Merkel: Atina'nın Euro'dan ayrılması hata olur

Abone ol

Almanya Başbakanı Angela Merkel, BBC'ye verdiği özel mülakatta Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılmasına izin vermenin çok büyük bir siyasi hata olacağını söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, borç yükü altındaki Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılmasına izin vermenin büyük bir hata olacağını söyledi.

BBC'ye özel bir mülakat veren Merkel, Almanya'nın Euro Bölgesi'nin bütünlüğünün korunması için elinden gelen her şeyi yapacağını kaydetti.

Son yıllarda yaşananlardan önemli dersler çıkarıldığını söyleyen Merkel, bundan böyle euro kullanan 17 ülkeden herhangi biri için yeni bir kurtarma paketi gerekmeyeceğine inanıyor.

Geçtiğimiz aylarda Yunanistan'a 2014'e kadar gerekli finansman ihtiyacını kapatması için 130 milyar euro (173 milyar dolar) tutarında ikinci bir kurtarma paketi sunulmuştu.

Kurtarma paketleri alan ülkelerin bundan aslında çok da hoşnut olmadığına dikkat çeken Merkel, "IMF, Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu'nun koyduğu kurallara uymak zorundalar. hangi demokratik hükümet bu kadar süre bu durumda kalmak ister ki?" diye konuştu.

Gerek her iki pakete, gerekse AB'nin diğer kriz fonlarına en büyük katkıyı Almanya yapıyor.

Ancak ülke dışına aktarılan yüklü meblağ bazı siyasetçilerle halkın bazı kesimlerinin tepkisini çekiyor.

'Ya yetmezse' kaygısı

Alınan tüm önlemlere rağmen, bazı gözlemciler Yunanistan'ın yine de daha fazla yardıma ihtiyaç duyabileceğini düşünüyor.

Merkel ise Yunan yöneticilerin şimdiye dek tekrar tekrar Euro Bölgesi'nin bir parçası olmaya devam etme niyetini dile getirdiğine dikkat çekti.

"Biz aynı parayı kullanan bir birliğe katılma kararı vermişiz. Bu sadece para politikalarını ilgilendiren bir karar değil, aynı zamanda siyasi bir karar. Bizimle olmaya karar vermiş ülkelerden birine 'sizi artık istemiyoruz' demenin sonuçları felaket olur." dedi.

Yunanistan'ın euro'dan vazgeçmesinin Euro Bölgesi'ni 'inanılmaz derecede zayıflatacağı" uyarısında bulunan Merkel'e göre, bu gibi bir durumda, "Dünyanın dört bir yanında insanlar 'Sırada kim var?' diye soracak".

Alman lider, "Bu nedenle Yunanistan'a açık davranıp 'ortak para biriminin parçası olmak istiyorsanız ödevinizi yapmalısınız, bununla birlikte biz sizi her zaman destekleyeceğiz' " demeliyiz." diye konuştu.

Yunanistan'ın kurtarma paketleri karşılığında yapması istenen kesinti ve tasarruflar, ülkede büyük protesto eylemleri ile karşılanıyor.

Merkel, "İdari olsun, iş dünyasının rekabetçiliği olsun bazı alanlarda ciddi zaafları var ama bunları aşmaya çalışıyorlar. Bu uzun ve zorlu bir yolculuk olacak" dedi.

Avrupa'nın en büyük ekonomisini yöneten Alman başbakan, pek çok demokrasinin kazandığından fazlasını harcamaya alıştığını, bundan böyle olanaklar ölçüsünde yaşamaya gayret edilmesi gerektiğini söyledi.

Merkel, İngiltere'nin uyguladığı kesinti programlarından ve iki ülkenin ortak yaklaşımlarından övgüyle söz etti.

İngiltere'nin Avrupa'da şimdikinden daha etkin bir rol oynayıp oynayamayacağı konusundaki bir soru karşısında ise "Sonuçta Avrupa'nın ne derece parçası olmak istediklerine İngilizler kendileri karar vermek durumunda" diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri