Menzil tanımayan A400M göreve hazır

Abone ol

Türkiye'nin de üretim ortağı olduğu "geleceğin nakliye uçağı" olarak nitelendirilen ve uzun uçuş özelliğiyle ön plana çıkan A400M göreve hazır.

Türkiye'nin de üretim ortağı olduğu "geleceğin nakliye uçağı" olarak nitelendirilen ve uzun uçuş özelliğiyle ön plana çıkan A400M göreve hazır.

12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı 221. Filo Komutanı Hava Kurmay Pilot Yarbay Yıldırım Açıkel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, A400M uçağının Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi.

A400M'in Türkiye'nin stratejik anlamda ilgi sahasını, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ise operasyon menzilini genişleteceğini ifade eden Açıkel, uçağın TSK ve Türkiye'ye sürat, menzil ve taşıyacağı kapasite anlamında çok önemli kazanımlar getireceğini vurguladı. 

Uçağın havada yakıt ikmali yapma özelliğine sahip olduğunu belirten Açıkel, şunları kaydetti:

"A400M havada yakıt alabildiğinde menzil sorunu kalmıyor. Dünyanın herhangi bir yerinde Birleşmiş Milletler, NATO veya milli hareket kapsamında, insani yardım harekatı, personel ve malzeme nakilleri, insanların tahliyesi görevleri sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilecek. 37 ton malzeme taşıyabilen A400M, 50 ton yakıt alarak azami 141 ton ile kalkış yapabiliyor. Oldukça uzun bir menzile sahip uçak, 37 ton yük ile 3 bin kilometre mesafeye, 10 ton yük ile 9 bin kilometre mesafeye uçabiliyor. Kayseri, Ankara veya İstanbul'dan kalkan uçak Amerika kıtasına uçabilmektedir."

A400M'in havada yakıt ikmali yapılması durumunda maksimum kapasiteyle sınırsız menzile uçabildiğini vurgulayan Açıkel, "Pervaneli olmasına rağmen jet motorlu uçaklarla aynı performansa sahip A400M uçağı, 37 bin fit irtifada saatte 800 kilometre gibi yüksek bir hıza ulaşarak görevin hızlı bir şekilde tamamlanabilmesini sağlayacak" diye konuştu.

A400M'in mevcut ulaştırma uçaklarına göre 2 kat daha fazla kapasiteye sahip olduğuna dikkati çeken Açıkel, cougar ve sikorsky tipi helikopterlerin, zırhlı araçların, 32 tonu geçmeyen hafif tankların bu uçakla taşınmasının mümkün olacağını ifade ederek, "Altay tankının, 6 landrover cipin, 2 orta boy kargo kamyonunun, 3 ZPT ve 2 Atak helikopterin, üzerinde araç, cihaz, malzeme yüklü halde tırların ve gemi konteynerlerinin bu uçakla yüksek hızda görev yerlerine ulaştırılabilmesi mümkün olacak. 116 tam donanımlı paraşütçü komandoyu aynı anda taşıyabileceğiz. Sedyeyle 66 yaralı ve 40 sağlık personelini aynı anda taşıyabileceğiz. Ayrıca bu uçakla hem malzeme hem komandoları görev yerlerine indirebileceğiz. Daha önce bir uçakla komandoları, diğer uçakla malzemeleri bölgeye bırakıyorduk" şeklinde konuştu.

Kendi kendine iniş yapabilen uçak 

A400M'in diğer ulaştırma uçaklarında olmayan, sivil uçakların da çok az kısmında bulunan hcad up display ekranına sahip olduğunu belirten Açıkel, şöyle devam etti:

"Bu baş yukarıda görüntü sistemi demek. Uçağın alt gövdesindeki sistemlerin hiçbirisine bakmadan sadece buradaki hcad up display vasıtasıyla uçağın uçurulması mümkün. Alt bölümde 8 adet çok amaçlı görüntü paneli mevcut. Normal uçaklardan farklı yandan kumanda sistemi mevcut. Gaz kolu manuel kullanım dışında otomatik sistemle donatılmış. Tamamen sinyalizasyon üzerine tasarlanmış kumanda tekniği var. Uçaktaki her şey otomatik. A400M, kendi kendine uçabilen, kendi kendine inip, kendi kendine frenlemesini yapıp durabilen uçak."

Üstün koruma özelliği

A400M'in aynı zamanda askeri kabiliyetler anlamında elektronik harp koruma sistemlerine sahip olduğuna dikkati çeken Açıkel, düşman sahasına girildiğinde radar veya ısı güdümlü füzelere karşı kendini koruyabildiğini söyledi.

A400M'in alçak irtifadan zamanlamasını ayarlayarak sıfır hatayla istenilen koordinata malzeme ve personeli bırakacak imkan ve kabiliyete sahip bir uçak olduğunu dile getiren Açıkel, "Yerden herhangi bir ısı veya radar güdümlü füze atıldığı zaman uçak üzerindeki radar ve füze ikaz sistemiyle atılan füzenin sinyali alınıyor. Daha sonra bilgisayar sistemi vasıtasıyla chaff ve flare savunma sistemleri aracılığıyla radar güdümlü füzelere karşı metal parçacıkları, ısı güdümlü füzelere karşı ise ısı saçan parçacıklar göndererek koruma sağlıyor" diye konuştu.

Uçağın Proje Müdürü Osman Soylu da Türkiye'ye 2018 yılına kadar 9 uçak daha geleceğini ve toplamda 10 A400M uçağının Türkiye'de hizmet vereceğini söyledi.

Günün Önemli Haberleri