Merinos halıyı dünyaya serdi

Abone ol

Dünyanın en büyük halı üreticilerinden olan Merinos, yatırımlarını ve büyümesini sürdürüyor.

Merkezi Gaziantep'te bulunan Merinos Halı, Rusya'nın Rostov kentinde 50 milyon dolarlık yatırımla halı fabrikası kurdu.

Rusya'daki üretimle iç piyasanın yanı sıra eski Doğu Bloku ülkelerinin ihtiyaçları karşılanacak.

Üretimine tam kapasite devam eden Merinos Halı, siparişleri yetiştirmek için Gaziantep'teki fabrikasında da pazar dahil haftanın 7 günü 3 vardiya çalışıyor.

İşçi alımına devam eden şirket, son dört aydaki 300-400 yeni istihdamla çalışan sayısını 3 bine çıkardı.

Merinos A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halı, mobilya, ev tekstili ve battaniye sektöründe faaliyet gösteren Merinos Grup'un 2009 yılında yüzde 15 büyüme hedeflediğini ifade ederek, ''Krizden dolayı, büyüme hedeflerimizi revize etme gereği duymadık, tam tersine çalışma performansımızı hızlandırdık. Yıl sonunda yüzde 15 büyümeye ulaşacağız'' dedi.

''İSTİHDAMIMIZ 3 BİNE ULAŞTI''

Grup olarak son 4 ay içinde 300-400 işçi aldıklarını ve alımlarının sürdüğünü belirten Erdemoğlu, toplam istihdamlarının 3 bin civarında olduğunu bildirdi. Şirketin kriz süresince eleman çıkarmadığına işaret eden Erdemoğlu, ''3 vardiya çalışıyoruz, şu an mal yetiştirmekte zorlanıyoruz. Pazar dahil mesai veriyoruz. Oldukça iyiyiz, bir sıkıntımız yok'' diye konuştu.

Halıcılık sektöründe çok büyük problem olmadığını, tüm firmaların kapasitesi oranında çalıştığını ifade eden Erdemoğlu, şunları söyledi:

''Sektörün önde gelen kuruluşları her yönüyle öncü olmak, çok daha aktif çalışmak zorunda. Çünkü diğerleri ona bakarak yol izliyor. Merinos olarak ürün ve pazar çeşitliliği yaptık, verimliliği artırdık, kar marjlarımızı düşürdük. Bunlar başarıyı getirdi. Sektörümüzde şu an çok büyük bir kriz yok. Dünyada halı konusunda en gelişmiş yer Türkiye, Türkiye'de ise Gaziantep. Dünya parça halının yüzde 15-20 kapasitesi Gaziantep'te üretiliyor. Merinos'un ihracat ve iç piyasadaki başarısı, Gaziantep'teki meslektaşlarımızı da ateşledi.''

''RUSYA'DA TAM KAPASİTE ÇALIŞIYORUZ''

Rusya'nın Rostov kentinde satın aldıkları 200 bin metre kare arazide başladıkları halı fabrikası yatırımlarının tamamlandığını bildiren İbrahim Erdemoğlu, şu bilgileri verdi:

''25 milyon dolarla başlayan yatırımımız 50 milyon dolara çıktı. Rusya'da üretime başladık, tam kapasite çalışıyoruz. Orada yıllık 6 milyon metre kare üretim kapasitemiz var. Rusya'da şu anda üretimimiz iç pazara yönelik, daha sonra eski Doğu Bloku ülkelerine ihracata başlayacağız. Merinos halı üretiminde dünyanın ilk üç firması içinde, Rusya yatırımıyla daha üste çıkacağız.''

Merinos Halı'nın başta ABD, Avrupa ülkeleri ve Rusya olmak üzere Suudi Arabistan, Fas, Filistin, Japonya, Kanada, Çin, Mısır ve Yunanistan'ın aralarında bulunduğu 50'den fazla ülkeye ihracat yaptığına dikkati çeken Erdemoğlu, ''Merinos Grup olarak geçen yıl 100 milyon dolar ihracat yaptık. Bu yıl da 100 milyon dolarlık ihracat yapacağız. İhracatımızın yüzde 70'ini halı oluşturuyor'' dedi.

''AMERİKA'DA YATIRIM''

Gaziantep'te 3 tane halı tesisi, Rusya'da halı fabrikası, İzmir'de mobilya fabrikası ve Çerkezköy'de Dinarsu duvardan duvara halı tesisleri olduğunu hatırlatan Erdemoğlu, ''Uşak;ta ise Türkiye'nin en büyük battaniye tesisini kurduk, ev tekstilini de oraya taşıdık. Merinos Grup olarak geçen yıl ciromuz 700 milyon lira civarındaydı, bu yılki hedefimiz 800-850 milyon lira. Büyük ihtimalle hedeflerimize ulaşacağız'' dedi.

ABD'de üretim tesisi düşündüklerinin hatırlatılması üzerine Erdemoğlu, ''ABD'de pazar payımız gün geçtikçe yükseliyor. Orada yatırımı gerektiği zaman düşünebiliriz, ama şu an o askıda bekliyor'' diye konuştu.

''BENİM BABAM SENİN BABANI DÖVER...''

Yeni Teşvik Yasası kapsamında yatırımları olup olmayacağına ilişkin Erdemoğlu, şunları anlattı:

''Teşviğin detayları yeni açıklandı, inceledikten sonra değerlendireceğiz. Biz, ülke için çalışıyoruz. Eleştiren değil üreten toplum olmak istiyoruz. Bardağın her zaman dolu, olumlu tarafından bakarsak Türkiye;de çok kısa sürede çok büyük şeyler yapılacağına inanıyoruz. Benim babam, senin babanı döver mantığı ile hareket etmemeliyiz. Yapıcı olursak, her şeyin üstesinden geliriz.''

Ekonomik krizi değerlendirirken Erdemoğlu, Türk toplumunun olumlu şeylere çok çabuk motive olduğu gibi olumsuzlukta da çok çabuk demoralize olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

''Kriz lafını duyduğu anda toplum hemen kabuğuna çekiliyor, demoralize oluyor. Özellikle bundan hemen siyasetçiler nemalanmaya çalışıyor. Mart ayının sonuna kadar, hangi kanalı ve gazeteyi açarsanız açın olmayan şekildeki kriz söylemleri yapıldı. Gerçekleri rakamlarla anlatmıyoruz. Böyle bir krizi ülke olarak daha derin yaşamamız gerekiyordu. Biz kendi kendimize yaparak yaşattık, şimdi aşmaya çalışıyoruz. Türkiye böyle bir süreci yaşadı, ama son aylarda hem üretim hem işsizlik rakamlarında olumlu gelişmeleri görüyoruz.''

Günün Önemli Haberleri