MHP'den demokratik sözleşme önerisi
Abone olAnayasa değişikliği tartışmaları hız kesmiyor. Değişiklik seçim öncesi mümkün görünmese de MHP'den yeni bir öneri var.
Kapsamlı bir Anayasa değişikliği için çağrılar devam ederken MHP'den yeni bir öneri geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa değişikliği için Uzlaşma Komisyonu kurulmasını ve uzlaşılan maddeler için “Demokratik Sözleşme” imzalanmasını önerdi.
Bahçeli bu önerisini dün Iğdır’da bir grup gazeteciye yaptı. İşte Bahçeli'nin Demokratik Sözleşme önerisi:
"Mevcut Meclis Başkanı’nın başkanlığında bir anayasa değişikliği için Uzlaşma Komisyonu kuralım. TBMM’de grubu olan-olmayan partiler, komisyonda görüşlerini orada açıklar. Uzlaşılamayan maddeler ötelenir. Ama uzlaşılanlar bir ‘demokratik sözleşme’ adıyla Alt Komisyonu oluşturan bütün partilerce imzalanır. Seçimlerle 24. dönem TBMM oluşunca, bu toplumsal sözleşme metni anayasa değişikliği olarak ele alınır. Şimdi, bizim bu görüşümüzü Sayın Başbakan da tekrar etmeye başladı. Son bir iki gündür ‘kaçamak’ arayışı başladı. AKP, Bilim Kurulu’nca hazırlanmış ve üzerinde tartıştığı metni Komisyon’a getirebilir. Dün komisyona girmemekte ısrar eden CHP şimdi gireceğini söylüyor. Böylece, komisyon, Mehmet Ali Şahin Bey’in başkanlığında oluşturulup, hemen çalışmaya başlayabilir. MHP bugünkü Meclis’ten ziyade, seçimle yenilendiği için tartışma ve yıpranma payını minimize edilmiş, yepyeni bir Meclis’in değişikliği yapmasını istiyor. Komisyon’a kim ne getirirse getirsin. MHP, 82 anayasası üzerindeki değişiklik önerileri ile Komisyon’a gelecek. Değiştirilemez üç madde ve onun dışında milli devlet, üniter yapı, toprak bütünlüğü gibi kavramlar var. Bunlar üzerinde de düşüncelerimizi anlatacağız.
TÜRBANDA ANADOLU TAVRI
Bahçeli'ye Başbakan Erdoğan ile CHP lideri Kılıçdaroğlu arasında polemiğe dönüşen türbanla ilgili tavrı da soruldu. Bahçeli'nin yanıtı şöyle oldu:
"Türban konusunda tavrımızı Anadolu tavrı ile ifade ettik. ‘Dibi görünmeyen kuyudan su içmeyiz’ dedik. Türban meselesi toplumsal bir sorun, ortadan kalkması lazım. MHP’nin itici yaklaşımı ve gücüyle, 411 oyla anayasa değişikliği gerçekleştirildi."
MHP'DEN SEÇİM TARİHİ
Başbakan Erdoğan seçim tarihi için Haziran ayının başını gösterdi, ancak MHP'nin önerisi bir hafta önce. Bahçeli, "Bizim tavsiyemiz İstanbul’un fethinin yıldönümü 29 Mayıs’ta genel seçim yapılması. 5 Haziran’da okullar tatile giriyor. 20 Haziran’dan sonra aileler tatile çıkıyor. Tatile giden de geri dönüp oy kullanmıyor, katılım düşüyor."
HAŞİM KILIÇ'A TEPKİ
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç Anayasa'nın ilk üç maddesinin değiştirilebileceği yönünde yayınlanan sözlerini düzeltti, ancak Bahçeli'nin hışmından kurtulamadı. Bahçeli, "Anayasa Mahkemesi’nin başında bulunan şahsiyet, mahkemenin varlık sebebini ortadan kaldırabilecek sözler etmemeli. Yani milli devlet ve üniter yapıyı tahrip edecek cümleleri hiç konuşmaması gereken bir kurumun başı olarak dikkat etmesi lazım. İlk üç madde üzerinde bir değişiklik tartışmasını başlatmak, Demokratik Toplum Kongresi çizgisine gelmek demektir" diye tepki gösterdi.