Merkez Bankası'ndan enflasyon açıklaması
Abone olMerkez Bankası geçen hafta açıklanan ve beklentilerin üzerinde yükseliş gösteren enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirme yayınladı.
Merkez Bankası'nın internet sitesinden yapılan açıklamada gıda
enflasyonunun işlenmemiş gıda; enerji grubundaki fiyat artışlarının
ise döviz kurundaki gelişmelerden kaynaklandığı belirtildi.
Açıklamada ayrıca, "Talep koşulları kısmen sınırlayıcı olmakla birlikte Türk lirasındaki belirgin değer kaybının etkisiyle çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonu ve ana eğilimi yükselmiştir" ifadesi yer aldı.
TCMB'nin raporunda yayınlanan diğer ifadeler şöyle:
GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEK
Gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonu Ocak ayında
2,12 puan artarak yüzde 7,77’ye yükselmiştir. Bu gelişmede, sebze
grubuna bağlı olarak işlenmemiş gıda fiyatlarında gözlenen sert
yükseliş belirleyici olmuştur. Bu grupta yıllık enflasyon Ocak
ayında 4,15 puan artarak yüzde 8,67’ye ulaşmıştır. Bir süredir
ılımlı seyreden kırmızı et fiyatları bu dönemde yüzde 1,34 oranında
artarak dikkat çekmiştir. İşlenmiş gıda fiyatları ise yüzde 1,10
oranında artarken grup yıllık enflasyonu sınırlı bir yükselişle
yüzde 6,81 olmuştur. Bu dönemde gıda fiyatları üzerinde olumsuz
hava koşulları ile Türk lirasındaki değer kaybının etkileri
gözlenmiştir.
HİZMET SEKTÖRÜ
Ocak ayında hizmet fiyatları yüzde 1,49 oranında artmış, grup yıllık enflasyonu 0,16 puan yükselerek yüzde 8,27 olmuştur. Bu dönemde yıllık enflasyon ulaştırma grubunda yükselmiş, diğer hizmetler grubunda ise bir miktar düşüş kaydetmiştir. Kira, lokanta otel ve haberleşme gruplarında ise yıllık enflasyon nispeten yatay seyretmiştir. Bir önceki aya kıyasla, ulaştırma grubunda şehirlerarası karayolu yolcu taşımacılığı ve taksi ücretlerine bağlı olarak belirgin bir fiyat artışı gözlenmiştir. Lokanta otel grubunda fiyatlar gerek konaklama gerekse yemek hizmetlerinde yükselirken kira artışları hızlanmıştır. Bunun yanında, başta sağlık hizmetleri olmak üzere diğer hizmetler grubunda da yüksek oranlı fiyat artışları gözlenmiştir.
DAYANIKLI MALLAR
Türk lirasında gözlenen değer kaybına bağlı olarak dayanıklı mal alt kalemlerinde yüksek fiyat artışları gözlenmiş ve bu grupta fiyatlar yüzde 1,93 oranında yükselmiştir. Bu dönemde diğer temel mallarda da fiyatlar bir önceki aya göre belirgin bir oranda artmıştır. Ocak ayı, talep koşullarının kısmen sınırlayıcı etkisine rağmen Türk lirasındaki değer kayıplarının temel mal fiyatları üzerindeki etkisinin oldukça belirgin olduğu bir dönem olmuştur.