Memurlara maaş şoku! 50 lira ile 321 lira arası kesilecek
Abone olOcak ayında memur maaşları yüzde 3 düşecek! SGK uzmanı Bünyamin Esen memur maaşlarına ilişkin çok dikkat çeken bir detayı gündeme getirdi.
Ocak ayından itibaren memur maaşlarında yüzde 3 oranında
düşüş olacak. Bunun sebebi de Ocak 2017 ile birlikte zorunlu hale
gelecek olan BES.
sitesinin SGK uzmanı olan yazarı Bünyamin Sürmeli 4 ay sonra yaşanacak olan yüzde 3'lük düşüşün kimlerin maaşında etkili olacağını yazdı. İşte Bünyamin Sürmeli'nin verdiği bilgiler;
Bireysel emeklilik sistemi (BES) hem özel sektörde hem de kamuda çalışanlar için yeni yıldan itibaren zorunlu hale geliyor. Yani memurlar için de BES artık zorunlu olacak!
Yalnız memurlar değil, 657’ye tabi memurlar ve kadrolu olmasa bile diğer kamu görevlileri (kadro karşılığı sözleşmeliler, sözleşmeliler ve kamu işçileri dâhil) bireysel emeklilik kapsamına girecek!
YILBAŞINDA YÜZDE 3'LÜK KESİNTİ
Yani yeni yıldan itibaren memurların maaşından da tüm diğer çalışanlar gibi yüzde üç kesinti yapılmaya başlanacak!
Peki, memurların bireysel emekliliği nasıl olacak, insan
kaynakları servislerinin nelere dikkat etmesi gerekiyor, maaşlar
nasıl hesaplanacak? Ayrıntılı olarak açıklayalım…
MEMURLARIN BİREYSEL EMEKLİLİĞİ NASIL OLACAK?
1 Ocak’tan itibaren 4/a ve 4/c sigortalıları, yani özel sektörde çalışan eski tabirle SSK’lı çalışanlar ve kamu görevlileri otomatik bireysel emeklilik kapsamına giriyor.
Başka bir deyişle 3 milyon devlet memuru ve 15 milyon SSK’lı çalışan otomatik olarak bireysel emeklilik üyesi olacak.
Hangi kurumda çalışıyor olursa olsun memurlar, kadro karşılığı sözleşmeli kamu personeli, sözleşmeli kamu personeli ve kamu işçilerinin tümü kapsamda... Tek şart var: 45 yaşını doldurup 46 yaşından gün almamış olmak… 45’ini doldurmamış tüm kamu görevlileri için çalıştığı kamu kurumunun insan kaynakları servisi bireysel emeklilik sözleşmesi hazırlayacak…
MAAŞTAN 50 LİRA İLE 321 LİRA ARASI
KESİNTİ
İş otomatik olarak BES’li olmak ile bitmiyor! Memurların her ay aldıkları maaşlardan da yüzde 3 oranında kesinti yapacak kurumlar. Çalışanın katkı payı, SGK prime esas kazancının (yani eski memurlar için emeklilik keseneğine esas tutarın) yüzde 3'üne karşılık gelen tutar olacak. Bu ise şu demek: Memurun maaşından 50 TL ile 321 TL arasında kesinti olacak Ocak ayından itibaren…
Maaşları yaparken bu kesintiler dâhil edilerek toplam tutar emeklilik keseneği veya SGK primi kesilmesi gerektiğini belirtelim… Yani SGK’ya bildirilecek brüt tutara dâhil BES kesintileri... Memurun maaşından kesilen bu yüzde üçlük tutar her ay Kurumunuz tarafından BES şirketine gönderilecek...
BES'TEN ÇIKABİLİR MİSİNİZ BUNUN İÇİN NE
YAPILMALI?
Yeni sistemde memur eğer isterse BES sisteminden çıkabilir… Yani sistem zorunlu değil, yalnızca katılım zorunlu… Bu yeni sistemde BES’e giriş otomatik, yani tercihinize bağlı değil! Ama devam etmek size kalmış…
BES sisteminden çıkmak isteyen memurlar BES üyesi olduğu kendisine tebliğ edildikten sonra iki ay içinde kendi çalıştığı kurumun insan kaynakları servisine (veya personel servisine) bir dilekçe verecek. Buna cayma dilekçesi diyoruz… Bu cayma dilekçesini alan insan kaynakları servisi BES emeklilik şirketine gönderilecek… Sistemden çıkmayan memurlarınsa belirli hallerde aylık ödemelerine ara verme hakkı var…
TAYİNİNİZ ÇIKARSA NE OLACAK?
Ya çalıştığınız Kurumdan başka bir yere tayininiz çıkarsa? Eğer ayni kurum içerisinde başka bir yere tayininiz çıkarsa BES kesintiniz aynen devam edecek… Başka bir Kuruma tayin olursanız, bu kez yeni kurumunuzda bir BES emeklilik planı varsa, birikiminiz ve sistemde kazandığı emekliliğe esas süre bu yeni Kuruma aktarılacak… Tüm bu işlemlerin Kurumların insan kaynakları servislerince yapılacağını belirtelim… Yani personel servislerine ekstradan iş geliyor…
SİSTEMDE KALANA DEVLET TEŞVİKİ VAR!
Maaşınızdan kesilecek yüzde 3’lük kısım aslında sizin paranız. Yalnızca BES hesabında birikiyor, istediğiniz zaman alabilirsiniz… Ama sistemde kalırsanız üç ayrı devlet desteği alabiliyorsunuz:
Birincisi, her ay ödediğiniz 100 TL için devlet size 25 Lira (yani yüzde 25) katkı yapacak.
İkincisi, memurun otomatik BES sisteminden cayma hakkını kullanmaması halinde, sisteme girişte bir defaya mahsus olmak üzere, ayrıca bin TL ilave devlet katkısı var.
Son olarak, eğer emekliliğe kadar bekler ve hesabınızda bulunan birikimi en az 10 yıllık olan ve birikimini yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih ederseniz, birikiminin yüzde 5'i karşılığı ek devlet katkısı ödemesi var.
Yani aslında BES sisteminde kalmak epey avantajlı…