Memurlar için kritik gün yarın
Abone olMemurların maaş artışını belirleyecek ikinci toplu sözleşme görüşmesi için yarın hükümet ile Memur-Sen masaya oturacak.
2014-2015 dönemine ait toplu iş sözleşmesi görüşmeleri
için hizmet kollarında yetkili Memur-Sen'den 10, KESK'ten ise 1
sendika masada yer alacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda başlayacak toplu sözleşme
görüşmesinde, kamu görevlilerine uygulanacak katsayı ve
göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, ek
ödeme, toplu sözleşme ikramiyesi, fazla çalışma ücreti, harcırah,
ikramiye, doğum ve aile yardımı ödenekleri, cenaze giderleri,
yiyecek ve giyecek yardımları ile diğer mali ve sosyal haklar
belirlenecek.
Bakan Çelik'in başkanlık yapacağı Kamu İşveren Heyeti'nde, İçişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığı temsilcileri yer alacak. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun başkanlık edeceği kamu görevlileri sendikaları heyetinde ise Memur-Sen'den 12, KESK'ten 2, Türkiye Kamu-Sen'den ise 1 üye yer alacak.
1 OCAK 2014'TEN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK
Toplu Sözleşme görüşmeleri, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun
kararının alınması da dahil olmak üzere en geç ay sonuna kadar
sonuçlandırılacak ve ardından Resmi Gazete'de yayımlanacak. Toplu
sözleşmenin yürürlüğe girmesinin ardından memurların maaşları
yeniden hesaplanacak.
Toplu sözleşme 1 Ocak 2014'ten itibaren geçerli olacak. -3 konfederasyon tekliflerini iletti Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'ne dahil olan Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK, kamu görevlilerinin geneline yönelik mali ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme tekliflerini Devlet Personel Başkanlığı'na iletti. Her bir hizmet koluna özgü mali ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme teklifleriyse hizmet kolunda en çok üyeye sahip sendikalar tarafından hazırlanarak teslim edildi.
Memur-Sen'in başlıca talepleri şöyle:
-Emeklileri de kapsayacak şekilde taban aylığa 2014 için 100 lira zammın yanı sıra gelecek yıl için 6+6, 2015 yılı için 6+6 olmak üzere toplam yüzde 12'şer zam yapılmalı.
-Toplu sözleşme ikramiyesi 2014 için ayda 30 liradan yıllık 360 lira; 2015'te aylık 40 liradan yıllık 480 liraya çıkartılmalı.
-Sözleşme ücreti tavanı 4 bin 28 liradan 5 bin 500 liraya çıkarılmalı ve öğretim elemanları ve öğretmenlere 328 liranın üzerinde ek ödeme verilmeli.
Türkiye Kamu-Sen'in başlıca talepleri şöyle:
-Tüm kamu görevlilerinin ve emeklilerinin maaşlarına 1 Ocak 2014'ten geçerli olmak üzere yüzde 10, 1 Temmuz 2014'ten itibaren de ilaveten yüzde 10 zam yapılmalı.
-2015 yılı içinde aynı şekilde tüm kamu görevlilerine ve emeklilerine birinci ve ikinci aylık dilimlerde ayrı ayrı yüzde 10'ar (yüzde 10+10) maaş artışı yapılmalı.
-Yılda iki kez dini bayramlar öncesinde tüm kamu görevlilerine 843 lira tutarında "Bayram İkramiyesi" ödenmeli. Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan personele de ek gösterge verilmeli.
KESK'in başlıca talepleri şöyle:
: -2014 yılı için kamu emekçilerinin, geçmiş dönemlerden bu yana süren refah kayıpları telafi edilmeli, enflasyon ve cari dönemin ekonomik büyümesinden verilecek adil bir payla temel maaşı 2 bin 340 liraya yükseltilmeli.
-Kamuda sözleşmeli, taşeron ve benzeri farklı statülerdeki güvencesiz çalışmaya son verilmeli, tüm çalışanlar iş güvencesine kavuşturulmalı.
-Kamu ve özel sektör dahil tüm çalışanların ücretlerinin bin 101 lira olarak belirlenen açlık sınırına kadar olan kısmı vergiden muaf tutulmalı, üzerindeki miktar için vergi kesintisi yüzde 15 olarak sabitlenmeli. -Tüm ek ödemeleri emekliliğe ve emekli aylığına yansıtılmalı.