Merve Kavakçı kimdir? Yeniden TC vatandaşı oldu

Abone ol

Merve Kavakçı kimdir? Neden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarıldı? Bir dönemin en çok konuşulan isimlerinden bir olan Merve Kavakçı, yeniden gündemde. T.C. vatandaşlığından çıkarılan Merve Kavakçı yeniden kimliğine kavuştu.

1999 seçimlerinde Fazilet Partisi'nden milletvekili seçilen ve yemin törenine o dönem yasak olan başörtüsü ile katıldığı için hakkında soruşturma açıldıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılan Merve Kavakçı'nın, Türk vatandaşlığının kaybettirilmesine dair kararı yürürlükten kaldırıldı. Böylece Merve Kavakçı Türkiye Cumhuriyeti kimliğine yeniden kavuşmuş oldu.

Merve Safa Kavakçı'nın Türk vatandaşlığının kaybettirilmesine dair Bakanlar Kurulu kararı yürürlükten kaldırıldı.

KARAR RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, Kavakçı'nın Türk vatandaşlığının kaybettirilmesine dair 13 Mayıs 1999 tarihli Bakanlar Kurulu kararı, İçişleri Bakanlığının 12 Mayıs 2017 tarihli yazısı üzerine, 26 Mayıs'ta Bakanlar Kurulunca yürürlükten kaldırıldı.

Ayrıca söz konusu kararın 16 Mayıs 1999 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı.

NE OLMUŞTU?

Fazilet Partisi'nden 1999'da milletvekili seçilen ancak göreve başlamadan milletvekilliği düşürülen Kavakçı, 13 Mayıs 1999 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılmıştı. Merve Kavakçı'nın vatandaşlıktan çıkarılmasının nedeni, o dönem meclise girmesi yasak olan başörtüsü ile yemin törenine katılmasıydı. 1999 yılında vatandaşlıktan çıkarılan Merve Kavakçı, aynı tarihte ABD'ye yerleşti. Halen Washington'da George Washington Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

MERVE KAVAKÇI KİMDİR?

Kavakçı, 19 Ağustos 1968’de Sakarya doğumlu İslam hukuku profesörü Yusuf Ziya Kavakçı ile Ispartalı, Alman dili ve edebiyatı uzmanı Gülseren Gülhan Kavakçı’nın kızı olarak Ankara’da doğdu. Merve Kavakçı’nın çocukluğu Erzurum’da geçti. TED Ankara Koleji’ni bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi tıp fakültesine girdi. Burada iki yıl okuduktan sonra baş örtüsü yasağı nedeniyle okuldan ayrıldı. Daha sonra ABD’ye giderek Texas Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği eğitimi aldı. Üniversite birinci sınıftayken Ürdün asıllı ABD vatandaşı Ali Ahmad Abushanab ile evlendi. Babası, 1970’li yıllarda Atatürk Üniversitesi İlahiyat fakültesi dekanıydı. Anne ve babası 1974 yılından sonra üniversitelerde ilk türban eylemi yapanlar arasında anılmaktadır. Türbanından dolayı üniversitede tepki çeken annesi Atatürk Üniversitesi’ndeki görevinden istifa etti. Temmuz 2010’da Adalet Partisi milletvekillerinden Nadir Latif İslam’ın oğlu doktor Cihangir İslam ile üçüncü evliliğini yaptı. Kavakci’nin Harvard Universitesi’nden kamu yonetimi yuksek lisansi ve Howard Universitesi’nden siyasal bilim doktorasi var.

SİYASİ HAYATI

ABD’den Türkiye’ye döndükten sonra, 1994 yılında Refah Partisi’ne katıldı ve kadın kollarında çalıştı. Refah Partisi’nin kapatılmasından sonra 1999 yılında Fazilet Partisi İstanbul milletvekili olarak seçimlere katıldı, İstanbul milletvekili olarak seçildi. 2 Mayıs 1999’da ,Yüksek Seçim Kurulu’ndan mazbatasını alan, Kavakçı 21. Dönem 1. Yasama yılı birinci birleşime katıldığı sırada DSP’li milletvekilleri tarafından protesto edildi. And içme törenini yapamadan meclis salonundan çıkartıldı. Türkiye’nin Houston Başkonsolosluğu’nun ABD Dallas Göç ve Vatandaşlık Bürosundan temin ettiği belgelere göre 2 Mayıs 1992 tarihinde Green Card’a hak kazandığı, 5 Mart 1999 tarihinde ise yemin ederek ABD vatandaşlığına geçtiği İsmail Cem tarafından açıklandı. Kavakçı, vatandaşlıktan çıkartılma kararı alındıktan sonra, haklarını tekrar elde etmek için danıştaya başvuruda bulundu. Ağustos 1999’da DGM cumhuriyet başsavcısı Nuh Mete Yüksel, milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması için fezlekeyi TBMM Adalet bakanlığına gönderdi. Başbakanlıkça ve adalet bakanlığınca dokunulmazlığının kaldırılması kabul edildi. Ancak vatandaş olmayan birinin dokunulmazlığının da olmayacağı tartışmaları yapıldı. 13 Ekim 1999’da yurt dışına çıkış yasağı konuldu ve Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, 18 Ekim 1999 gecesi, Kavakçı’nın evinde arama yaptı. Yüksel, bu arama ve yapılış biçiminin usulsüz yapıldığı gerekçesiyle eleştirildi ve uyarı cezası aldı.

Günün Önemli Haberleri