MHP ve CHP Meclis'i terk etti

Abone ol

AK Parti'nin çözüm sürecine ilişkin komisyon kurulması yönündeki teklifinin kabul Meclis'te gerginliğe neden oldu.

Çözüm sürecine yönelik komisyon kurulması önergesi Meclis'teki görüşmenin ardından yapılan oylamayla kabul edildi. Partisi adına söz alan Oktay Vural, "Sizi PKK ile baş başa bırakıyoruz" diyerek MHP'li vekillerle birlikte Genel Kurul Salonu'nu terk etti. MHP'ye sonradan CHP de katıldı.

Çözüm komisyonu'nun görüşüldüğü Meclis'te bugün gerginlik hakimdi. AK Parti'nin, 'çözüm süreci ile ilgili araştırma komisyonu kurulmasıyla ilgili önergesini, CHP'nin önergesi ile birleştirmek istemesi yoğun tartışmalara neden oldu.

AK PARTİ İMZALADI MECLİS KARIŞTI (TIKLAYIN)

AK Parti'nin önergesi Meclis'i birbirine kattı. (HABERİ OKU)


Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise milletvekillerine seslendiği konuşmasında çözüm sürecine yönelik gayretlerinin karşılık bulmadığını söyledi.

Çözüm sürecine ilişkin araştırma önergelerinin görüşmelerinde MHP Grubu adına kürsüye Grup Başkanvekili Oktay Vural çıktı.

'YIKIMDAN SORUMLU BAKAN'

Kendisinden önce konuşan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ı, ''Yıkımdan sorumlu bir bakan'' diye nitelendiren Vural, ''Bakmış, ne görüyor ne duyuyor. Bu konuşmayı yapan, açılımla ilgili de konuştu. Aç aç dedik, bir türlü açamadı. Ne konuştu, çözüm ne, barış dediğin ne, hiçbir bilgi vermiyor'' dedi.

Vural, çözüm ve barış sözcüğünün, kılıf, teslimiyet için araç olarak kullanıldığını savunarak, çözümün, barışın kiminle olacağını sorduklarını ancak cevap verilmediğini belirtti.

İmralı ve Oslo'da ne konuşulduğunun, mertçe millete anlatılması gerektiğini ifade eden Vural, ''Ama bakıyoruz, Sayın Bakan, konuştu, konuştu, ne söyledi, ey milletvekilleri çözüm neymiş Cevap yok, içi boş. Bunlar minareyi çalmışlar, kılıfını hazırlıyorlar'' dedi.

TAMPON BENZETMESİ

Bu sürece desteğin sadece yüzde 24 olduğunu, her iki AK Partili'den birinin, İmralı'nın muhatap alınmasına karşı çıktığını savunan Vural, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Öyle olsaydı araya tampon, akil adamları koyarlar mıydı, Meclis'i tampon olarak koyarlar mıydı Abbas, Tarzan zorda, millet uyandı. PKK projesini millete hazmettirmek istiyorlar. Buna başka partileri bulaştırmak için her türlü yolu kullanıyorsunuz, biraz mert olun. Size gelip, 'PKK'nın istediği üzerine komisyon kuracağız, yeni Cumhuriyet kuracağız, rejim değişikliği yapacağız' dediler mi Bu, oyun, tuzak. Baldıran zehiri, kefenden bahsedenler, bugün bu milletin huzuruna çıkıp gerçekleri sizlerle paylaşmadılar.

'PKK İLE BİRLİKTE DARBE YAPTILAR'

Bu milletin Cumhuriyetine, milli kimliğine, milli mücadelesine, hukuk devletine Oslo'da, İmralı'da darbe planları hazırlandı. PKK ile birlikte Türk milletine darbe planı yaptılar. PKK ile Türk milletini korkutuyorsunuz. 511 milletvekiliyle 2007'de terör örgütünü bertaraf etmek amacıyla sınır ötesi operasyon yetkisi verdik, PKK'yı bertaraf edin diye. Bugün PKK taraf haline dönüştürülüyor, bu Meclis'e onaylatılıyor. Bertaraf edilmesi gereken PKK'yı, siz taraf haline, muhatap haline dönüştürdünüz. Sizin artık yol arkadaşınız PKK, düşmanınız MHP oldu, arkadaşlarınız bölücüler, düşmanınız milliyetçiler oldu.

'HANİ BALDIRAN İÇECEKTİN?'

Bu önergenin altında İmralı canisinin parafı vardır. Hani kefen giymiştin, baldıran içecektin. Niye akil adamlara içiriyorsunuz, siz için. Siz terörün gölgesinde siyaset yapıyorsunuz, milletin değil karanlık mihrakların iradesiyle hareket ediyorsunuz. Araştırma komisyonu talebi PKK'dan geliyor, PKK'nın istek ve taleplerinin meşrulaştırmaktır. Kullanacağımız 'hayır' oyunun bile namusu ve şerefi vardır. Böyle bir ahlaksızca düzene MHP, 'hayır' oylarını bile alet etmeyecek, sizi PKK ile birlikte baş başara bırakıyoruz.''

Vural'ın bu sözlerinin ardından MHP'li milletvekilleri, salondan ayrılmak üzere ayağa kalktı. Bu sırada TBMM Başkanvekili birleşime ara verdi. Aranın ardından devam eden görüşmelere, MHP milletvekilleri katılmadı.

CHP DE TERK ETTİ

CHP Grubu adına Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin konuşma yapmasının ardından da CHP milletvekilleri Genel Kurul Salonu'nu terk etti.

KOMİSYON KURULDU

Daha sonra Genel Kurul'da, BDP, AK Parti ile CHP'nin verdiği ancak imzasını geri çekmesi üzerine AK Parti'li Can ve 20 milletvekilinin imzasıyla işlem gören önergeler, birleştirilerek kabul edildi.

Oylamaya, CHP ve MHP'nin Genel Kurul'a terk etmesiyle AK Parti ve BDP katıldı.

Komisyon, 17 üyeden oluşacak ve üç ay süreyle görev yapacak. Komisyon, gerektiğinde Ankara dışında da çalışabilecek.

Önergenin kabul edilmesinin ardından, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, birleşimi yarın saat 14.00'de toplanmak üzere kapattı.

KÜRSÜYÜ İŞGAL ETTİLER (TIKLAYIN)

Meclis'teki gerginlikler başkanlık kürsüsüne de sıçradı. TBMM Başkanvekili ile muhalefet vekilleri arasında tartışma çıktı. (HABERİ OKU)

Günün Önemli Haberleri