Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nde civa bulunan cam fanus yere düştü 13 kişi hastaneye kaldırıldı
Abone olMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nden son dakika kaza haberi geldi. Genel Müdürlün kalibrasyon merkezinde, içinde civa bulunan cam fanusun yere düşmesi sonucu etkilenen 13 kişi hastaneye kaldırıldı. Olay yerine çok sayıda ambulans, AFAD ekibi sevk edildi.
Keçiören ilçesi Sanatoryum Caddesi üzerinde bulunan Meteoroloji
Genel Müdürlüğü Kalibrasyon Merkezi'nde, saat 13.00 sıralarında
içinde cıva bulunan fanus, iddiaya göre yere düşerek kırıldı. İhbar
üzerine 112 Acil Servis ve AFAD ekipleri sevk edildi. Cıvadan
etkilenen 13 kişi, ambulanslarla hastaneye götürüldü.
Ankara Valiliği'nden açıklama
"22.07.2019 günü saat 12.10’da Keçiören Meteoroloji Genel Müdürlüğü Laboratuvarında oda ısısında sıvı halde bulunan 3 kg civa yere dökülmüştür. Olaydan etkilenen 11 kişi hastaneye nakledilmiş olup, hayati tehlikeleri bulunmamaktadır."
Personele eldiven ve maske dağıtıldı
Binanın girişine güvenlik şeridi çekilerek önlem alındı. AFAD
ekipleri, içeride temizlik çalışması başlatırken, personele de
önlem amacıyla eldiven ve maske dağıtıldı.
Sağlık durumları iyi
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 13 kişinin hastaneye kaldırılması ile ilgili, "Gözlem Sistemleri Dairesi Başkanlığı Kalibrasyon Şube Müdürlüğü Basınç Laboratuvarında saat 10.30 sıralarında kaza sonucunda civa dökülmesi meydana geldi" açıklamasını yaptı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Gözlem Sistemleri Dairesi Başkanlığı Kalibrasyon Şube Müdürlüğü Basınç Laboratuvarında saat 10.30 sıralarında kaza sonucunda civa dökülmesi meydana geldiği belirtilerek, "İlk etapta kurumumuz is sağlığı ve güvenliği ekiplerimiz, ardından AFAD ekipleri olaya müdahale etmişlerdir. Kazanın meydana geldiği bölümde ortam ölçümleri yapılarak gerekli tedbirler alınmıştır. Kazada 11 personelimizin sağlık durumları iyi olmakla birlikte tedbir amaçlı olarak, Keçiören Meslek Hastalıkları Hastanesine sevk edilmiştir" denildi.
Civa zehirlenmesi nedir?
Meteroloji'de yaşanan civa kazası sonras en çok araştırılan konulardan biri civa zehirlenmesi oldu. Peki, cıva nedir? Cıva zehirlenmesi nasıl olur?
Merkez sinir sistemini ve böbrek sistemini doğrudan etkiler
Cıva tabiatta çok yaygın olarak kullanılan bir metaldir. Cas No: 7439-97-6 dir. Cıva, insanlara, ekosistemlere toksik bir maddedir. Metalik cıva, parlak, civa parlak, gümüş renginde, kokusuz ve çok kolay buharlaşır bir maddedir. Anorganik cıva genellikle cıva tuzları halindedir. Başlıcaları cıva klorür, cıva fulfimat, ve cıva sülfürdür. Cıva tuzları ağızdan alındığında yarı ömrü 40 gündür.
Cıvanın başlıca organik birleşimleri metil, etil ve fenil cıvadır. Büyük oranda metil cıva olarak yayılım gösterir. Yarı ömrü 40–50 gündür. Cıva Avrupa Birliği Kimyasallar REACH Tüzüğünün kısıtlamalarla ilgili Ek-17’sinde de yer almaktadır.
Cıva çok küçük miktarlarda bile etkili olabilen bir sinir
sistemi toksinidir. Merkez sinir sistemini ve böbrek sistemini
doğrudan etkiler. Gelişim bozukluklarına, hareket ve beyin işlevi
bozukluklarına neden olur. Kolayca buharlaşarak, renksiz bir buhar
halinde havaya karışması onu gizli bir toksin durumuna getirir.
Cıva ve bileşiklerinin etkisi doz, etkilenen kişinin yaşı,
etkilenim süresi, etkilenim yolu, etkilenen kişinin sağlığı ve
beslenme düzeyi ile ilişkilidir. İdrar, saç ve kan düzeyinin
ölçülmesiyle etkilenim belirlenir.
Cıvanın solunması kimyasal akciğer yangısına, doku yıkımına yol açan bronşit oluşumuna neden olur ve etkilenim sürerse ölümle sonuçlanır. Anorganik cıva tuzları böbrek ve merkez sinir sistemine ileri derecede toksiktir. Metil cıva mikrotübül oluşumunu, nöronlarda protein sentezini engeller. Hücre zarı etkinliğini değiştirir, DNA sentezini bozar. Sonuçta sinir sistemine çok ileri derecede toksik etki yapar.
Cıva ve bileşiklerinin etkisi doz, etkilenen kişinin yaşı, etkilenim süresi, etkilenim yolu, etkilenen kişinin sağlığı ve beslenme düzeyi ile ilişkilidir. İdrar, saç ve kan düzeyinin ölçülmesiyle etkilenim belirlenir.
Metalik cıva buharına bağlı yüksek doz, kısa süreli etkilenimlerde, akciğer hasarı, bulantı, kusma, ishal, kalp hızı ve kan basıncında artış, deride kızarıklık, göz tahrişi gibi bulgular ortaya çıkabilmektedir.