Mesleki eğitim sorunlu

Abone ol

Yeditepe Üniversitesi'nde yapılan konferansta Türkiye'deki mesleki eğitim sorunu konuşuldu

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Üyesi Mustafa Balcı, ''Türkiye'de bulunan 640 meslek yüksekokulundan sadece 40'ı altyapı, laboratuvar ve öğretim kadrosu açısından yeterli'' dedi.

Türkiye'deki Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (MEGEP) kapsamında Türkiye Metal Sanayicileri Sendikasının (MESS), üyesi bulunduğu Avrupa Metal Mühendislik ve Teknoloji Bazlı İşverenler Konseyi (CEEMET) işbirliğiyle düzenlediği, ''AB Sürecinde Eğitimde Diyalog'' konulu uluslararası konferans, Yeditepe Üniversitesinde yapıldı.

Konferansın açılışında konuşan Balcı, Türkiye'de işletmelerle mesleki eğitim veren kurumlar arasında diyalogun mutlaka güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Balcı, Türkiye'de devletin, mesleki eğitim konusunda yükünü paylaşmadığı için özel sektörden yakındığını belirterek, bu yükün özel  sektör tarafından paylaşılmasını istemesine rağmen, özel sektörün çok güzel eğitim veren kurumlarını tanımadığını savundu. Bunun, kıt kaynakların israfı anlamını taşıdığını kaydeden Balcı, ''Öyle bir düzen getirilmeli ki en küçük bir KOBİ'de bile verilen mesleki eğitim, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri tarafından görülsün ve eğitime uygun işyerlerinde tanınsın'' diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin 200 veya daha fazla işçi çalıştırılan işletmelere mesleki eğitim birimi kurma zorunluluğu getirilmesinden söz ettiklerini anlatan Balcı, bunun uygulanabilir hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Balcı, tasarı halinde bulunan ''Mesleki Yeterlilik Kurumu  Kanunu''nun yasalaşmasının, AB ülkelerinde uygulanan mesleki yeterlilik ve seviye stratejisinin Türkiye'de uygulanmaya başlaması açısından önemli olduğunu bildirdi. Mustafa Balcı, Türkiye'de 640 meslek yüksekokulu bulunduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:

''640 meslek yüksekokulundan 100-160'ı çalışmıyor. Geri kalan 500 meslek yüksekokulundan sadece 40'ı, laboratuvar ve öğretim kadrosu açısından yeterli. Türkiye'de meslek yüksekokuluna kayıt yaptıran gençlerin yaklaşık yüzde 50'si mezun olmadan okulu terk ediyor. Çünkü okullarda hayal kırıklığına uğruyorlar. Hem gençliğimizi, hem kaynaklarımızı israf etmeyelim.''

MESS BAŞKANI KUDATGOBİLİK
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Genel Başkanı Tuğrul Kudatgobilik de değişen şartlara hızlı uyum sağlayan, nitelikli çalışanların ülkelerin rekabet avantajı olduğunu belirterek, sendika olarak ulusal ve uluslararası eğitim projeleri ile insan gücünün çok yönlü eğitilmesine ve geliştirilmesine katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi.

Kudatgobilik, günümüzde sürekli eğitim ve yaşam boyu öğrenme ile esnek becerilerin ve bilginin kullanılabilmesinin öneminin arttığına işaret ederek, ''Bu nedenle eğitim ve yeni beceri kazanımı, işgücü piyasasındaki ihtiyaçların giderilmesi açısından önemli rol oynamaktadır. Sürekli mesleki eğitim, bireylerin istihdam edilebilirliğinin ve işletmelerin rekabet edebilirliğinin temelini oluşturmaktadır'' dedi.

İŞKUR GENEL MÜDÜR VEKİLİ
Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Vekili Namık Ata da Türkiye'de bir yanda yüzde 11-12'lerde seyreden işsizlik, diğer yanda da kalifiye eleman bulmakta zorlanan işverenler bulunduğunu söyledi.

Ata, Türkiye'de eğitim ve istihdam arasındaki ilişkinin arzu edilen düzeyde olmadığını belirterek, ''Mesleki eğitimimiz, hem işgücü piyasasının gereklerine cevap verememekte, hem de sayısal olarak yeterli düzeyde bulunmamaktadır'' diye konuştu.

Türkiye İş Kurumu koordinatörlüğünde sürdürülen ''Avrupa İstihdam Stratejisi''ne dahil olma çalışmalarının AB'ye uyum sürecinde önemli bir rehber olacağını vurgulayan Ata, bu kapsamda, yakın dönemde Ulusal  Reform Programı hazırlanacağını ve bunun büyük önem taşıdığını kaydetti.
Ata, Türkiye'nin en önemli eksikliklerinden birini de uluslararası kabulü olan bir sertifikalandırma sistemi bulunmayışı olduğuna dikkati çekerek, bu amaçla ''Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu Tasarısı''nın hazırlandığını ve tasarının yasalaşmasıyla iş piyasası ile mesleki eğitim arasında önemli bir köprü kurulmasının da sağlanacağını bildirdi.

Günün Önemli Haberleri