Mezarı kayıp mı?
Abone olAraştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, "Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin kimlik bilgisine esas olacak ön bilgilerin yer aldığı mezar taş...
Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, "Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin kimlik bilgisine esas olacak ön bilgilerin yer aldığı mezar taşının bulunmaması, mezarının kayıp veya yok edildiği gerçeğini gözler önüne sermektedir" dedi.
Yurtsever, yaptığı açıklamada, Osmanlı’nın Balkan savaşları sonrasında 1912-1924 yılları arasında süren savaş ve mübadele olayları sonucu olarak Atatürk’ün ailesinin yaşadığı Selanik’teki tarihi miras olan kültür varlıkları ve belgelerin önemli ölçüde önemini kaybettiği, yok edildiği veya çürümeye bırakıldığını belirtti.
Mustafa Kemal Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin mezarının kaybolması ve nüfus kayıt belgelerinin bulunmamasının tartışmaları ve spekülasyonları da beraberinde getirdiğini söyleyen Yurtsever, şöyle devam etti:
"Osmanlı arşivinde 1990’lı yıllarda başlayan belge tasnif çalışmaları sonrasında 200 milyon belgenin varlığı tespit edilmiş ve 60 milyon belgenin çözümlemesi de yapılarak bilim dünyasının bilgisine sunulmuştur. Osmanlı’nın Tanzimat reformları sonrasında modernleşme hareketlerinin merkezi olan Selanik’te yaşayan yurttaşların 1850-1912 yılları arasındaki nüfus ve mülkiyet bilgilerini ortaya koyacak olan çok sayıda defter ve belgenin Osmanlı arşivinde bulunduğu da ortaya çıkmıştır. 1870’li yıllarda Selanik’te çalışmalara başlayan Nüfus Nezareti’nin bilgisi dahilinde şehir merkezi ve köylerde yaşayan bütün insanların isimleri ve köken bilgileri kesintisiz olarak defterlere işlenmiştir. Ancak nüfus bilgilerini esas olan belgelerin önemli bir kısmı Osmanlı yönetimi sona ererken Selanik’te kalmıştı. Diğer yandan Mustafa Kemal Paşa’nın babası Ali Rıza Efendi’nin kimlik bilgisine esas olacak ön bilgilerin yer aldığı mezar taşının bulunmaması mezarının kayıp veya yok edildiği gerçeğini gözler önüne sermektedir."
Atatürk biyografisinin kayıp sayfasındaki kimlik bilgileri eksikliğini sona erdirmek için Selanik’te bulunan Osmanlı’dan kalan tapu ve nüfus defterleri ile Osmanlı arşivinde bulunan mukayeseli belge ve defterlerin araştırılması gerektiğini ifade eden Yurtsever, "Şu anda Atatürk’ün köken ve kimlik bilgileri hakkındaki en eski belge 1899 yılında düzenlenen Harbiye künye kayıt defterinde yazılı olan bilgilerdir. Manastır Askeri İdadisi’nden Harbiye’ye subay adayı olarak gelenlerin isim listesi verilirken Atatürk için şu bilgiler verilmiştir; ’Selanik Koca Kasım Paşa Mahallesi gümrük memurlarından müteveffa (ölmüş) Ali Rıza Efendi’nin mahdumu (oğlu) uzun boylu beyaz benizli Mustafa Kemal Selanik, (doğum) 1296.’ Atatürk’ün kimliğine esas olacak kökenlerini öğrenmek için 1850-1912 yılları arasında Osmanlı’dan kalan Selanik nüfus ve tapu defterlerinin de gözden geçirilmesi gerekir. Bu çalışmanın sağlıklı olması için Türk ve Yunan tarihçilerinden ortak bir komisyon kurulmasında fayda var" diye konuştu.