Memurlara yepyeni bir uygulama daha
Abone olYeterli miktarda petrol ve doğalgazı olmayan Türkiye tasarrufa ağırlık verecek, memurlarda bu duruma katkıda bulunmak için tasarruflu lamba kullanacak.
Özellikle çok soğuk ve çok sıcak dönemlerde yaşanan elektrik sıkıntısı için çözüm yolu aranıyor. Artık kamu binalarında çalışanlar ve memurlar enerji tüketimini en aza indirmek için tasarruflu lamba kullanacak.
Yeterli miktarda petrol ve doğalgazı olmayan Türkiye tasarrufa ağırlık verecek. Kamu binalarından başlamak üzere özel sektörle birlikte verimlilik ön planda tutulacak. Çok fazla enerji harcayan ampuller tasarruflularla değiştirilecek. Enerjinin verimli kullanılması konusunda memurlara bilgilendirme yapılacak. Enerji yönetimi güneşle tarımsal sulama, sokak aydınlatmaları ve elektrik santrallerine uzanan çok sayıda kalemde tasarruf planı belirledi. Hedef öncelikli olarak enerjiyi verimli kullanarak ve tasarruf ederek yılda 15 milyar liralık dövizin yurtiçinde kalmasını sağlamak.
CADDE VE SOKAKLARA LED
Tasarrufa kamu binalarının yanı sıra sokaklardan başlayacak olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, cadde ve sokak lambalarının LED'li armatürlerle değiştirilmesinde pilot çalışmaları Ankara'da bakanlığın bulunduğu bulvar ve birkaç caddede başlatmıştı. Meclis ile bakanlık arasındaki bulvarın aydınlatılmasında yaklaşık yüzde 41 oranında enerji tasarrufu sağlandığı belirtilmişti. Bazı bölgelerde ise bu oran yüzde 50'lere çıktı. Hedef, sokak lambalarını değiştirme projesini Türkiye geneline yaymak.
2.5 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDİYOR
Enerji Bakanlığı tarafından sanayide özellikle enerji yoğun sektörlerde maliyet analizleri yapıldı. Demir, seramik ve çimento gibi enerji yoğun sektörlerde yapılacak 1 ton petrole eş değer enerji tasarrufu için yatırım maliyeti 600-700 dolar olarak hesaplandı. Tasarruf dönüşü ise 2 yıl olarak tahmin ediliyor. 150 kamu binası 48 milyon dolarlık yatırımla daha verimli hale getirilmesi durumunda yıllık 18 milyon dolar tasarruf edilecek ve 2,5 yılda kendini amorti edecek.
ELEKTRİK ÜRETİMİ ARTIYOR
2002'de 31.846 MW olan elektrik enerjisi kurulu gücü 2013 ekim ayı sonu itibarıyla 61.984 MW'a yükseldi. 2012 yılında işletmeye alınan santraller ile elektrik enerjisi kurulu gücü 4.160 MW'lık kapasite eklenmişti. 2002'de 300 olan elektrik enerjisi üretim santrali sayısı, 2013 yılı ekim ayı sonu itibarıyla 883'e yükseldi.
TARLALAR GÜNEŞ ENERJİSİ İLE SULANACAK
Kamunun elektrik santrallerinde son 7 yılda yaptığı rehabilitasyon ile 720 milyon lira harcanarak toplamda 43 milyar kilovat saat (Yaklaşık 8 milyar TL) üretim artışı sağlandı. Bakanlığın önümüzdeki dönemde planladığı rehabilitasyonların toplam bedeli 2 milyar lira olurken, yıllık tasarruf miktarı da 700 milyon lira olarak hesaplanıyor. Bu kapsamda Güneydoğu'da tarımsal sulama amacıyla kullanılan pompaların tükettiği elektrik güneş panelleriyle üretilecek.