MGK'da yeşil tayyör krizi

Abone ol

Gazeteci Saygı Öztürk ve Kemal Yurteri'nin yeni kitabı 28 Şubat döneminin sırlarını deşifre ediyor

Gazeteci Saygı Öztürk ve Kemal Yurteri'nin yazdığı kitap, MGK'yla ilgili ilginç ayrıntılar ve 28 Şubat'taki tarihi toplantının bilinmeyenler yönlerini ortaya çıktı.

"MGK – Dünü ve bugünüyle Milli Güvenlik Kurulu" kitabı MGK'nın bilinmeyen yönlerini ilk kez belgelerle ortaya koyuyor. 28 Şubat sürecinin arka planını da akıcı bir dille anlatan kitapta, MGK Genel Sekreterliği'nin kapı numarasının olmaması, bir dönem bombalamaların MGK toplantısının öncesinde yapılması gibi ilginç ayrıntılar yer alıyor. 'Siyasiler 12 Eylül öncesinde hangi karara imza atmayı unuttu?', 'Özal hangi bakanı MGK'ya sokmadı?', 'MGK kurulurken Almanya mı örnek alındı?', 'Askerlik uzayınca Çiller MGK'yı nasıl suçladı?' gibi pek çok soruya yanıt veren MGK kitabı, 9,5 saat süren ve sonraları post-modern darbe olarak anılan 28 Şubat toplantısına da ışık tutuyor.

O TOPLANTIDA NELER YAŞANDI?

Milli Güvenlik Kurulu'nun 9,5 saat süren 28 Şubat toplantısı, hem kurul tarihi, hem de Türkiye tarihi açısından en önemli zirvelerden birisi.

Kitapta tartışmanın fitilinin askerler tarafından değil, kurulun sivil üyelerinden Milli Savunma Bakanı Turhan Tayan tarafından ateşlediği belirtilerek sonrasındaki gelişmeler şöyle anlatılıyor:

"Tayan, Başbakan Erbakan'ın 11 Ocak'ta Başbakanlık Resmi Konutu'nda tarikat şeyhlerine yemek vermesi nedeniyle askerlerin sert bir tutum takınacaklarını fark etmişti. Bu yemek, bir gövde gösterisi olarak değerlendirilmiş ve silahlı kuvvetlerin tüm seviyelerinde Refahyol iktidarına olan tepkinin artmasına neden olmuştu. Askerler, yemeğin ardından sinirli bir bekleyiş içine girmişlerdi ve bu durum Tayan'ı endişelendiriyordu.

Tayan, ocak toplantısında rutin sunumların bitmesinin ardından söz istedi ve bilinen sakin üslubuyla konuşmaya başladı:

'Cumhuriyet tarihinde şeriatçı kalkışmalar olmuştur. Daha sonra Cumhuriyet ile bütün tekke ve zaviyelerin kapatılmasına karar verilmiştir. Bu yerler, insanları uyuşturan, dinle ilgili olmayan konuların öğretildiği yerlerdi. Şimdi bazı gelişmelere baktığımızda, eskiye dönüşün olduğunu görüyoruz ve bu gidiş doğru değildir.'

MERAL AKŞENER'İN YEŞİL TAYYÖRÜ

Deniz Kuvvetleri Komutanı Erkaya Paşa, salonun hemen girişinde bekleyen İçişleri Bakanı Meral Akşener'i gördüğünde kısa bir duraksamanın ardından yanına gitti. Akşener'in irtica gündeminin ele alınacağı toplantı için seçtiği kıyafet komutanın hemen ilgisini çekmişti. Akşener, Orgeneral Karadayı ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Koman ile toplantı öncesinde sohbet ediyordu. Erkaya, grubun yanına gelerek Akşener'e buz gibi bir ifade ile 'Hanımefendi bakıyorum kıyafetiniz bu senenin modasına uygun' dedi. Bu durum Akşener'in kısa bir duraklamanın ardından üzerine bakmasına neden oldu. Akşener, irtica konusunun ele alınacağı toplantıya koyu yeşil tayyör ile gelmişti ve bu durum yoruma açıktı. Akşener, tayyör içine sık düğmeli bir gömlek seçmişti.

Akşener'in yanıtı kısa oldu: Aaa. Evet, demek modayı uzun süre önce tahmin etmişim. Bu kıyafetimi birkaç sene önce aldım."

ÖNSÖZÜ ÇÖLAŞAN YAZDI

MGK tarihi ve 28 Şubat süreciyle ilgili benzer pek çok anekdotun aktarıldığı "MGK – Dünü ve bugünüyle Milli Güvenlik Kurulu" kitabının önsözü ise Gazeteci-yazar Emin Çölaşan tarafından yazıldı.

Günün Önemli Haberleri