Merkezi ortak sınavla ilgili tüm ayrıntılar
Abone olMilli Eğitim Bakanlığı, bu ayın sonunda ilk kez uygulanacak merkezi ortak sınava ilişkin, bazı konulara açıklık getirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı, bu ayın sonunda
ilk kez uygulanacak ''merkezi ortak sınava'' ilişkin çeşitli
konulara, hazırlanan soru ve cevaplarla netlik
kazandırdı.
Temel eğitimden ortaöğretime geçiş sistemine ilişkin Bakanlıkça hazırlanan soru ve cevaplarda, öğrencilere, sınavda görev alacak öğretmenlere ve sınavın uygulama biçimine yönelik çeşitli konular yer aldı.
Sınav evrakı, il ve ilçe merkezlerinde İçişleri Bakanlığının koordinasyonuyla belirlenecek ''güvenli odalarda'' saklanacak.
Sınavlarda görev alacak öğretmenlere, yolluk yevmiye ödemesi yapılmaya devam edilecek.
Okullar
birleştirilebilecek
Öğrenciler, sınavda, Talim ve Terbiye Kurulunun belirlediği müfredata göre sınava kadar işlenen konulardan sorumlu olacak.
Merkezi ortak sınavlara, hastanede ya da evde bakım gören öğrenciler bulundukları yerlerde girebilecek. Bu öğrencilerin sınavına, 2 sınav görevlisi eşlik edecek.
Sınav esnasında öğrenciler dışarı çıkamayacak. Ancak gün içinde gerçekleşecek oturumlar sırasında öğrenciler dışarı çıkabilecek.
Hava durumunun müsait olmaması gibi beklenmeyen durumlarda, sınav takviminde yer alan mazeret sınavı oluşacak mağduriyetlerin önüne geçecek. Doğal felaket gibi durumlarda öğrenciler mazeret sınavına girecek.
Bakanlıkça, merkezi ortak sınavlara girebilecek öğrencisi bulunan tüm okullarda bu sınav uygulanacak. Ancak öğrenci sayısı 20’nin altında olan okullar, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine öğrenci sayılarını bildirecek. Bu müdürlükler gerek duyulması halinde, bu okulları birleştirerek bir sınav merkezi haline getirilebilecek.
Merkezi ortak sınavlara girmek isteyen açık ortaokul öğrencileri, illerde oluşturulacak başvuru merkezlerine başvurmak suretiyle sınavlara girebilecek. Kaynaştırma öğrencileri de bu merkezi ortak sınavlara girecek.
İlkokul öğretmeni ortaokulda görevlendirilebilecek
Öğrencilerin sınav sonuçları MEB'in e-okul sistemine işlenecek. Ancak sınav sonuç analizi yapılmak suretiyle il ve ilçe sıralaması yapılmayacak. Sınavlara ilişkin sonuç analizleri yayınlanmayacak. Dolayısıyla birinci olan iller ve öğrenciler açıklanmayacak.
Sınavda branş öğretmeninin, aynı dersin sınavında görevlendirilmemesi esası uygulanacak. Bu kriter göz önünde bulundurulmak suretiyle öğretmen ve öğrencinin taşınamayacağı okullarda, öğretmenler kendi okullarında görevlendirilebilecek.
Öğretmenlere, sınavda görev alıp almadığına bakılmaksızın sınavlar nedeniyle tatil edilen günlerde de o günün ek ders ücreti verilecek. Özel okul öğretmenleri sınavlarda görevlendirilmeyecek. Yeterli sayıda asil öğretmen olmayan okullarda ücretli öğretmenler görevlendirilebilecek.
Öğretmen görevlendirmeleri oturuma göre değil sınav gününe göre yapılacağı için o günde görevlendirilen bir öğretmen üç oturumda da görevli olacak. İlkokul öğretmeni ortaokulda görevlendirilebilecek.
TC vatandaşı misafir öğrenciler de sınava girecek
Konservatuar, müzik ve bale ortaokullarında da diğer okullardaki aynı müfredat uygulandığı için bu okul öğrencileri de aynı sınav uygulamasına tabi tutulacak.
Özel okullarda yapılacak sınavlar için kurulacak sınav komisyonlarının başkanı il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerince görevlendirilen bir personel olacak. Ancak o özel okulun müdürü de sınav komisyonunda yer alacak.
Sınav esnasında rahatsızlanan ve sınava devam edemeyen öğrenci mazeret sınavına girebilecek. Mazeret sınavına giremeyen öğrenciler sınava katılmamış olarak değerlendirilecek.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmiş misafir öğrenciler sınava girecek. Ancak geçici vatandaşlık verilmiş misafir öğrenciler sınava alınmayacak.