Menopoz 'erkeklerin suçu'
Abone olKanadalı bir grup bilim insanına göre menopoz, erkekler yüzünden başlamış olabilir.
Sıcak basması, ter nöbetleri, sinir gerginliği... Kısacası tüm yan etkileriyle birlikte menopoz, uzmanlara göre 'erkeklerin suçu' olabilir.
Kanada'nın McMaster Üniversitesi'nde genetiğin evrimi konusunda çalışan bilim insanlarına göre erkeklerin genç kadınları seçme eğilimi yüzünden, ileri yaşlardaki kadınların doğurgan olması için sebep kalmadı.
Bir İngiliz uzman ise bunun tam tersinin geçerli olduğunu, yani
ileri yaşlarda kadınların doğurganlık oranı düştüğü için erkeklerin
genç kadınları tercih ettiği görüşünde.
Bilindiği kadarıyla canlı türleri arasında dişinin ömrü boyunca doğurgan olmadığı tek cins, insan.
Uzun süredir bunun sebebini araştıran bilim insanları, bundan önce "anneanne etkisi" tezini ortaya atmıştı.
Buna göre bir kadın, çocuğunun büyümesini göremeyecek yaşa geldiğinde doğurganlığını kaybediyor ve daha genç kadınların çocuklarına bakma görevini üstleniyordu.
Ancak Kanadalı ekibin PLOS biyoloji dergisinde yayınlanan araştırması, menopozun üremeye talep olmaması yüzünden başladığı tezini savunuyor.
Bilgisayar destekli modeller üzerinde çalışan McMaster's ekibi, "çiftleşmede seçicilik" yani her ne yaştan olursa olsun erkeklerin daha genç kadınları tercih etmesinin evrimsel süreci etkilediği görüşünde.
Araştırma ekibinin başındaki evrimsel genetik uzmanı Profesör Rama Singh, bu sonuca şu anki sosyal eğilimleri değil, binlerce yıl öncesini inceleyerek vardıklarını söyledi.
Prof. Singh, BBC'ye yaptığı açıklamada "İnsanlık tarihinde bunun kanıtları var; erkekler daima genç kadınları tercih etmiş." diye konuştu.
Zamanla değişebilir
İngiltere'de kadınlar ortalama 52 yaşında menopoza giriyor, ama bundan sonra yine ortalama 30 sene daha yaşamaya devam ediyor.
Prof Singh ortalama ömrün uzamasının ve kadınların artık daha ileri yaşlarda doğum yapmasının çok uzun erimde menopoz yaşını değiştirebileceğini söyledi.
Singh bugün daha geç yaşlarda aile sahibi olmayı tercih eden kadınların menopozunun da gecikeceğini, onların genlerinin de kızlarına geçerek menopoz yaşının ilerlemesi "olasılığını" gündeme getireceğini belirtti.
Ancak Oxford Üniversitesi'nin Zooloji Bölümü'nden evrimsel biyolog Dr Maxwell Burton-Chellew bu teze karşı çıkıyor.
Burton-Chellew "Araştırmacılar, erkekler genç kadınları tercih ettiği için menopozun ortaya çıktığını öne sürüyorlar." diyor.
"Halbuki durum muhtemelen tam tersi: İleriki yaşlardaki kadınlar daha az doğurgan olduğu için erkekler genç kadınları tercih ediyor."
"Bence atalarımız olan erkeklerin, çocuk doğurabilecek her kadına yaklaşacak kadar akıllı olduklarını varsaymak daha akıllıca bir yaklaşım."