MGK'dan Fransa ve terör vurgusu!
Abone ol2011 yılının son Milli Güvenlik Kurulu Toplantısı başladı...
Cumhurbaşkanı Gül'ün başkanlığında Çankaya Köşkü'nde
yapılan ve 5 saat 20 dakika süren yılın son MGK toplantısında
Fransa ve terör üzerine özel vurgu yapıldı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında toplanan Milli Güvenlik
Kurulu toplantısı sona erdi. MGK sonrasında yapılan yazılı
açıklamada Fransa'nın, sözde Ermeni soykırımının inkarına ceza
verilmesini öngören yasa tasarısını kabul etmesinden duyulan
rahatsızlığın dile getirildi.
"Fransa'da aklıselimin hakim olması ve bu hatalı adımdan
geri dönülmesi yönündeki beklentimiz sürmekle birlikte, tasarının
kanunlaşması durumunda bu haksız tasarrufa her şekilde karşı
çıkılması kararlaştırılmıştır" denilen açıklamada şu
ifadelere yer verildi:
1. Vatandaşlarımızın canına, malına, hak ve özgürlüklerine kasteden terörist faaliyetler ve oluşumlara karşı güvenlik güçlerimizin cesur, kararlı ve fedakârane şekilde ve etkin işbirliğiyle yürüttükleri operasyonlar neticesinde terör örgütüne büyük darbe indirildiğinin altı çizilmiştir.
2. Diğer yandan, terör örgütünün istismar alanlarının ortadan kaldırılması amacıyla yürütülen kapsamlı çalışmalar gözden geçirilmiş, bu yöndeki çabaların da, demokrasiden, hukuk devletî anlayışından ve evrensel değerlerden ödün verilmeksizin, kararlılıkla devam ettirileceği kaydedilmiştir.
3. Aziz mîlletimizin, her vesileyle, son olarak da Van
depreminin yaralarının sarılması gayretleri bağlamında somut olarak
sergilediği takdire şayan birlik ve kardeşlik anlayışının terör
örgütünün hain hedeflerine ulaşmasına izin vermeyeceğine olan kat'î
inanç vurgulanmıştır.
1. Irak'ın güvenlik ve istikrarına önem veren Türkiye'nin Irak'taki siyasî gelişmeleri yakından takip ettiği ve Irak halkının takdire şayan çabaları ve uluslararası toplumun katkılarıyla son yıllarda elde edilen önemli kazanımların yitirilmemesi için tüm Iraklılar'ın birlikte gayret sarf etmesi gerektiğine inandığı kaydedilmiştir. bu kapsamda, ABD askerî güçlerinin çekilmesinin hemen ardından yaşanan siyasî krizin, çoğulcu demokrasi anlayışına ve hukukun üstünlüğüne saygı gösterilerek çözüme kavuşturulmasının önem taşıdığı, bu doğrultudaki çabalara her türlü desteğin verileceği vurgulanmıştır.
2. Ayrıca, Irak'la terörle mücadelede somut mesafe kaydedilmesi gereği yinelenmiş, bu çerçevede Irak makamlarının terör örgütünün Irak'ın kuzeyindeki mevcudiyetinin sona erdirilmesini temînen etkin işbirliği sergilemeleri yönündeki kat'î beklentimiz bîr kez daha kuvvetle vurgulanmıştır.
Suriye'de sivil halka ve muhaliflere yönelik şiddet ve yıldırma eylemlerinin bîr an önce durdurulmasının ve Suriye'nin geleceğinin suriye halkı tarafından belirlenmesinin önemine işaret edilmiş, bu çerçevede, halkın meşru talepleri doğrultusunda demokratik geçiş sürecinin süratle başlatılması gerektiği belirtilmiştir.
1. Fransa'da iktidar partisi tarafından gündeme getirilen ve 22 aralık 2011 tarihlî ulusal meclîs oturumunda hükümet temsilcisi tarafından da açıkça desteklenerek kabul edilen yasa teklîfî tüm boyutlarıyla ele alınmıştır. Anılan yasanın ifade özgürlüğüne, bilimsel çalışmalara ve ilgili uluslararası hukuk kurallarına aykırılığına dikkat çekilerek, bu gelişmenin, iki ülke arasındaki tarihe dayanan dostluk ilişkilerine büyük bîr darbe vurduğu kaydedilmiştir. Bu konuda hükümetin bu aşamada açıkladığı ve Fransa'nın atacağı adımlara bağlı olarak benimseyebileceği ilave tedbîrlerin kararlılıkla uygulanmasının önemi vurgulanmıştır.
2. Tarihîn, parlamentoların alacakları yanlı kararlarla yeniden yazılmasının yanlışlığı, bu kanun tasarısıyla daha vahîm bîr şekilde görülebîlmîştîr. Fransa'da aklıselimin hâkim olması ve bu hatalı adımdan geri dönülmesi yönündeki beklentimiz sürmekle birlikte, tasarının kanunlaşması durumunda bu haksız tasarrufa her şekilde karşı çıkılması kararlaştırılmıştır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.