Memeliler dünyaya nasıl hakim oldu?
Abone olDünya'ya 55 milyon yıl önce çarptığı varsayılan kuyruklu yıldızın, memelilerin gezegende hakimiyet kurmasını sağlamış olabileceği iddia ediliyor.
Amerikalı bilim adamlarının yaptığı ve sonuçları Science dergisinde yayımlanan araştırma, kuyruklu yıldızın Dünya'ya çarpmasıyla küresel sıcaklığın ani yükselişinin, Eosen döneminde memelilerin sayısının hızla artmasını zemin hazırlamış olabileceği belirtildi.
Araştırmacılar, çarpmanın etkisiyle eriyik döküntünün havada katılaşması sonucu oluştuğu düşünülen küre şeklinde cam parçaları keşfettiği, bunun, 55,6 milyon yıl önce gezegeni hızla ısıtan karbondioksit ve sera etkisi yaratan diğer gazların gizemli bir şekilde salımıyla bağlantısı olabileceğini açıkladı.
Rutgers Üniversitesi'nden Dennis Kent, cam kürelerinde löşatelierit adı verilen ve ortalama bin 700 derece sıcaklıkta oluşan bir mineral tespit edildiğine, daha düşük ısıya sahip volkanik magmanın bu mineralin ortaya çıkması için yeterli olmadığına işaret etti.
Yine kürelerden birinde mikroskobik kuvars taneciklerinin görüldüğü, kuvarsın, kozmik bir çarpmanın yol açacağı yoğun bir baskı sonucu bu şekle gireceğine dikkat çekildi. Bu iki kanıtın, Dünya'ya kuyruklu yıldızın çarptığı teorisini güçlendirdiği de vurgulandı.
Eosen dönemde Dünya'da bin yıldan kısa bir süre içinde küresel sıcaklıkların ortalama 6 derece arttığı biliniyor. Paleosen-Eosen Termal Maksimum olarak adlandırılan bu dönem, sıklıkla günümüzde insanoğlunun neden olduğu iklim değişikliğiyle kıyaslanıyor ve Dünya'nın sistemine, karbon elementinin "izotop özelliğinde hafif" bir formunun yerleştiği düşünülüyor.
Dünya'da sıcaklığın aniden yükseldiği bu dönemin, memeli gruplarının dünyanın yeni bölgelerine dağılması ve bugün hala var olan üç gruba (çift toynaklılar, tek toynaklılar ve primatlar) ayrılmasıyla aynı zamana denk geldiği belirtiliyor.