MHP anketi sonuçları Bahçeli'ye şok!
Abone olYeniçağ gazetesi yazarı Doç. Dr. Kürşad Zorlu, MHP seçmenleri arasında anket yaptı. MHP anketi sonuçlarına göre, MHP'deki yüzde 4'lük oy kaybının nedeni Devlet Bahçeli'nin yanlış politikaları.
MHP seçmeni 1 Kasım’da partisinin 7 Haziran seçimlerine göre yüzde 4’lük oy kaybetmesini MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “hayır” siyasetine bağladı.
4 bin 506 MHP’li seçmen arasında yapılan ankette ülkücülerin yüzde 80’i oy kaybında Bahçeli’nin hayır siyasetinin etkili olduğunu düşünüyor.
Yaklaşık 10 yıldır Yeniçağ’da yazarlık yapan, Ahi Evran Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kürşad Zorlu, 4 bin 506 MHP seçmeni üzerinde 1 Kasım seçimlerine yönelik algı araştırması yaptırdı.
MHP tabanının seçim sonuçlarını nasıl yorumladığı, ilk seçimde ne beklediği, kendisini nasıl tanımladığı gibi sorulara ışık tutan araştırmaya göre, 7 Haziran’da oy verip 1 Kasım’da MHP’ye oy vermeyen ya da sandığa gitmeyenlerin yüzde 39,9’u partinin “koalisyonun gerçekleşmemesinde payı olduğunu”, yüzde 26’sı “partinin kendisini temsil edemediğini” düşünüyor. Aday listelerini beğenmeyenlerin oranı ise yüzde19,4.
YÜZDE 65 OYLARIN DÜŞECEĞİNE İNANIYOR
Araştırmada dikkat çeken diğer bazı sonuçlar şöyle:
Ankete katılan MHP’li seçmene 1 Kasım’dan önce nasıl bir sonuç bekledikleri sorulmuş katılımcıların yüzde 65’i MHP’nin oylarının düşeceğine inandığını ifade ederken, en yüksek oran “1-2 puan gerileyeceğine” yönelik algı olmuştur.
Ankete katılan MHP seçmeninin yüzde 10,8’i, yapılacak ilk seçimde partilerinden nasıl bir performans bekledikleri sorusuna, “tek başına iktidar” cevabını veriyor.
Yüzde 38,7 oranında bir seçmen grubu ise “parlamento dışında kalma ihtimalini” göz ardı etmiyor. Buna karşın katılımcıların yüzde 61’i partisinin bir şekilde TBMM’de temsil edileceğini düşünüyor.
SEÇMENE DOĞRU ANLATILMIYOR
MHP tabanının yüzde 56’sı partinin seçim sürecindeki strateji ve politikalarını genel olarak doğru bulurken, bunların seçmene yeterince anlatılamadığı kanısında.
Katılımcıların yüzde 75’inin söz konusu strateji ve politikalara yönelik olumsuzluk algısının “sunum ve anlatım” konusunda yoğunlaştığı görülüyor.
Seçmenin yüzde 81’i partinin “halka kendisini anlatamadığını” yüzde 80’i de “Hayır algısının ortadan kaldırılması için geç hareket edildiğini” düşünüyor.
Söz konusu bulgular MHP seçmeninin strateji ve politikalardan ziyade onun sunumu ve anlatımı konusunda problem olduğu yönündeki değerlendirmesi ile tutarlılık arz ediyor.
TABANIN GÖRÜŞÜ ALINMIYOR
MHP seçmeninin yüzde 82’si “tabanın görüşünün yeterince alınmadığını”, yüzde 69’u da “objektif ölçütler belirlenmediğini” düşünüyor. Adayların içeriğine yönelik olarak ise yüzde 75’i toplumun bildiği isimlerin sayısındaki azlığa vurgu yapıyor. Ülkücü geleneği temsil edenlerin yetersiz olduğunu düşünenler ise yüzde 57 düzeyinde.
ERKEN SEÇİM İSTEYEN PARTİ ALGISI
MHP seçmeninin 1 Kasım’da elde edilen oy oranına etki eden en önemli belirleyicileri olarak 7 Haziran akşamı yapılan açıklama sonrasında “erken seçim isteyenin MHP olduğu” algısında (4,37) yoğunlaşıyor.
Aynı kapsamda küçük farklarla ikinci sırada “parti içindeki bazı isimlerin aday gösterilmemesi” (4.33), üçüncü sırada ise 17 Ağustos’ta yapılan görüşme sonrasında “koalisyonu istemeyenin MHP olduğu” algısını (4.17) en önemli belirleyiciler olarak görüyor. Buna karşın Ankara Garı’nda yaşanan patlamanın ardından görüşme talebine olumsuz yanıt verilmesini en düşük belirleyici (2.96) olarak değerlendiriyor.”
YENİ ÇALIŞMALARA ZEMİN HAZIRLAYACAK
MHP tabanı üzerinde anket çalışması yapmanın zor olduğunu belirten yaklaşık 10 yıldır Yeniçağ’da yazarlık yapan, Ahi Evran Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kürşad Zorlu, şunları söyledi:
“Bu çalışmanın önümüzdeki dönemde daha geniş bir ölçekte, farklı veri toplama yöntemleriyle çok daha katkı sağlayıcı sonuçlar ortaya koyacağına inanıyorum. Katılımcılara sosyal medya üzerinden, tek oy kullanımı hakkı verilen bir sistem üzerinden ulaştım. İddialı bir çalışma gayesiyle yola çıkmadım. Araştırma sonuçlarının bundan sonra yapılacak çalışmalara bir zemin hazırlamasını temenni ediyorum.
Babam Bahri Zorlu partinin kurucularındandı. MHP’ye bir üyeliğim yok ancak partinin tüm hassasiyetlerine dikkat etmeye ve geleneksel kodlarını da örselememeye çalıştım.”