MHP'li Vural'dan ilginç öneri
Abone olCumhurbaşkanlığı görev süresi bilmeceye dönüştü. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'dan ilginç öneri.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, AK Parti'nin, Emekli Sandığı Kanunu'nda yapılacak değişiklikle ''yaklaşık 300 bin kişinin emekli ikramiyesine göz koyduğunu'' iddia etti.
Vural, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısının ''vatandaşın menfaatlerini ve haklarını ortadan kaldırmaya yönelik'' olduğunu ileri sürdü.
Oktay Vural, Emekli Sandığına tabi memurların belirli bir süre çalıştıktan sonra işten ayrılmaları durumunda emekli ikramiyesi verilmemesini Anayasa Mahkemesinin eşitlik ilkesini aykırı bularak iptal ettiğini, Hükümetin aynı konuda yaptığı ikinci düzenlemenin de Anayasa Mahkemesinde iptal edildiğini anlatarak, ''Şimdi Hükümet yeni bir kanun tasarısı getiriyor. AKP'nin yaklaşık 300 bin emeklinin emekli ikramiyesine göz koyduğunu gösteriyor. İstifa ederek memuriyetten ayrılanlara da tazminat verilmesi gerekiyordu. Kanun tasarısı ile bu hakları gasp edilmekte. Yine Anayasa Mahkemesinin kararına aykırı uygulama vardır. Yaklaşık 300 bin kişiyi kapsamaktadır. Bu düzenlemeye karşı tavır oluşturacağız. 3 katrilyonluk (milyar) bir hak gasp edilmiş olmakta'' diye konuştu.
MHP'li Vural, 5510 sayılı kanunda yapılan değişiklikle reçetede yer alan her bir ilaç ve kalem için 3 TL alınmasının hedeflendiğini dile getirerek, ''Bunlar ne yapıyorlar? 'indirim yaptırdık' diyerek ilaç üreten firmaların yükünü doğrudan doğruya vatandaşın üzerine ekliyorlar. 2010 yılında 307 milyon reçete yazılmış, bu reçetelerde 3-4 tane ilaç vardır. Yaklaşık 4 katrilyonluk (milyar) bir yükü vatandaşa yıkıyorlar. Ne yapacaklarsa, ilaç üreten firmaların karını artırmak için yapacaklar'' iddiasında bulundu.
Sağlık giderlerinin vatandaşın sırtına yüklendiğini ileri süren Vural, ''Sağlık hizmetlerini piyasalaştıran, piyasadan alınır hale getiren bir sistem bu. Parası olan artık istediği kadar ilaç yazdırabilecek'' diye konuştu.
Cumhurbaşkanının görev süresi
Vural, Cumhurbaşkanının görev süresi ile ilgili tartışmalara da değinerek, ''O zaman sorarlar adama, 2007 yılında kanun çıktı. 2007 yılından bu yana '5 yıl mı?', '7 yıl mı' olduğunu ortaya koyamadınız da şimdi niye koymaya çalışıyorsunuz?'' dedi.
Bu konuda ''derin'' tartışmalar yaşandığını öne süren Vural, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ı eleştirerek, ''Sayın Arınç, 'Gül mü, lale mi, sümbül mü' diye söylemişti. Gül'ün kim olduğunu biliyoruz da Manisa'nın da lalesi meşhurdur. Herhalde bir bakıma 'Manisa lalesi' diyerek kendisini mi çağrıştırıyor, bilemiyorum... Sümbülün kim olacağını siz bulun'' diye konuştu.
Vural, 31 Mayıs 2007 yılında kabul edilen kanunla Cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıl olarak kabul edildiğini iddia ederek, ''Halk 5 yıl demiş, şimdi '7 yıldır' nasıl diyecekler?'' sorusunu yöneltti.
MHP Grup Başkanvekili Vural, 2010 yılında yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) ''1982 Anayasası'na göre Cumhurbaşkanının görev süresi''nin sorulduğunu ve ''5'' yanıtının doğru kabul edildiğini söyleyerek, ''Kenan İnce, '7 yıl' dedi, 'yanlış' dediler. Hangisi doğru? En iyisi Meclis'e getirmek yerine ÖSYM'ye götürsünler. Böyle hukuk devleti mi olur? Burnunun önünü bile göremeyen hükümetle karşı karşıyayız'' ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanının görevde 5 yılı doldurduktan sonra sıkıntıyı aşmak için istifa etmesinin önerildiğinin hatırlatılması üzerine Vural, ''Niye istifa etsin. Süresi dolan cumhurbaşkanı istifa mı etmeli? Kişilerle uğraşmak yerine yapılacak nettir; Sayın Gül'ün bir 5 yıl daha seçilme hakkını neden alıyorlar? Doğru değildir'' diye konuştu.