Metro güzergahı tartışması büyüyor
Abone olBakır, yaptığı açıklamada, metro güzergahının Adana Büyükşehir Belediyesi ile Çukurova Üniversitesi’ni karşı karşıya getirdiğini belirtti.
İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, hafif raylı sistemin üniversiteye ait arazide yeraltına alınarak projelendirilmesinin mevcut tartışmayı sonlandıracağını bildirdi.
Bakır, yaptığı açıklamada, metro güzergahının Adana Büyükşehir Belediyesi ile Çukurova Üniversitesi’ni karşı karşıya getirdiğini belirterek, "Hem merkezi hem de yerel düzeyde ne yazık ki katılımcılık hayata geçirilmemekte, yönetsel erk “ben yaptım oldu” anlayışıyla hareket etmektedir. Bunun demokratik olduğunu iddia etmek mümkün değildir. Kaldı ki hafif raylı sistem veya metro gibi büyük çaplı yatırımların öncelikle bilim insanlarının, üniversitenin, ilgili meslek odalarının görüş ve değerlendirmelerine açılması ve çıkan sonuçlar üzerinden uygulamaya alınması zorunluluktur" dedi.
Ne yazık ki kentlerin plansızlığın, çarpık ve kaçak yapılaşmanın esiri durumunda olduğunu ifade eden Bakır, şunları kaydetti:
"Kentlerimizde ulaşım master planı yoktur ve kararlar daha çok “günü kurtarma” amacıyla alınmaktadır. Bu yöntemin bilimsel ve sorun çözücü olduğunu iddia etmek ise haliyle demiri fazla bükmek olacağından, inandırıcı değildir. Metro olarak bilinen ancak daha çok hafif raylı olarak projelendirilen sistemin bugün içinde bulunduğu durum, ilk karar alınmasından bu yana yarattığı tartışmalar, meslek odalarının ve bilim insanlarının eleştirileri ve son olarak da Çukurova Üniversitesi’nin konuya bu tarzda dahil edilmesi şunu göstermektedir: Adana hafif raylı sistemi yanlış projelendirilmiş, güzergahı yanlış tespit edilmiş, üniversite öğrenci ve personelinin yoğun olarak yaşadığı bölgeler dikkate alınmamıştır."
İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak hafif raylı sistemle ilgili görüş ve önerilerini defalarca dile getirdiklerini, maliyetinden güzergahına kadar eleştirilerini kamuoyuyla paylaştıklarını, bu görüşlerin güzergah önerisinden, öğrencilere yeni yerleşim alanları yaratmaya kadar geniş bir yelpazede bulunduğunu anlatan Bakır, "Ancak İMO Adana Şubesi, Büyükşehir Belediyesi ve Çukurova Üniversitesi arasında ortaya çıkan sorunun kamusal yarar ilkesi baz alınarak çözülmesinin de mümkün olduğunu düşünmektedir. Hafif raylı sistemin üniversiteye ait arazide yeraltına alınarak projelendirilmesi mevcut tartışmayı sonlandıracak, görüntü ve ses kirliliğinin oluşması önlenecek, aynı zamanda üniversitenin hassasiyet gösterdiği yeşil alanlar korunmuş olacak, arazinin bölünmesine gerek kalmayacaktır" diye konuştu.