Merhaba Sayın Baba
Abone olUNICEF, 'Benim Ailem Programı' kapsamında, 100 bin babaya mektup yazacak.
Çocukların yaşatılması, sağlıklı büyümesi, gelişmesi, daha az sağlık sorunu ve hastalıkla karşılaşması için uygun şartları sağlamaya çalışan, bu amaçla annelere eğitim veren UNICEF, babaları da bu amaca ortak etmeye çalışıyor.
Birleşmiş Milletler (BM)-UNICEF (Çocuklara Yardım Fonu) ve Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen ve Milli Eğitim Bakanlığı (Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü-ÇYEGM) tarafından yürütülen Benim Ailem Programı kapsamında, babalar artık UNICEF'ten ''mektup alacak''.
''Merhaba Sayın Baba'' diye başlayan ve 1-20 sayfa arasında değişen mektuplarda, babalara, ''aile mutluluğunu artıracak sırlar'' veriliyor. Benim Ailem Programı kapsamında kurslara katılan annelerin eşlerine gönderilen mektuplar, şimdiye kadar 15 bin babaya ulaştı. ''Baba duyarlılığını artırmayı'' hedefleyen mektuplar, proje kapsamında 100 bin babaya gönderilecek.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, aile çocuk arasındaki ilişkilerin sağlıklı yürütülmesine ve çocuklarda var olan gelişim becerilerinin en üst düzeye çıkarılmasına yardımcı olmak amacıyla, UNICEF ve AB'nin desteği ile geçen yıldan beri ''Benim Ailem-Aile Çocuk Eğitim Programı'' uygulanıyor.
Benim Ailem Programı, Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla halk eğitim merkezlerinde, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu aracılığıyla toplum merkezlerinde, Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içinde uygulanıyor.
Şişli, Beyoğlu, Zeytinburnu gibi bazı belediyeler, kadın ve çocuk ile ilgili bazı vakıflar da UNICEF desteği ile Benim Ailem programını uygularken, Adalet Bakanlığı da infaz kurumlarındaki hükümlü kadınlar ve buralarda çalışan kadınlara yönelik bu programı uygulamaya başlıyor. Eğitim programı kapsamında, annelere 16 hafta süreyle, haftada bir gün 3 saat süreyle çocuk gelişimi, iletişim ve eğitim konularında bilgi veriliyor.
Uzman eğiticiler, kursa katılan aileleri haftada 2 kez ziyaret ederek, uygulamaları gözlüyor. Ev ziyaretleri dahil 18 haftada tamamlanan kurslara katılan annelere sertifika veriliyor. Şimdiye kadar yaklaşık 15 bin anne eğitim programından yararlandı. Uygulamacı kuruluş sayısı artırılarak 100 bin aileye ulaşılması hedefleniyor.
-''ANNE VE BABAYA İLETİŞİMİ ÖĞRETİYOR''
Programda anneler belli merkezlerde eğitilirken, babalara da mektup gönderiliyor. Kurs süresince, işlenen konulara paralel olarak her hafta bir mektup gönderilirken, annelerden, babaların mektubu okumasını sağlaması isteniyor. ''Merhaba Sayın Baba'' diye başlayan mektuplarda, aile içi iletişim konularında uyarıcı bilgilere yer veriliyor, bazen de öyküler anlatılıyor.
''Kadın olmak'' başlığı ile gönderilen mektupta, ''birbirlerinin haklarını fark eden ve buna saygı duyarak yaşayan çiftler mutlu aileler olarak yaşamlarını sürdürürler'' ifadesine yer verilirken, babalardan eşlerine destek olmaları isteniyor.
Mektupta, ''Eşiniz sizin en yakın arkadaşınızdır. Siz eşinize destek olarak, onun kendine güvenini artırarak, önce eşinizin, dolayısıyla ailenizin mutluluğuna katkıda bulunabilirsiniz. Arkadaşınızın güçlü olması, sizi de güçlü kılacaktır'' deniyor.
''Sosyal ve duygusal yönden geliştirmek'' konu başlığı altında gönderilen mektupta ise babalara, ''Sizin baba olarak yaptıklarınız ve yapmadıklarınızı hem kız hem de erkek çocuğunuz için son derece önemlidir'' uyarısına yer verilerek, toplumda istenen ve istenmeyen davranışların nasıl yerleştirileceğini ilişkin örnekler anlatılıyor.
Kadın hakları, aile işi şiddet, çocuk ihmal ve istismarı, çocukta beceri geliştirme gibi konuların da işlendiği mektuplar, çocuk ve aile eğitimi konusunda uzman kişiler tarafından hazırlanıyor. Yetkililer, Almanya'da da aile eğitimi programı kapsamında ''baba mektupları''nın kullanıldığını belirttiler.
Benim Ailem Programı'nın en önemli başarısının, aileye ''çocuk ile iletişim kurmanın öğretilmesi'' olduğu belirtiliyor. Eğitim programını tamamlayan anneler, kurslar sayesinde aile içi iletişimin çok geliştiğini, sorunların büyümeden çözülebildiğini ifade ediyorlar.