Memurlar hakem heyetine koştu!

Abone ol

Memur-Sen Yönetim Kurulu, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu toplantısına katılma kararı aldı...

Anayasa değişikliği kapsamında toplu sözleşme hakkı elde eden memurların, toplu sözleşmeli zamları bugün belli oluyor.

Sayıştay Başkanı Recai Akyel başkanlığındaki hakem heyeti, 2012 ve 2013 yıllarına ilişkin zam oranlarını bugün belirleyecek ve kamuoyuna açıklayacak. Heyetin belirleyeceği rakamlar nihai karar olacak. Toplu sözleşme süreci 30 Nisan’da başladı. Yaklaşık bir aylık süre içinde kamu işveren heyeti ve sendikalar zam oranları konusunda anlaşamadı. Kamu işveren heyeti, son olarak memurlara ilk yıl için 3.5+4, ikinci yıl içinde 3+3 zam teklifinde bulundu. Star gazetesinin haberine göre, ancak memurlar bu teklifi, ‘dağ fare bile doğurmadı’ diyerek kabul etmedi. Anlaşma masasından kalkan memurlar, 23 Mayıs’ta 1 günlük grev yaptı. Yurdun dört bir yanında memurlar sokaklara döküldü. Tren seferleri aksadı.

ÖDEMELER 15 HAZİRAN'DA YAPILACAK
Anlaşmazlık olması nedeniyle devreye hakem heyeti girdi. Hakem heyetinin çalışmaları da, belirlenen takvime göre 29 Mayıs’ta yani bugün doluyor. Beş gündür tarafları dinleyen heyet, zam oranlarını belirleyerek kamuoyuna açıklayacak. Hakem heyetinin belirlediği zam oranlarından, yaklaşık 2.6 milyon memur ile 1.9 milyon memur emeklisi yararlanacak. Her iki kesime de, zammın dışında gecikme zammı ve beş aylık fark da ödenecek. Fark ve gecikme zammının da, 15 Haziran’da yapılması bekleniyor.

KAMU - SEN: TOPLANTIYA KATILMAK İÇİN MEMUR - SEN'İN KARARINI BEKLİYORUZ
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, kendilerinin ve KESK'in Kamu Görevlileri Hakem Kurulu toplantısına katılmama kararında olduklarını belirterek, ''Kurula katılmamanın doğru olduğunu düşünüyoruz. Ancak Memur-Sen Kurula katılırsa Türkiye Kamu-Sen olarak biz de katılmak durumundayız. Ancak beraberce bu uygulamayı yaparsak bir anlam kazanır'' dedi.

Koncuk, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun bugünkü toplantısını yapması planlanan Devlet Personel Başkanlığı önünde yaptığı açıklamada, kurulun bugüne kadar yaptığı toplantılardan bir sonuç çıkmayacağının anlaşıldığını öne sürdü.

Kurulun bazı üyelerinin Hükümetin yüzde 3,5 4 teklifinin üzerine bir şey konulmasının mümkün olmadığını ifade ettiğini belirten Koncuk, hizmet kollarına ilişkin hiçbir maddenin bugüne kadar kabul görmediğini iddia etti.

Kendilerinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun inisiyatif kullanmaktan imtina ettiği düşüncesinin olduğunu belirten Koncuk, ''Türkiye Kamu-Sen ve KESK bu kurula katılmamanın doğru olacağı kanaatinde birleştiler'' dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun da konuyu değerlendirdiğini bildiren Koncuk, sadece Türkiye Kamu-Sen ve KESK'in temsilcilerinin toplantıya katılmamasının bir anlam ifade etmeyeceğine dikkati çekti.

4688 sayılı Kanunun 34. maddesine göre kurulun 8 kişiyle toplanabildiğini hatırlatan Koncuk, şöyle konuştu:

''Memur-Sen katılırsa kurul toplanır. Memur-Sen katılmaz ama Türkiye Kamu-Sen ve KESK katılırsa kurul yine toplanır. Dolayısıyla bütün konfederasyonların toplantıya katılmaması anlamlı olacak. Bir konfederasyon katılırsa diğerleri de katılmak zorunda kalacak. Madem bu kurul inisiyatif kullanmaktan imtina ediyor, kaçınıyor veya inisiyatif kullanamıyor, kararı da bağlayıcı olacaktır. Bu kurul karar almazsa kanuna göre memur zammı genel usullerle tespit edilecek. 3,5 4 zaten bizim elimizde buradan geriye gidiş söz konusu değil. Hizmet kollarıyla ilgili elde edilen diğer kalemler de muteberliğini koruyacak. O halde bunu inisiyatif kullanacak olan bir kurula bırakmakta memurlarımız açısından büyük fayda olduğunu düşünüyoruz. Bu kurul da Bakanlar Kuruludur. Bakanlar Kurulu olayı enine boyuna değerlendirme imkanına sahiptir. Son eylemleri de değerlendirme imkanı vardır. Memurların gerginliğini hesap etmeleri ihtimal dahilindedir. Yani Bakanlar Kurulu'nda memurun lehine ne alabilirsek bu memurlarımızın kar hanesine yazılacaktır. Bu sebeple kurula katılmamanın doğru olduğunu düşünüyoruz. Ancak Memur-Sen kurula katılırsa Türkiye Kamu-Sen olarak biz de katılmak durumundayız. Ancak beraberce bu uygulamayı yaparsak bir anlam kazanır.''

Açıklama yaparken, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun kendisini telefonla aramasının ardından Koncuk, Gündoğdu'nun kendisine biraz daha zamana ihtiyaçlarını olduğunu, toplantı yaptıklarını söylediğini aktardı.

