Memur ve emeklinin beklediği gün geldi
Abone ol2.5 milyon memur ile 1.8 milyon memur emeklisinin dört gözle beklediği toplu sözleşme süreci bugün resmi olarak başlıyor
Toplu sözleşmeyle ilgili yönetmeliğin yayınlanmasının ardından, memurlar bugün mesai saati bitimine kadar toplu sözleşme tekliflerini Devlet Personel Başkanlığı'na yazılı olarak ve elektronik ortamda bildirecek.
Habertürk'ün haberine göre Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'ne dahil olan bütün konfederasyonlar yani Memur -Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK, kamu görevlilerinin geneline yönelik mali ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme teklifi hazırlayacak. Her bir hizmet koluna özgü mali ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme teklifleriyse hizmet kolunda en çok üyeye sahip sendika tarafından hazırlanacak.
Anayasa değişikliğinden bugüne kadar geçen 19 aylık sürenin sonunda nihayet toplu sözleşme sürecinin resmi olarak bugün başlayabilmesi, zamlı maaşların 15 Mayıs'a yetişmesini neredeyse imkansız hale getirdi. Bir "Sürpriz" olmaması halinde, milyonlarca memur ve emeklinin zamlı maaşları ile yılbaşından bugüne hesaplanan maaş farkları, Haziran ayında ödenebilecek. Devlet Personel Başkanlığı bugün tekliflerin kendisine iletilmesinin ardından toplantı yeri ve saatini, görüşmelerden en az 1 hafta önce taraflara bildirecek. Böylece toplu sözleşme masası 2 Mayıs'tan önce kurulamayacak.
20 GÜN SÜRECEK
Tekliflerin iletilmesinin ardından, pazarlık masasının en iyi ihtimalle 30 Nisan'da kurulması sağlansa bile görüşmeler 20 gün sürecek. Üstelik bu süreye, anlaşmazlık halinde zamlar başta olmak üzere toplu sözleşme konularını karara bağlayacak olan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na ilişkin süreç dahil olmayacak. Heyetin karar için 1 haftası var. Sürelerin bitimi Mayıs ayının sonunu bulacak. Öte yandan Maliye Bakanlığı'nın memurların maaşlarını ödeyebilmek için her ayın 6'sında bordroları tamamlamış olması gerekiyor. Pazarlıklar 2 Mayıs'ta başlayabilirse, zamlı maaşların 6 Mayıs'ta tamamlanacak bordrolora yetişmesi mümkün değil. Bu durumda ek bordronun sözkonusu olabileceği belirtilirken, hakem heyetinin 1 haftalık süresi de düşünüldüğünde kararın zaten Mayıs sonunda netleşebileceği vurgulanıyor.
KİM NE TEKLİF VERECEK?
Memur-Sen: 2012 için yüzde 16, 2013 içinse yüzde 14 oranında zam. Taban aylığında 2012 için 120, 2013 için 80 TL artış. Eşit işe eşit ücret kararnamesinden faydalanamayan kamu çalışanları için ek ödeme. 2012 yılında 90 TL, 2013 yılında 120 TL olmak üzere toplu sözleşme ikramiyesi. 2012 yılında 200 TL, 2013 yılında 240 TL olmak üzere eş yardımı, 2012 yılında 50 TL, 2013 yılında 60 TL olmak üzere çocuk yardımı.
Kamu-Sen: 2012 yılı için maaşlara yüzde 10+10 artış ve taban aylıklarına ayrıca 100 TL zam. Yılda 2 kez dini bayramlar öncesinde brüt asgari ücret tutarında (886.5 TL) Bayram ikramiyesi. 700 bin öğretmen başta olmak üzere, din görevlisi, hekim dışı sağlık personeli, PTT çalışanları, araştırmacı, polis, subay, ast subay, profesör, doçent, yardımcı doçent, araştırma görevlisi gibi ek ödeme artışından faydalanamayan kamu görevlilerinin ek ödeme oranlarının 25-75 puan artırılması. Aile yardımının 238.3 TL, çocuk parasının ise 0-6 yaş çocuk için 66.2 TL, 6 yaş üstü çocuk için 33.1 TL olarak belirlenmesi.
KESK: 'Grevsiz toplu sözleşme hakkı olmaz' diyerek, 5 Mayıs'a kadar sürecek bir imza kampanyası başlattı. 1 milyon imza toplamayı hedefleyen KESK, taleplerini şöyle sıraladı: Çalışma yaşamını ilgilendiren bütün konuların görüşüleceği, her sendikanın kendi üyeleri adına toplu sözleşme imzalayacağı ve grevi hakkını teminat altına alan bir düzenleme yapılması. 2012 yılı için en düşük kamu emekçisi maaşının 2.145 TL'ye yükseltilmesi, bu çerçevede tüm kamu emekçilerinin maaşlarına yüzde 30 zam yapılması, tüm çalışanların iş güvencesine kavuşturulması.