Memur yasa taslağında bunlar var

Abone ol

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik öngören tasarı radikal değişiklikler içeriyor.

Yeni tasarıyla, mevcut 5 ayrı devlet personel rejimi tek kanunda toplanacak. Maaşlar sadeleştirilirken, 50 çeşit ödeme 10’a düşürülecek. Özük haklarının belirlenmesinde performans önemli olacak.

TSK PERSONELİ DE KİT İŞÇİSİ DE 657’YE TABİ OLACAK

Geçen hafta ‘rotasyon’ tartışmaları ile gündeme gelen 657 sayılı devlet memurları kanununda değişiklik yapan yasa tasarı taslağının ayrıntıları netleşti.

Star gazetesinin göre, taslak sadece rotasyon, yani memurların belirli bir süre sonrasında, başka illere tayin edilmesine ilişkin düzenlemenin dışında, bir çok konuda radikal değişiklikleri içeriyor. Bir anlamda, 1965 model devlet memurları kanunu yerine 2000 model yeni bir kanun geliyor. Yeni taslak ile devlet personel rejiminde tek çatı sistemi geliyor. Mevcut sistemde, kamu görevlilerinin hakları ve sorumlulukları, 657 sayılı  Devlet Memurları Kanunu, TSK Personel Kanunu, Hakim Savcılar Kanunu, YÖK Personel Kanunu ve KİT Personel Kanunu olmak üzere 5 ayrı kanun ile düzenleniyor. 

PERSONEL REJİMİ TEK KANUNDA TOPLANIYOR

Taslakta ise beş ayrı personel rejimi tek bir kanunda toplanıyor. Sadece kamu bankaları, borsalar ve mahalli idarelerinin iştirakleri, personel rejimi dışında tutulacak. Bu düzenleme ile, personel rejiminde bir bütünlük sağlanacak. Mevcut sistemde en çok şikayet edilen konuların başında ücretler geliyor. Kamu görevlilerine 50’nin üzerinde ödeme yapılıyor. Bu ödemeler, 10’a düşürülecek. Memurların aldığı maaş, temel ücret, temel görev ücreti, hizmet farkı, ek ödenek, performans ödemesi, ders ücreti ve vekalet ücreti gibi belli başlı 10 kalem halinde belirlenecek. Mevcut maaşlarda düşüş olmayacak.

PERFORMANS ÖNEMLİ OLACAK

Taslakta, aday memurluk süresi 1 yıl ile sınırlandırılıyor ve aday memurluk süresinin şartları ağırlaştırılıyor. Aday memurluk süresi sonunda başarılı olamayanların ise asaleten atamalara yapılmayacak. Ayrıca performans sistemi, yeni devlet memurları kanununda ön plana çıkarılıyor. Buna göre, performans, özlük haklarının belirlenmesinde, yükselmede daha etkili olacak. Bunun dışında, üst düzey yöneticilerinin tanımı yeniden yapılıyor. Atamalarına ilişkin şartlar esnetiliyor.

ROTASYON NETLEŞMEDİ

Memurların 3 veya 5 yıllık dönemler halinde görev yerinin değiştirilmesini öngören ‘rotasyon’ düzenlemesi henüz netleşmedi. Söz konusu taslağın ana hatları geçtiğimiz hafta başında yapılan Bakanlar Kurulu’nda da ele alındı. Başbakan Tayyip Erdoğan ise taslak ilgili olarak taraflarla tam olarak mutabakat sağlanması talimatını verdi. Dolaysıyla, yeni taslak üzerinde tam mutabakat sağlanmadan Meclis’e sunulmayacak.

Günün Önemli Haberleri