Memurun KPSS çilesi

Abone ol

Memura KPSS gerekçesi ve verdiği zararların boyutları ortaya çıkıyor. İşte KPSS gerçeği...

KPSS kamuoyunda hep ilk defa memurluğa alınacak olarak bilinmektedir. Zaten yönetmeliğin adı da "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Yönetmelik"tir. Ancak, genişletici yorumlarla KİT'lerde çalışan sözleşmeliler ile memurların da sınava girmesine izin verilmiş ve diğer adaylar gibi sınav sonrasında yapılacak yerleştirmelere katılmaları mümkün hale getirilmiştir. Ancak, bir çok kamu personeli yerleştirme sonrasında muvafakat alamadığı için kadrolar boş kalmaktadır. 1 milyonu aşkın işsizin bulunduğu ülkemizde, kamu personelinin hem sınava alınması ve hem de sınav sonrasında kadroların boş bırakılması doğru bir uygulama değildir. Devamı için başlığa tıklayın.

Olayın mevzuattaki durumu nedir?
Temmuz ve Eylül ayında yapılacak ve adı KPSS olan sınavın dayandığı yönetmeliğin adı şu şekildedir: Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Yönetmelik

Yönetmeliğin amacı daha ilk maddesinde şu şekilde belirtilmiş durumdadır: Bu Yönetmeliğin amacı, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atanacakların seçimi ile kamu kurum ve kuruluşlarında özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen mesleklere atanacakların ön elemesi amacıyla yapılacak sınavların genel ilkeleri ile usul ve esaslarını tespit etmektir.

Ancak uygulamadan sorumlu kuruluş olan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Şahin'e bağlı Devlet Personel Başkanlığı, verdiği görüşlerde sınava girebilecekleri genişletmiştir. Yani uygulamanın dayanağı Devlet Personel Başkanlığının içtihatlarıdır.

Bu işlemin zararları nedir?
Kamu personeli olarak çalışanlar KPSS'ye girmekte daha sonra da yerleştirmelere katılmaktadır. Memur olarak çalışan bir kişinin başka bir memur kadrosuna geçebilmesi için çalıştığı kurumdan muvafakat alması yani onay alması gerekmektedir. Ancak çalışılan kurum memura ihtiyacı olduğu için bu tür taleplere olumsuz bakmakta ve muvafakat vermemektedir.

Bazen de yerleştirmenin çıktığı kamu kurumu kişi memur olarak çalıştığı için atamayı yapmamaktadır.

Ancak her iki durumda da kadrolar boş kalmaktadır.

Memurlar neden KPSS'yi tercih etmektedir?

Aslında memurların unvan değişikliği ve kurumlar arası naklen atamaları için belirli standartlar oluşturulsa bunların hiçbirine gerek kalmayabilir. Ama on yıllardır gelen süre sistem hiçbir değiştirilmeden aynen devam ettirilemktedir.

Memurların kurum içinde unvan değiştirebilmesi için unvan değişikliği yönetmeliği bulunmaktadır. Bu yönetmeliğin çalıştırılması halinde bir çok memur KPSS'yi kullanmadan kendi kurumu içinde unvanını değiştirebilecektir. Ancak, objektif bir yöntem olduğu için kurumlar unvan değişikliği sınavı açma yoluna gitmemektedir.

Kurumlar arası naklen geçişler ise ne yazıkki subjektif değerlendirmelere açıktır. Sadece MEB ve Sağlık Bakanlığı bu konuda objektif bir yol benimsemiş; bu tür talepleri MEB genel bir ilan ile Sağlık Bakanlığı ise yılın belirli dönemlerinde yaptığı kur'a ile yürütmektedir.

Memurlar Net

Günün Önemli Haberleri