Merkez'den FED sonrası ilk tepki

Abone ol

Merkez Bankası, Fed sonrası ilk adımı atarak düzenli fonlama günlerinde döviz satım ihale minimum tutarını 50 milyon dolardan 20 milyon dolara düşürdü.

Merkez Bankası, Fed'in tahvil alımlarına devam etme kararı alması sonrası gelişmekte olan piyasalara yönelik risk iştahının artmasıyla, ilk adımı döviz satım ihaleleri üzerinden atarak, düzenli fonlama günlerinde minimum tutarı düşürdü.

Salı günü gerçekleştirdiği PPK toplantısında herhangi bir adım atmayan ancak temkinli duruşunu koruyan TCMB, bu sabah, düzenli fonlama yapılan günlerde açılacak döviz satım ihalelerinde minimum tutarı yarından itibaren 50 milyon dolardan 20 milyon dolara çekti.

Abank Ekonomisti Serdar Şenol, Merkez Bankası'nın kısa vadede 'bekle gör' politikasına devam edeceğini söyleyerek, "Fed kararı diğer gelişmekte olan ülke merkez bankaları gibi TCMB'nin de işini kolaylaştırdı. TL'deki değerlenmeyle birlikte TCMB bundan sonra daha rahat bir tavır sergileyebilir. Döviz satımları kademeli olarak azalıp, durabilir" dedi. TCMB, daha önce normal gün için döviz satım ihalelerinde minimum tutarı 50 milyon dolar, ek parasal sıkılaştırma (EPS) günlerinde ise 100 milyon dolar olarak belirlemişti. TCMB yıl başından bu yana gerçekleştirdiği döviz satım ihaleleri ile toplamda 9,06 milyar dolar sattı.

'MB HAFTALIK FONLAMAYI ARTIRIR'

Şenol, TCMB'nin son dönemde haftalık fonlamayı kademeli olarak artırdığını hatırlatarak, "Sanırım orada yine bu tercih sürebilecek. Aylık repo ihalelerine talep herhalde daha sınırlı olmaya başlar. Bu nedenle TCMB de haftalık fonlamayı artırıp aylıkları azaltma tercihinde kalacaktır" dedi ve şöyle devam etti:

KREDİ BÜYÜMESİ VE ENFLASYON İZLENECEK'

"Önümüzdeki dönemde yine kredi büyümesi ve enflasyon izlenecektir. Kredilerde yeniden sınırlı bir güçlenme görebiliriz. Ancak kur tarafından daha rahatlayan bir enflasyon görünümü var. Ancak önümüzdeki dönemde ABD'de borçlanma tavanı ve bütçe görüşmeleri de ciddi risk faktörleri olarak gündemde olacaktır."

Günün Önemli Haberleri