Merkez Bankası faiz kararını verdi! Faiz artırımı piyasanın beklentisinin çok altında kaldı
Abone olTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 15'ten yüzde 17.5'e yükseltti. Piyasa anketlerinde 500 baz puan artırım bekleniyordu...
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu
(PPK) faiz kararını verdi. Hafize Gaye Erkan’ın Merkez Bankası
başkanı olmasının ardından ikinci PKK toplantısında politika faizi
250 baz puan artırılarak yüzde 17.5'e çıkarıldı. Merkez Bankası'nın
faiz kararı piyasa beklentisinin çok altında kaldı. Dolar ve
euronun tepkisi takip ediliyor.
Piyasa politika faizini yüzde 20 bekliyordu
AA Finans'ın beklenti anketine katılan
ekonomistler, politika faizinin 500 baz puan artırarak yüzde 20'ye
yükselteceğini tahmin etti.
Reuters'ın 23 ekonomistle yaptığı ankete göre de
faizin yüzde 20'ye çıkarılması bekleniyor. En düşük beklenti 2 puan
en yüksek beklenti ise 6,5 puan artış olacağı yönündeydi.
Bloomberg HT'nin 21 kurumla yaptığı ankette de
faizin yüzde 20 seviyesine çıkarması beklentisi vardı.
İşte MB'nin karar metni..
Merkez Bankası'nın karar metninde şu ifadelere yer verildi.
- Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.
- Küresel enflasyon düşerken, halen uzun dönem ortalamalarının
ve merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde seyretmektedir. Bu
nedenle, dünyanın birçok ülkesinde merkez bankaları parasal
sıkılaştırma sürecine devam etmektedir.
- Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmektedir. Bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmaktadır. Kurul, bu unsurlara ek olarak vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir.
- Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerde süregelen artış ve turizm gelirlerinin desteğiyle cari işlemler hesabındaki dengelenme fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır.
- Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.
- Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almıştır.
- Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.
- Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.
Faiz artışı geçen yıl başlamıştı
Merkez Bankası, geçen ay faizde yukarı yönlü adım atarak indirim sürecini 27 ay sonra sonlandırmıştı. Yeni başkan Hafize Gaye Erkan başkanlığında ilk toplantısını geçen ay yapan kurul, politika faizini 6,5 puan artışla yüzde 15'e yükseltmişti. Merkez Bankası, parasal sıkılaştırmanın kademeli olarak güçleneceğini açıklamıştı. Para politikasının etkinliğinin artacağı vurgulanmıştı. Mart 2021'de yüzde 19 seviyesinde olan politika faizi 2021 ve 2022'de dörder kez indirildi. Şubat ayındaki toplantıda faiz yüzde 8,50'ye çekilmişti.