacak, peynir gibi çok tuzlu yiyeceklerin yerine tuzsuzları tercih edilecek.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Medikal Onkoloji Ünitesi tarafından Prof. Dr. Şuayib Yalçın başkanlığında bu yıl ilk defa düzenlenen 'Gastrointestinal Kanserler Konferansı' Antalya'da devam ediyor. Perşembe günü başlayan konferans pazar günü sona erecek.
'ŞEKER HASTALIĞIYLA KARIŞTIRMAYIN'
Konferansın Başkanı Prof. Dr. Yalçın, son 10 yılda görülme sıklığında bir artış yaşanan Gastroenteropankreatik Nöroendokrin Tümör, kısa adıyla GEP- NET'lerin sindirim sisteminde yer alan bir grup hücreden kaynaklandığını söyledi. Türkiye'de görülme sıklığı ile ilgili istatistikler net bilinmemekle birlikte ABD'de 100 binde 5 civarında olduğunu belirten Prof. Dr. Yalçın, GEP- NET'in oldukça yavaş seyirli bir kanser türü olduğuna dikkat çekti.
Hastaların bir kısmında tipik bulgular çarpıntı, terleme, yüzde ateş basması, kızarıklık, ishal, şeker düşüklüğü atakları gibi belirtilere rastlandığını kaydeden Prof. Dr. Şuayib Yalçın, endoskopik, radyolojik ve nükleer tıp tanı yöntemleri, idrar ve serum testleriyle tümörün görüntülenmesinin yararlı olduğunu kaydetti.
YILDA 12 BİN YENİ VAKA
Prof. Dr. Yalçın, kolon kanserinin nedenleri ve nasıl oluştuğu yönünde çok önemli bilimsel gelişmeler olduğunu söyledi. Kalın bağırrsak kanserinin tüm kanserlerin yüzde 8'ini oluşturduğunu ve sindirim sisteminin en sık görülen kanseri olduğunu belirten Prof. Dr. Yalçın, şunları söyledi:
"Bu kanser, kadınlarda meme kanserinden sonra ikinci, erkeklerde ise akciğer ve prostat kanserinden sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Bu durumda Türkiye'de yıllık yaklaşık 10- 12 bin yeni vaka beklenmektedir. En önemli risk faktörü yaşlanmadır. En sık 50 yaş sonrası görülür. Bu kanser beslenme ile doğrudan ilişiklidir. Fazla yağlı ve kırmızı etten zengin beslenme, şişmanlık, sebze ve meyveyi az tüketme ve az posalı ve az lifli gıda tüketme, aile öyküsü riski artırmaktadır."
HER 5 HASTADAN BİRİNDE ERKEN TANI
Sindirim sistemi kanserlerinde tedavi başarısını etkileyen en önemli faktörün hastalığın evresi olduğunu belirten Prof. Dr. Yalçın, başarı oranının erken evrede yüksek olduğunu söyledi. Kalın bağırsak kanserinde erken tanının başarı şansını yüzde 90- 95'lere ulaştırdığını, ancak hastaların sadece yaklaşık beşte birinde çok erken tanı konabildiğini belirten Prof. Dr. Şuayib Yalçın, "Bu hastalarda cerrahi yeterlidir, ancak tümör bağırsak duvarı boyunca ilerler veya lenf düğümüne sıçrarsa sadece cerrahi ile başarı oranı yüzde 40- 60 iken günümüzde cerrahi sonrası uygulanan kemoterapiden sonra hastalarda başarı oranı yüzde 80'lere ulaşabilmektedir" diye konuştu.
MİDE KANSERİNDE RAKAMLAR
Sindirim sistemleri kanseri arasında mide kanserinin tedavi seçeneklerinin kısıtlı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Şuayib Yalçın, bu kanser türünün görülme sıklığının azaltılması için en etkili yolun korunma stratejilerinin belirlenmesi olduğunun altını çizdi. Mide kanserinin tanısında mide kanserli hastaların yüzde 55.7'sinde bir ya da daha fazla tanı konmuş mide hastalığının olduğunun saptandığını belirten Prof. Dr. Yalçın, "En sık görülen mide hastalıkları sırasıyla gastrit yüzde 50.9'la ülser yüzde 44.1 oranında görülmüştür" dedi. Mide kanserli hastaların yüzde 12.3'ünün ailesinde mide kanseri öyküsü olduğunu belirten Prof. Dr. Şuayib Yalçın, çok hızlı yemek yemenin mide kanseri riskini yaklaşık olarak 5.4 kat artırdığı söyledi. Yemekleri çok sıcak yemenin 3.3 kat mide kanseri riskini arttırdığı belirten Prof. Dr. Şuayib Yalçın, mide kanseri ve yemek alışkanları arasında ilişkiyle ilgil şu rakamları verdi:
"Yemeklerin tuzlu yenilmesi tuzsuz yenilmesine oranla mide kanseri riskini anlamlı derecede artırmıştır. Sofrada tadına bakmadan yiyeceklere tuz eklenmesinin de riski yaklaşık olarak 4.2 kat artırabileceği saptanmıştır. Peynir tüketim sıklığı ile mide kanseri arasında ilişki kurulamamış, günaşırı tuzlu ayran tüketiminin mide kanseri riskini anlamlı olmamakla birlikte 1.8 kat arttırdığı saptanmıştır. Tuzlu tereyağının sık kullanılmasının mide kanseri riskini 1.5 kat arttırabileceği saptanmıştır. Tuzlu çekirdeğin günaşırı tüketiminin riski yaklaşık olarak 1.3 kat arttırdığı saptanmıştır. Her gün, her öğün turşu tüketiminin mide kanseri riskini 7 kat artırabileceği bulunmuştur."
Prof. Dr. Şuayib Yalçın, sık kırmızı et tüketiminin, sucuk gibi işlenmiş etlerin haftada 1- 2 kez tüketilmesinin riski anlamlı derecede artırdığını kaydeden Prof. Dr. Şuayib Yalçın, şeker, hamur tatlıları gibi yüksek glisemik indeksli besinlerin, kolalı ve gazlı içeceklerin sık tüketilmesinin mide kanseri riskini anlamlı derecede artırdığını söyledi.
SEBZE KORUNMA İÇİN YARARLI
Yeşil yapraklı sebzelerin, soğanın ve sarımsağın sık tüketilmesinin mide kanseri riskini azalttığını belirten Prof. Dr. Şuayib Yalçın, mide kanserinden korunmada en etkili, pratik ve en düşük maliyetli yöntem için şu tavsiyelerde bulundu:
"Turşu, salamura yiyecekler ve hazır çorba gibi çok miktarda tuz içeren yiyeceklerden uzak durmanın, peynir gibi çok tuzlu yiyeceklerin tuzsuzlarının tercih edilmesi gerekir. Şeker ve şekerli yiyeceklerin mümkün olduğunca az tüketimini sağlamanın sağlıklı beslenmek, vücut ağırlığını korumak ve mide kanseri riskini azaltmak açısından önemli olduğu unutulmamalıdır. Tuz ve tuzlu besinlerin tüketiminin azaltırken, sebze ve meyve tüketiminin arttırılması gerekir. Ve en önemlisi sigaradan uzak durulmalıdır."