Meşhur Türk işi buluşlar!

Abone ol

Emekli askerlerin "sır buluşu" tarihteki diğer Türk işi buluşları anımsattı... Bakın daha önce neleri icat etmişiz!

Geçen hafta "erke dönergeci" ile yatıp onunla kalktık. Sır buluş konusunda henüz bir açıklama yok. Ancak bu bizlere tarihteki diğer Türk işi buluşları hatırlattı.

İşte büyük bir sükse ve Türkiye'yi kurtaracak sloganı ile ortaya atılan buluşlar!

"DEVRİM" FİYASKOSU

Tarih; 16 Haziran 1961... Türkiye otomobil üretmeye karar verir. Proje 4 ay içinde uygulanacaktır. Bu hayali projenin başındaki isim ise Necmettin Erbakan'dır.

Erbakan öncülüğündeki mühendis grubu harıl harıl çalışır ve Ekim ayı ortalarında ilk otomobili tamamlarlar. Otomobile "devrim" adı verilir.

Devrim'in tanıtımı için sükseli bir tören organize edilir. Ve Erbakan'ın şoförlüğünde Devrim Ankara caddelerinden geçerek TBMM'ye gitmek için yola çıkar. Sonrası mı? Tam bir hayal kırıklığı. Çünkü Türkiye'nin bu büyük "devrimi" sadece 100 metre gidebilmişti. Dumanlar içinde yolda kalan ilk otomobilimiz ne bir daha hareket etti, ne de ondan sonra onu bir gören oldu.

38 YIL SONRA İKİNCİ FİYASKO

Bu olayın üzerinden tam 38 yıl geçer. Türk halkı yine ayaktadır ve bu kez gözünü televizyon ekranına dikmiştir. Çünkü tamamen yerli üretim olan "İmza"nın Siirt'teki sükseli tanıtımını izlemektedir.

Dünyaya Türk "imza"sı atacak olan bu otomobil de "Jet gibi" tarihe gömüldü. Çünkü sahibi "Jet" Fadıl (Fadıl Akgündüz) tarihi bir olaya olmasa da bir dolandırıcılığa "imza" atıp sahneden çekildi.

ZAKKUM "ZIKKIM" OLDU

Tarih 11 Şubat 1988... Çaresiz hastalık kansere bir Türk doktoru çare buldu. Doktor Ziya Özel... Hatırlamışsınızdır bu ismi. Zakkum'dan kanserin ilacını elde ettiğini söyleyip Türkiye'yi ayağa kaldırmıştı.

Kimileri bunu yüzyılın buluşu olarak niteledi, kimileri "düzedüz şarlatanlık" dedi. Ama ona inanıp bahçesindeki zakkumu kaynatıp içen bir kanser hastası canından oldu. (Zakkum bitkisi zehirli)

Sonuç mu? Ziya Özel doktorluk diplomasından oldu, kanser hastaları da yaşam umudundan...

ACELE GİDEN ECELE GİDER

Son hayal kırıklığımızı ise AK Parti döneminde yaşadık. Daha doğrusu bir facia ile "hızlı projeden" döndük. Hatırlamışsınızdır Ankara ile İstanbul arasını 3 saate indiren "hızlı tren" projesini.

Treni hızlandırıp, rayları o hıza uydurmayınca 2004 Temmuz'un da büyük bir acı yaşadık. "Hızlı proje" 37 kişirnin ölümüne neden olduktan sonra sahneden çekildi. //



(Kaynak: Haftalık Dergisi)

Günün Önemli Haberleri