Menopoz'un belirtileri nelerdir hangi durumlarda dikkat edilmeli?
Abone olDoğal bir biyolojik süreç olan menopoz, son adet döneminden 12 ay sonra ortaya çıkan, adet görmenin ve doğurganlığın kalıcı sonudur. Kadın Doğum Uzmanı Bektaş Yıldırım anlattı.
Kadın Doğum Uzmanı Bektaş Yıldırım, "Kadınlarda genelde iki tür menopoz belirtisi olur, birisi erken belirtidir birisi de geç belirtidir. Erken belirtide kadınlarda terleme, sinirlilik hali, huzursuzluk hali, depresyon hali, uykusuzluk hali, oryantasyon bozukluğu genellikle görülür. Geç menopozda kemik erimesi, boy kısalması, ve kalp rahatsızlıkları ortaya çıkar."
"Doğal bir biyolojik süreç olan menopoz, son adet döneminden 12 ay sonra ortaya çıkan, adet görmenin ve doğurganlığın kalıcı sonudur. Menopoz sonrası doğurganlık bitmesine rağmen cinsel hayat normal olarak devam edebilir.Ancak bu dönem süresince yaşanan hormonal değişimler, özellikle östrojen hormonu seviyesinin düşmesi bazı fiziksel ve duygusal belirtilere yol açar."
"Ataklar şeklinde görülen sıcak basması ve gece terlemeleri menopozun en yaygın olarak görülen belirtileridir. Bazı kadınlarda stres, kaygı, panik bozukluk ve uyku problemleri ortaya çıkabilir."
"Menopoz, 40-50 yaş arası normal kabul edilir ( ABD ortalaması 51’dir) ancak, bu yaş aralığından daha erken veya geç olabilir."
"30’lu yaşların sonuna yaklaştıkça yumurtalıklar daha az östrojen ve progesteron (adeti düzenleyen hormonlar) üretir. 40’lı yaşlarda adet dönemleri düzensizleşmeye başlar ve sonunda yumurtalıklar yumurta üretimini durdurduğunda doğurganlık sona erer."