Merkez faizciye mi çalıştı?

Abone ol

Merkez Bankası 22 ay sonra faiz artırdı ’gerekirse devam ederiz’ dedi. Ekonomi çevreleri bu duruma ne diyor?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 22 ay sonra ilk kez faizi artırarak yüzde 15.75’e çıkardı. MB, gerektiği takdirde önümüzdeki dönemde faiz artışının süreceği mesajını verdi.

İŞTE YENİ FAİZ ORANLARI

Açıklamaya göre, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 15.25’ten yüzde 15.75’e, borç verme faiz oranı yüzde 19.25’ten yüzde 19.75’e çıkarıldı. Borç verme faiz oranı yüzde 22.25’ten yüzde 22.75’e yükseltildi.

İÇ TALEP HALA YAVAŞ

Kurul toplantısına ilişkin açıklamada, döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkileri ile son dönemde artış eğilimini sürdüren enerji ve işlenmiş gıda fiyatlarının kısa vadede enflasyonun geçici olarak yükselmesine neden olabileceği, uluslararası kredi piyasalarındaki sorunların yansımalarının iç talebi yavaşlatmaya devam ettiği, dış talebin ise güçlü seyrini koruduğuna işaret edildi. Bu çerçevede, toplam talep koşullarının enflasyonu düşürücü yönde katkı sağlamaya devam edeceği öngörüldü.

ENFLASYON ÖNGÖRÜSÜ

Kurul’un, enflasyonun yılın son çeyreğinden itibaren kademeli olarak düşüş eğilimine girerek 2009 yılı sonunda Nisan Enflasyon Raporu’nda yer alan yüzde 6. 7’lik tahmine yakın gerçekleşeceğini öngördüğü, önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyonun bu tahminlere yakın gerçekleşmesine odaklanacağı bildirildi. Açıklamada, "Dolayısıyla, iktisadi birimlerin de beklentilerini oluştururken Merkez Bankası’nın tahminlerini esas alması önem taşımaktadır" denildi.

SADECE FAİZ ARTIRIMI YETMEZ

Albaraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz, küresel krizin Türkiye'yi, beklentiler, sermaye akımları ve ticaret akımları olmak üzere 3 kanaldan etkileyebileceğini kaydetti. Türkiye'de beklentilerde bir miktar bozulma olduğunu, sermaye akımlarında maliyetlerin yükseldiğini, ticaret akımlarında ise henüz etkisinin görülmediğini aktaran Büyükdeniz, Merkez Bankası'nın faiz politikasını değerlendirdi. Büyükdeniz, sadece faiz artırımıyla enflasyonun kontrol altına alınamayacağını, Türkiye'de bugün yaşanan enflasyonda yurt dışı arz şokları ve emtia fiyatlarındaki yükselişin de büyük etkisi olacağını bildirdi.

SADECE TALEBİ DARALTMAK YETMEZ

Para politikası dışında da yapılması gerekenlerin bulunduğunu anlatan Büyükdeniz, enflasyon hedeflemesinin talep şoklarına karşı etkili ancak, arz oklarına karşı otomatik önleyici etkisinin zayıf olduğunu ifade etti. Büyükdeniz, bu nedenle sadece talebi daraltmaya yönelik önlemlerin yeterli olmayacağını belirtti.

DURGUNLUK ARTACAK

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Merkez Bankası'nın kısa vadeli faizleri yükseltmeye başlamasının, 'ekonomideki durgunluk ve işsizlik sorunlarını daha da ağırlaştırarak içinden çıkılamaz hale getireceğini' savundu.

Sinan Aygün, Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun kısa vadeli faizleri 0,5 puan artırarak, gecelik borçlanma faizini yüzde 15,75 , borç verme faizini de yüzde 19,75'e çıkarmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, ekonominin büyüme hızının düştüğü, işsizliğin yükseldiği bir dönemde faiz oranlarının yükseltilmesinin, büyüme hızını iyice yavaşlatıp, işsizliği daha da artıracağını ifade etti.

Günün Önemli Haberleri