Koncuk, Memur-Sen'in kurula katılmama kararı alması halinde, Konfederasyon'un önerisiyle kurulda bulunan akademisyenin de etik gereği karara uyması gerektiğini söyledi.

Türkiye Kamu-Sen'i kurulda temsil eden Genel Sekreter Önder Kahveci de Kurulun daha önceki toplantılarında ''bir arpa boyu yol alınamadığını'' söyledi. Sendikaların hizmet kollarına ve genele ilişkin toplam 561 talebi olduğuna işaret eden Kahveci, bugüne kadar yapılan toplantılarda bu taleplerin birini bile değerlendirilmediğini iddia etti.

Bugün itibariyle 561 maddenin görüşülerek karara bağlanmasının mümkün olmadığını savunan Kahveci, bugüne kadar yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde alınan kararların ise geçerliliğini koruduğunu anlattı.

KESK'TEN ÇAĞRI
KESK Genel Başkanı Lami Özgen, ''Buradan memur konfederasyonlarına çağrı yapıyoruz. KESK, Kamu-Sen ve Memur-Sen olarak Hakem Kurulu'nun bu tutumundan sonra tekrar toplantıya girip, toplantıyı başlatmanın hiçbir anlamı kalmamıştır'' dedi.

Özgen, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun bugünkü toplantısını gerçekleştirmesi planlanan Devlet Personel Başkanlığı önünde yaptığı açıklamada, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun bugün son oturumunun yapılması gerektiğini söyledi.

Kurul'un dünkü toplantısında, kamu çalışanlarının taleplerinin göz önünde bulundurulamayacağını ve Hükümet'in tekliflerinin dışında başka tekliflerin değerlendirilmesi hususunda bir yetkiye sahip olmadıklarını ifade edildiğini belirten Özgen, kamu emekçilerinin 23 Mayıs'ta yaptığı eylemlerle taleplerini ve iradelerini ortaya koyduğunu dile getirdi.
Hakem Kurulu'nun kamu çalışanlarının eylemi öncesinde olduğu gibi davranmaması gerektiğini kaydeden Özgen, Kurul'un kamu çalışanlarının 23 Mayıs'taki iradesini görmesi gerektiğini bildirdi.

Özgen, ''Kurul eğer bunu görmüyorsa, sadece Hükümet'in teklifleri çerçevesinde bir görüş ifade edip, diğer bir deyişle Hükümet'in noterliğini yapmak zorunda kendini hissediyorsa bu bizim açımızdan kabul edilebilir değildir. Hakem Kurulu'nun durumu ve tutumu ortaya çıkmıştır'' diye konuştu.

Hakem Kurulu'nun bağımsız olmadığını daha önce de dile getirdiklerini anlatan Özgen, sözlerini şöyle sürdürdü.

''Buradan memur konfederasyonlarına çağrı yapıyoruz. KESK, Kamu-Sen ve Memur-Sen olarak Hakem Kurulu'nun bu tutumundan sonra tekrar toplantıya girip, toplantıyı başlatmanın hiçbir anlamı kalmamıştır. Bu konuda KESK kendi açısından nettir. Üç konfederasyon toplantıya girmediği zaman Hakem Kurulu bugün toplanamayacaktır ve Hükümet'in teklifini savunmak zorunda kaldığı için son sözü Hakem Kurulu değil siyasi irade söylemiş olacaktır.
Çünkü Hakem Kurulu'nun inisiyatifi yoktur, iradesi yoktur. Bunu kendileri ifade ediyorlar. O zaman inisiyatif ve irade Bakanlar Kurulu ise siyasi sorumluluk Bakanlar Kurulu'nda ise böylelikle bu toplantıya girmeyerek Hakem Kurulu'nun da böylece bir karara varmaması sağlanmış olur.

Eğer herhangi bir konfederasyon içeriye girerse sayısal olarak toplantı başlamak zorunda kalacaktır. KESK olarak başlanmış toplantıya katılıp kamu çalışanlarının bütün taleplerini şerh olarak yazacağımızı burada da ifade ediyoruz. Ama konfederasyonlara düşen bir arada iradelerini ortaklaştırıp bugünkü toplantıya katılmamaktır. Böylece kamu çalışanlarına dayatılan bu oyunun ortağı olmamaktır. Hükümet yasa döneminde de bu oyunu bize dayattı. Bugün de bu oyunu boşa çıkarmamız lazım.''

Özgen, bir soru üzerine 23 Mayıs'ta yaptıkları eylemi hatırlatarak, sürecin bu şekilde devam etmesi halinde eylemlerini sürdüreceklerini kaydetti.

MEMUR-SEN KATILMA KARARI ALDI
Memur-Sen Yönetim Kurulu, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu toplantısına katılma kararı aldı.
Memur-Sen Yönetim Kurulu, Genel Başkan Ahmet Gündoğdu başkanlığında sendika genel merkezinde toplandı.

Yönetim Kurulu toplantısında, memurlarla Hükümet arasında süren toplu sözleşme görüşmeleri sürecinde bugün gerçekleştirilmesi planlanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu toplantısına katılma kararı alındığı bildirildi.

Memur-Sen Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada, konuya ilişkin değerlendirmeyi Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Sözleşme Genel Sekreteri Hacı Bayram Tonbul'un Devlet Personel Başkanlığı önünde yapacağı belirtildi. Öte yandan Memur-Sen heyeti sendika genel merkezinden ayrılarak Devlet Personel Başkanlığı'na gitti.

Günün Önemli Haberleri