MHP'li Bal'a göre bu fırsat kaçmamalı
Abone olMHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, yeni Anayasa çalışmalarıyla ilgili her kesime çağrıda bulundu
MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, yeni Anayasa çalışmalarıyla ilgili; ''Fırsat bu fırsat en iyi anayasayı yapabilmek için aklı selim ile hareket etmek ve geçmişte yaşadığımız tarihi tecrübelerden yararlanmak gerekmektedir'' dedi.
Bal, partisinin Konya İl Teşkilatında düzenlediği basın toplantısında, Anayasa'da köklü şekilde değişiklik yapılmasının çok önemli ve çok ciddi bir iş olduğunu belirtti.
Bunun önemi ve ciddiyetine uygun şekilde MHP'nin kendi hazırlıklarını tamamladığını ifade eden Bal, MHP'nin bu sürece katkıda bulunan partiler içinde en açık, en net ve en hazırlıklı parti olarak kendisini ortaya koyduğunu savundu.
Bal, Anayasa'nın tarihi olaylardan ders çıkaracak şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Türkiye, dünyanın en fazla anayasa yapan ülkesidir. Türkiye, dünyanın en fazla anayasasını değiştiren ülkesidir. Türkiye belki en çok anayasa yapmış, en çok anayasasında değişiklik yapan ülke ama en iyi anayasayı maalesef yapamamıştır. Fırsat bu fırsat, en iyi anayasayı yapabilmek için aklı selim ile hareket etmek ve geçmişte yaşadığımız tarihi tecrübelerden yararlanmak gerekmektedir. Geçmişte 5 anayasa yaptık. Bu 5 anayasa ile dünyada hiçbir milletin yaşamadığı ağır bedelleri ödedik ve büyük tecrübeler kazandık.''
Bundan dolayı geçmişten ders almak gerektiğini anlatan Bal, 21. yüzyılda Türkiye üzerinde oynanabilecek oyunların tekrarını engellemek için, tarihin tekerrür etmesini engellemek için geçmişten ders alınması gerektiğini dile getirdi.
Bal, Osmanlı'nın millet bütünlüğü çöktükten sonra topraklarından 30'dan fazla devlet doğduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
''Bu gün de o tarihte 'Avrupa devleti olalım' şeklideki düşüncülerin yeni versiyon filmini oynuyoruz. AB hedefi var. AB perspektifinde Türkiye'nin millet bütünlüğünün bozulması ve yeni azınlıklar yaratılması şeklinde dayatmalarla karşı karşıyayız. Çok şaşırtıcıdır. 1876 Kanuni Esasi için toplanılan ilk günde, o dönemin gayri müslim milletvekillerinden anadilde konuşma talebi gelmiştir. Bugün de anayasa tartışıyor. Bu gün de aynı filmin tekrarını yaratmak, yaşatmak isteyenler bulunmaktadır. Dolayısıyla bir imparatorluk kaybı gibi ağır bedel ödeyen bu millet 21. yüzyılda kendisine anayasa yaparken tekrar millet bütünlüğünün bozulması riskine karşı anayasal tedbirleri almak mecburiyetindedir.''
Bal, özgürlük alanlarını olabildiğince evrensel standartlara ulaştıracak, bireye, rahat ve huzur içinde yaşayabileceği demokratik toplum gereklerine uygun, özgürlük alanları genişletilmiş bir anayasadan yana olduklarını sözlerine ekledi.