Mezar taşına mülteci yazın!
Abone olİzmir'de 61 mültecinin can verdiği tekne kazasının ardından gözler cenazelerde.
Umuda yolculuğun son durağı, numaralar mezarlığı... İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğançay Mezarlığı içerisinde yer alan kimsesizler mezarlığında memleketlerini terk edip daha iyi bir hayat hayaliyle yola çıkan bin 77 kişinin mezarı bulunuyor. Bu mezarları ayırt etmek çok kolay çünkü ne mezar taşı var ne de bir çiçek... Hayatları numaralandırılmış levhaların altındaki toprakta son bulan kimsesizlere her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Minicik bedenlerin yattığı bebek mezarlığındaki manzaraysa yürekleri dağlıyor. Geçen Perşembe günü Avrupa'ya gitmek umuduyla küçük bir balıkçı teknesine istiflenip kilitlenen ve teknenin batması sonucu yaşamlarını yitiren 3'ü bebek, 28'i çocuk, 61 kişiden kimsesiz olanlar da oraya gömülecek. Şu anda İzmir'in çeşitli yerlerindeki hastanelerin morglarında tutulan cenazeler 15 gün daha birilerinin gelip onları almasını bekleyecek. Alınmadıkları takdirde kader ortaklarının yanına defnedilecek.
TOPLAM 14 BİN 740 MÜLTECİ
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinden alınan verilere göre; sadece bu yıl içerisinde toplam 14 bin 740 mülteci Türkiye'ye gelmek üzere başvurdu. bin 230'u 0-4 yaş arasında bebek, bin 732'si 5-11 yaş arası çocuklardan oluşan bu mültecilerin geldiği ülkelerin başında 7 bin 279 kişiyle Irak geliyor. Irak'ı, İran, Afganistan ve bölgede yaşanan iç savaş nedeniyle Suriye takip ediyor.
BUNUN ADI MODERN KÖLELİK
İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden Neşe Erdilek, 'Göçmenler çetelerin eline düşüp kötü koşullarda yola çıkartılıyorlar. İstediklere yere sağ salim gitmeyi başarsalar bile insan tacirlerinin kölesi olarak yaşamlarını sürdürüyorlar. Bunun bir diğer adı modern kölelik' dedi.
SAVAŞ KAZALARI ARTIRIYOR
Bölgedeki hareketlilik nedeniyle inanılmaz bir göç dalgası yaşandığını ifade eden Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM)'da görevli Orta Doğu uzmanı Oytun Orhan, 'Kaçak göçmenlerin sayısının artması tamamen Suriye'deki iç savaşla alakalı. Ülkede iç savaşın ticaret merkezi Halep'e de sıçramasıyla çok ciddi bir ekonomik kriz var. Elektrik yok, benzin yok. Muhalefetin iktidarı devirmeye gücü tek başına yetmeyeceğinden bu sıkıntı katlanarak artacak. Bundan kaçan insanlar da çareyi Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya gitmekte bulacak. Şu an Türkiye'de yaklaşık 80 bin, Ürdün'de 200 bin mülteci var. Ve bu sayı giderek artıyor. Önlem alınmazsa benzeri kazaların sıklaşması mümkün' diye konuştu.
'ÖNCE' KADIN VE ÇOCUKLAR
Mülteci Derneği Kurucu Üyesi Avukat Orçun Ulusoy; 'Kaçak göçmenler yolculukları sırasında istismar, tecavüz ve şiddete maruz kalıyorlar. Bu da yolculuğun ne denli riskli olduğunu gözler önüne seriyor. Bu yolculuklar sırasında en çok etkilenen kesim tek başına yolculuk yapan kadınlar ve refakatsiz çocuklar oluyor' dedi.
22 YILDA 315 ÖLÜM
Türkiye ölümle sonuçlanan umut yolculuklarına daha önce de şahit olmuştu. 1990'dan bugüne kadar yurdun Ege sularında meydana gelen tekne facialarında 315 mülteci yaşamını yitirdi, 49'u da kayboldu