Mersinde 441 aile hekimi iş başı yaptı
Abone olMersin'de kura çekimiyle birlikte kent genelindeki 114 Aile Sağlığı Merkezi bünyesinde toplam 441 hekimin görev yapacağı bildirildi.
Mersin'de 'aile hekimliği' ile ilgili hazırlıklar tamamlanırken, gerçekleştirilen kura çekimiyle birlikte kent genelindeki 114 Aile Sağlığı Merkezi bünyesinde toplam 441 hekimin görev yapacağı bildirildi.
Sağlık Bakanlığı tarafından ilk defa 2005 yılında Düzce'de başlatılan ve Türkiye genelinde yaygınlaştırılması amaçlanan; 'Aile Hekimliği Projesi'nin kapsamı genişliyor. Mersin'de de hayata geçirilen uygulamayla birlikte kentte görev yapacak olan toplam 441 aile hekiminin görev yeri, Suphi Öner Öğretmenevi'nde gerçekleştirilen kura çekimi sonrasında belirlendi.
Kura çekimi öncesinde 'Aile Hekimliği' ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Çağlar Çatak, uygulamayla ilgili olarak hazırlıkların 2008 yılında başlatıldığını ve tüm bu çalışmaların da büyük ölçüde tamamlandığının altını çizdi.
Yapılan çalışmalar kapsamında her ilçede 1 tane olmak üzere toplam 13 Toplum Sağlığı Merkezi oluşturulduğu bilgisini de veren Çatak, söz konusu merkezlerin de bölgesinde yaşayan toplumun sağlığını geliştirmeyi ve korumayı ön plana alacağını söyledi.
Çatak, toplum merkezlerinin sağlıkla ilgili risk ve sorunları belirleyen ve bu sorunları gidermek için planlama yaparak bunları uygulayan ve uygulatan bir kurum olmasının yanında birinci basamak koruyucu, iyileştirici ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini sağlık müdürlüğünün sevk ve idaresinde organize eden, bu hizmetlerin verimli şekilde sunulmasını izleyen, değerlendiren ve destekleyen, bölgesinde bulunan sağlık kuruluşlarıyla diğer kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonu sağlayan bir merkez olarak öne çıktığını anlattı.
Mersin merkez ve ilçelerinde toplam 114 Aile Sağlığı Merkezi bulunduğunu ifade eden Çağlar Çatak, "Bu merkezlerde 441 aile hekimi olarak görev yapacak. Her bir aile hekiminin hizmet vereceği ortalama nüfus 3 bin 500 civarında olacak. Aile Sağlığı Merkezi, bir veya daha fazla aile hekimi ile aile sağlığı elemanlarınca aile hekimliği hizmetinin verildiği sağlık kuruluşunu ifade ediyor" dedi.
Aile hekimliğine geçiş sürecinde bölge tabanlı bir tanımlama yapıldığını, ancak uygulamaya başlandıktan 3 ay sonra vatandaşların istemeleri doğrultusunda aile hekimini değiştirebilme imkanına sahip olabileceğini belirten Çatak, Mersin merkez ve ilçelerinde yaşayanların aile hekimlerini Mersin İl Sağlık Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinden TC kimlik numaraları yardımıyla öğrenebileceğini dile getirdi.