Merkez Bankası faiz kararı sürpriz yok!
Abone olMerkez Bankası faiz kararı açıklandı. Merkez Bankası faiz oranlarında ve faiz koridorunda herhangi bir değişiklik yapmadı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası
Kurulu (PPK), faiz oranlarında herhangi bir değişiklik
yapmadı.
TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruya göre PPK, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı başkanlığında toplandı.
PPK, gecelik marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 10,75, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 10,25 ve Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 7,25'te sabit bıraktı.
PPK, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 7,50'de tuttu.
Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası
Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan
Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı
yüzde 12,25'te sabit tutuldu.
ENFLASYON VURGUSUNA DEVAM
Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği vurgulanan duyuruda, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmelerin ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği belirtildi.
Dış talep zayıf seyrini korurken iç talebin büyümeye ılımlı düzeyde katkı verdiği aktarılan duyuruda, kurulun açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirdiği kaydedildi.
Duyuruda, gıda fiyatlarında beklenen kısmi düzeltmenin katkısıyla kısa vadede enflasyonun düşeceğinin öngörüldüğü belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Bununla birlikte, son dönemde yaşanan döviz kuru hareketleri çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirmiştir. Bu çerçevede, küresel piyasalardaki belirsizlikler ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıklar da dikkate alındığında, para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesi gerekmektedir. Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar vermiştir.
Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."
Duyuruda, PPK toplantı özetinin beş iş günü içinde yayımlanacağı
belirtildi.
PPK KURULU HAKKINDA
Para Politikası Kurulu; Erdem Başçı'nın başkanlığında 7 üyeden oluşuyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu ile görevi ve yapısı düzenlenen Kurulda, TCMB Başkanı'nın başkanlığı altında, Başkan Yardımcıları, Banka Meclisi'nce üyeleri arasından seçilecek bir üye ve Başkan'ın önerisi üzerine müşterek kararla atanacak bir üye yer alıyor. Hazine Müsteşarı veya belirleyeceği Müsteşar Yardımcısı ise toplantılara oy hakkı olmaksızın katılabiliyor.
Kurul toplantıları, Başkan'ın çağrısı ile ayda en az bir defa olmak üzere ve aksi belirtilmedikçe Ankara'da yapılıyor. Gündem, Başkanlıkça düzenlenirken, üyelerin gündem dışı görüşülmesini istedikleri hususlar, Başkan'ın da katılması halinde aynı toplantıda gündeme alınarak görüşülüyor.
Kurul, üyelerin en az üçte ikisinin katılmasıyla toplanarak, mevcut üyelerin çoğunluğu ile karar veriyor. Oyların eşitliği halinde, Başkan'ın katıldığı tarafın teklifi kabul edilmiş sayılıyor.
Kurul'un görev ve yetkileri kanunda şu maddelerle tanımlanıyor:
"Fiyat istikrarını sağlamak amacıyla para politikası ilke ve stratejilerinin belirlenmesi. Para politikası stratejisi çerçevesinde Hükümetle birlikte enflasyon hedefinin belirlenmesi. Para politikası hedefleri ve uygulamaları konusunda belirli dönemler itibarıyla raporlar hazırlayarak Hükümetin ve belirleyeceği esaslar doğrultusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi. Hükümetle birlikte Türk lirasının iç ve dış değerini korumak için gerekli tedbirlerin alınması ve yabancı paralar ile altın karşısındaki muadeletini tespit etmeye yönelik kur rejiminin belirlenmesi."
İlan edeceği hususları ve bunların ilan şeklini belirleyen Kurul tarafından Resmi Gazete’de ilanı istenilecek hususlar gecikmeksizin ilan ediliyor. Kurul kararları, Başkan tarafından yürütülüyor ve Banka Meclisi'nin bilgisine sunuluyor.